ÅPNES FOR TURISTER: Åtte bygg, seks etasjer og betong langs 4,5 kilometer. Det var Hitlers ferievisjon. Foto: AFP/JENS KOEHLER/SCANPIX
ÅPNES FOR TURISTER: Åtte bygg, seks etasjer og betong langs 4,5 kilometer. Det var Hitlers ferievisjon. Foto: AFP/JENS KOEHLER/SCANPIXVis mer

Hitlers feriekoloni blir turisthotell

Pusser opp betongkoloss fra andre verdenskrig.

(Dagbladet.no): På den tyske ferieøya Rügen står det et kolossalt byggverk fra Hitlers tid. Åtte identiske bygninger med seks etasjer hver, strekker seg over 4,5 km til sammen. «Prora» skulle kunne huse 20 000 besøkende hver natt, men feriekolonien ble aldri ferdigstilt. Nå skal den åpnes for turister for første gang.

Lokale myndigheter har gått sammen med private investorer, og sammen skal de pusse opp den forfalne betongkolossen, skriver The Telegraph. Tanken er at «Prora» skal bli et moderne feriekompleks, kun 150 meter fra stranda.

- Vi venter at de første heisekranene settes i sving i første del av 2009, sier Horst Schaumann, ordfører i byen Binz, til nyhetsbyrået DPA.

I første omgang skal et ungdomsherberge åpne dørene i ett av de åtte byggene. Så er det to hoteller, basseng og 150 private leiligheter som står for tur. Det er dessuten lagt planer for et treningssenter og et konsertsted, skriver DPA.

Kunngjøringen av myndighetenes planer følger flere år med debatt rundt byggverket. Prora var et ledd i Hitlers Kraft durch Freude, eller Arbeid gjennom glede, og bruken av bygget er omstridt. Jürgen Rostock fra organisasjonen New Culture, som ser på etisk forsvarlig bruk av historiske bygninger, mener planene er en skandale.

- Prora står for den løgnaktige sosialpolitikken som nazistene brukte for å kontrollere befolkningen. Å organisere underholdning på dette stedet, er akkurat hva Kraft durch Freude-prosjektet hadde i tankene, sier Rostock ifølge The Telegraph.

Proraprosjektet begynte i 1936. Byggingen stanset i 1943.

STÅR TOMT: «Prora» ble aldri ferdigstilt. Foto: AFP/JENS KOEHLER/SCANPIX
STÅR TOMT: «Prora» ble aldri ferdigstilt. Foto: AFP/JENS KOEHLER/SCANPIX Vis mer