Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hjemme best — i Norge mest

Norsk julefeiring hører hjemmet til, men en av fem drar på juletur.

FJELLJUL: Kanefart foran Dr. Holms hotel. På Dr. Holms Hotel sørger direktøren Rasmus Sandnes og hans stab for at alle får en Geilo-Jul som ikke er som andre juler. Kanefart til og fra høymesse julaften er bare en av mange tradisjoner. FOTO: Ole C. H. Thomassen
FJELLJUL: Kanefart foran Dr. Holms hotel. På Dr. Holms Hotel sørger direktøren Rasmus Sandnes og hans stab for at alle får en Geilo-Jul som ikke er som andre juler. Kanefart til og fra høymesse julaften er bare en av mange tradisjoner. FOTO: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Det er stadig flere som drar på juleferie, om lag 11 prosent av oss, eller nesten tre ganger så mange som i 1992. Tallenes klare tale fra Statistisk sentralbyrå (SSB) forteller at flest kvinner drar på juleferie, hele 13 prosent, mens bare 9 prosent er menn.

De fleste som reiser bort i jula velger reisemål i Norge med privat overnatting.

830 000 nordmenn reiste på overnattingstur i jula i 2008. Trøndere reiser mest i høytiden, tett fulgt av folk fra Oslo og Akershus. Bakgrunnsdataene til SSB tyder på at dette skyldes studenter som drar hjem på juleferie.

Tre av fire turer går til reisemål i Norge. Når vi velger utlandet, er Sverige, Tyskland og Danmark mest populært, etterfulgt av Spania og Storbritannia. I alt 69 prosent av utenlandsturene i jula går til disse landene. Kun om lag 14 prosent av turene til unge personer, i aldersgruppen 16- 24 år, går til utlandet.

Pensjonistene reiser i størst grad utenlands i jula, 33 prosent av turene deres går utenlands.

- Kanariøyene er veldig populært i vinter. De siste årene har det også vært en økning på Egypt. Disse stedene har godt varmt klima i juletida, sier informasjonssjef Helene Begby hos Apollo.

- Thailand er stedet for de eksotiske julereiser. Her er det mange som tar to uker juleferie. Mange nordmenn har hus i Spania og samler familie og venner i jula.

- Det er fortsatt en del plasser igjen, størst er sjansen til å komme seg til Kanariøyene i siste liten.

Majoriteten reiser bort for å slippe unna julestyret. Den andre kategorien er de som drar med seg juleribba og skal feire jul i varmen, vanlig for nordmenn på Kanariøyene, forteller Begby.

- Klassisk jul for oss med Kanariøyene for alle pengene, og en økning på Egypt og Thailand, forteller Lena Petersson i Star Tour.

- For Thailand er vi allerede i gang med å selge turer til neste års jul. Og det er de beste og dyreste hotellene som går først.

- Sist jul reiste nordmenn mer eksotisk. Maldivene, Seychellene, Cap Verde og andre av de dyreste målene selges dårligere i år og bare med rutefly.

- Vi har noen plasser ledig til Kanariøyene, mens Thailand er helt utsolgt, avslutter Petersson.

- <ThinSpace>Vi har bare noen få rom igjen å selge fra 23- 26. desember, forteller salgssjef Helen Møgster ved Dr. Holms Hotel på Geilo.

- <ThinSpace>Akkurat nå er vi faktisk litt bedre innbooket for julen 2009 i forhold til 2008. 70 prosent av gjestene er nordmenn, en fordeling mellom nordmenn og utenlandske gjester omtrent som i fjor.

- <ThinSpace>Vi har færre danske gjester, men har fått nye nasjonaliteter.

- <ThinSpace>Våre utenlandske gjester kommer fra Sverige, Danmark, England, Australia, Sveits, Nederland, og Frankrike, opplyser Møgster.

Nordmenns julereiser, i overkant av 800.000, gir et gjennomsnitt på 1,2 turer blant de personene som faktisk reiser, leser vi i SSBs rapport.

«Rundt regnet 714 000 nordmenn i aldersgruppen 16- 79 år er på minst en overnattingstur i jula. Dette er 21 prosent av alle personer i denne aldersgruppen. Personer i aldersgruppen 25- 44 år er noe oftere på juletur enn pensjonister (65-79 år) og ungdommer (16-24 år» (SSB).

25 prosent av innbyggere i Oslo og Akershus reiser på juletur, nest mest i landet. Trøndere reiser mest, enda mer enn de som bor i og rundt hovedstaden.

Mer enn hver fjerde trønder reiser på juletur med overnatting.

Nordlendinger, vestlendinger og østlendinger utenfor Oslo og Akershus reiser minst. En av seks var borte fra hjemmet minst en natt i løpet av juleperioden.

Med 3,96 millioner overnattinger blir gjennomsnittlig varighet per tur, 4,7 overnattinger. 60 prosent av turene har kort varighet, og 82 prosent har en varighet på ei uke eller mindre. Ytterst få turer har lengre varighet enn 3 uker.

Tallenes tale er klar når det gjelder jobbreising i jula. Fra 22. desember til over nyttår er dette et lukket kapittel, - vi tar fri.

37 prosent av alle juleturer går til familie og venner, nesten alle, 86 prosent, går til reisemål i Norge.

KANARIJUL: 35 000 nordmenn reiser på jule- og nyttårsfeiring i syden. De fleste reiser til Kanariøyene. Julenissen på Oasis golf resort, Playa de Las Americas, Tenerife.  To svenske jenter  prøver å få julestemning i bikini.  Foto Geir bølstad
KANARIJUL: 35 000 nordmenn reiser på jule- og nyttårsfeiring i syden. De fleste reiser til Kanariøyene. Julenissen på Oasis golf resort, Playa de Las Americas, Tenerife. To svenske jenter prøver å få julestemning i bikini. Foto Geir bølstad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media