Historien uten filter på Malta

En av Maltas mest populære turistattraksjoner er ikke for folk med dårlige nerver.

SKREKK:  Voksfigurer viser hvordan romerske voktere skjærer brystet av den stakkars Agatha, som senere ble gjort til helgen. Alle foto: Eivind Pedersen
SKREKK: Voksfigurer viser hvordan romerske voktere skjærer brystet av den stakkars Agatha, som senere ble gjort til helgen. Alle foto: Eivind PedersenVis mer

MDINA (Dagbladet):

Det første som møter deg i det trange og fuktige fengselet er en romersk vokter som skjærer brystet av stakkars Agatha. Hun ble seinere gjort hellig, St. Agatha, og et eget kapell ble i 1417 bygd til hennes minne, like rundt hjørnet for fengselet der hun ble mishandlet.

Skrik

Utstillingen legger ikke skjul på noe. I det gamle fangehullet rett innenfor de solide bymurene er det laget en utstilling som får det til å gå kaldt gjennom kroppen på selv den mest hardbarkede besøkende.
Mishandlinger av aller mest sadistiske slag, kutting av armer og bein, knusning og halshogging blir levende fortalt gjennom voksmodellene. Alt akkompagnert av spesialeffekter og naturtro redselsskrik.

Brutalt

—Dette er rett og slett sannheten. Slik ble folk mishandlet og straffet her på øya, forteller Charles Portelli. Han er en av ildsjelene bak den gruoppvekkende utstillingen "Mdina Dungeons".

OG GRU:Slik ble folk mishandlet.
OG GRU:Slik ble folk mishandlet. Vis mer

— Utstillingen er svært populær. I høysesongen er det lang kø for å slippe inn. Et godt råd er å komme hit tidlig på dagen, før alle turistbussene, sier Portelli.

— Men du bør ha gode nerver, råder han.

Kirkens jakt

Maltas historie er både lang, voldsom og bloddryppende. Det lille øyriket midt mellom Europa og Afrika har vært erobret av tallrike herskere. Alle har hatt til felles at de har fryktet sine fiender — enten det hadde militære eller religiøse årsaker.

Mens romerne straffet fangene med å skjære dem opp, pisking og korsfestelse, brukte araberne å ødelegge mennesker ved å legge tunge steiner over stakkarene.

STRENGE STRAFFER: Skrekkkabinettet i Mdina er dødsens alvor, bokstavelig talt.
STRENGE STRAFFER: Skrekkkabinettet i Mdina er dødsens alvor, bokstavelig talt. Vis mer

Riktig ille ble da den katolske kirke satte i gang sin kjetterjakt, inkvisisjonen.
Kirken fòr ille fram mot malteserne som ble mistenkt for vranglære og hekseri.
Det ble utpønsket djevelske torturmetoder.
Spesielt grusom var "dare la corda", der offeret fikk armene bundet bak på ryggen, mens en tung stein ble festet med en tornekrans rundt leggene. Deretter ble offeret heist opp et par meter før man slapp tauet og offeret suste mot gulvet.
Rett over gulvet bråstoppet ferden med det forferdelige resultat at armene ofte brakk eller ble vridd ut av skulderen.

Det hendte også at bein blir revet tvers av.

Ødela kropper

En annen torturmetode var å plassere mennesker i stålbur oppe på veggen. Der ble man sittende til skrekk og advarsel til det snaut var annet enn skjelettet igjen av kroppen.

Straffen for spotteri var også grusom. Da fikk man stukket en jernstang gjennom tunga — eller fikk ørene skåret av.

BLODIG: Folk fikk hodet kuttet av og satt staur , som straff for at de var vantro.
BLODIG: Folk fikk hodet kuttet av og satt staur , som straff for at de var vantro. Vis mer

Andre fanger fikk hodet skåret av før det ble plassert på staur. Alt for å skremme folk bort fra det som ble oppfattet som vantro.

Akkurat som det skjedde i Norge der man brente hekser på bål.

Smertefullt

På 1700-tallet ble en annen torturmetode tatt i bruk, den såkalte Cumbo-hesten, oppkalt etter den beryktede dommeren Giullio Cumbo. Han dømte hele 120 personer til døden.
Fellesnevneren var at de først ble særdeles smertefullt torturert på den skarpe trehesten. De ble ofrene satt overskrevs med takbundne armer, mens tunge lodd ble festet til beina. Utstillingen i Mdina Dungeon viser at dette var en blodig straffemetode.

Torturen forsatte helt inntil engelskmennene forbød det i 1813. Likevel beholdt Malta sin dødsstraff og siste offer ble henrettet i 1943.

STÅLBUR: Det ble utpønsket djevelske torturmetoder.
STÅLBUR: Det ble utpønsket djevelske torturmetoder. Vis mer

— Det er viktig å bli minnet om hvor grusomme overgrep mennesker er i stand til å utføre. Bare gjennom åpenhet kan vi forhindre gjentakelser, mener Charles Portelli i Mdina Dungeons.