Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Høstens storbyfavoritter

Våre storbytips for høstferien inneholder 11 gode forslag. De fleste av disse kan tilby behagelig høsttemperatur, uterestauranter og fortauskafeer til langt ut i oktober.

ROMA: Pantheon, tempelet som er en av verdens vakreste bygninger. Trappefontenen midt på plassen er fra 1575. Den egyptiske obelisken som står midt i fontenen ble hentet fra Egypt i 1711. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet
ROMA: Pantheon, tempelet som er en av verdens vakreste bygninger. Trappefontenen midt på plassen er fra 1575. Den egyptiske obelisken som står midt i fontenen ble hentet fra Egypt i 1711. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet Vis mer

|||ROMA
HVA SKJER: Opera: Verdis La Traviata eller Puccini's Madam Butterfly og Tosca, er på plakaten i ukene framover. Fotball: 27. september spiller Lazio mot Palermo på Stadio Olimpico. 1. oktober spiller Roma mot CSKA Sofia og 4. oktober Roma mot Napoli.

TRE PÅ TOPP: Piazza Navona. Bo i hotell Raphael i en gammel labyrintiske sidegate til den berømte plassen. Pantheon. Bo i en av hotellene like ved, Hotel Sole al Phanteon er Romas eldste og et godt valg.Ved å velge et hotell i gamlebyen får du gangavstand til Colosseum, Forum Romanum og resten av det gamle Roma. Bruk pengene på hotell og måltidene og spar på transport.

MAT OG DRIKKE: Mange gode restauranter og tavernaer finnes rundt i Romas gamle bydel. Mye godt lages av kalv. Prøv Osso buco, italiensk klassiker laget av kalveskanker. Bli kjent med de italienske viners fortreffelighet. I de minste tavernaene får du husets vin rett fra fat.

SE OPP FOR: Lommetyver ved de mest populære severdighetene.

REISE DIT: Fra Oslo 26. sep. og retur 30. sep. Kr 2910 med Lufthansa.

MER INFO: www.romaturismo.com  www.classictic.com/

PRAHA
HVA SKJER: Statsoperaen viser Carmen 26. september, Rusalka 28. september og Askepott 29. september.

TRE PÅ TOPP: Slottet i Praha med sine mange bygninger er blitt til i løpet av 1100 år. Karlsbroen med alle sine skulpturer, en av verdens vakreste bruer. Rådhusplassen med Tyn-Katedralen og den astronomiske klokka.

MAT OG DRIKKE: Praha har et internasjonalt restaurantmiljø. Nær pilsens vugge er øl billig og godt.

SE OPP FOR: Unngå stasjonsene Hlavni nadrazi og Nadrazi Holesovice, og de tilstøtende parkene nattetid.

LONDON:   Turister utenfor Big Ben.Pariserhjulet "The London Eye" ses i bakgrunnen. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet.
LONDON: Turister utenfor Big Ben.Pariserhjulet "The London Eye" ses i bakgrunnen. Foto: Geir Bølstad/Dagbladet. Vis mer

REISE DIT: Fra Oslo 26. sep. og retur 30. sep. Kr 3313 med Norwegian

MER INFO: www.pis.cz/en www.prague-tourist-information.com/  www.turisturaj.cz

PARIS
HVA SKJER: Natten mellom 3. og 4. oktober feires Nuit Blanche. Steder som museer, kinoer, parker og svømmebasseng holder nattåpent. Feires i hele Frankrike. Festival Ile de France varer til 11. oktober med en rekke konserter og arrangementer over hele Paris. En klassiker er show på Moulin Rouge!

TRE PÅ TOPP: Louvre, opplev Leonardos Mona Lisa og mange andre berømte malerier. Champs-Élysées, verdens flotteste avenue, nesten 2 kilometer lang. Disneyland og Asterix Park slår an hos barnefamilier.

MAT OG DRIKKE: Unn deg en østersaften i Paris. Bar Huitres er som navnet sier spesialist på østers. Klassisk valg er sjampanje eller Chablis.

SE OPP FOR: Sure taxisjåfører om du ikke snakker fransk.

REISE DIT: Fra Oslo 26. sep. og retur 30. sep. Kr 3104 med SAS

MER INFO: www.parisinfo.com  www.festival-idf.fr

BUDAPEST
HVA SKJER: 28. september arrangeres konserten "The Spirit of Pink Floyd". 29. september spiller Debrecen mot Lyon i Champions League.

TRE PÅ TOPP: Slottet på høyden på Buda-siden rommer Ungarns Nasjonalgalleri og Budapest Historiske Museum. Her oppe ligger også Fiskerens Bastion. Besøk en vinkjeller og bli kjent med de gode ungarske viner.

MAT OG DRIKKE: Mange små koselige restauranter hvor du kan spise godt og billig. Lokal vin og øl hører med. Liker du sigøynermusikk til måltidet kan du velge deg et folkloristisk spisested. Budapeste er kjent for sine mange konditorier og klassiske bakevarer.

NEW YORK: På Broadway og Times Square byr på hektiske opplevelse døgnet rundt. I høst er det rimelig å reise til megabyen med millioner av opplevelser.
Foto: Kirsten M. Buzzi
NEW YORK: På Broadway og Times Square byr på hektiske opplevelse døgnet rundt. I høst er det rimelig å reise til megabyen med millioner av opplevelser. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

SE OPP FOR: Turistfeller. Unngå nattklubber. Sjekk listen til USAs ambassade.

REISE DIT: Fra Oslo 26. sep. og retur 30. sep. Kr 3112 med Norwegian

MER INFO: www.budapest.no  www.hungarybudapestguide.com  http://hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html

NEW YORK
Hva skjer: Kadinsky på Solomon Guggenheim Museum. Flere designutstillinger og en utstilling om erotiske objekter på MoMA. Baseballkampen Yankees mot Kansas City Royals på Yankee Stadium den 30. september. Samme dag som Bruce Springsteen holder konsert på Giants Stadium (over elva i New Jersey).

Tre på topp: Empire State Building, unngå køen ved å ta en Skyride-billett. Frihetsstatuen og Ellis Island innvandrermuseum på samme ferjetur, gå over Brooklynbrua etterpå. Central Park er et must, museene ligger på østsida av Central Park. American Museum of natural history med dinosauregget ligger vest for parken.

Mat og drikke: Byens berømte mat- trucker er oppgradert. Le Gamin Mols serverer fransk gourmet, eller en ekte amerikansk hamburger fra Montana hos La Cense Beef Burger Truck, følg truckene på twitter. Avslutt kvelden på en restaurant i romantiske West Village, for eksempel Tartine.

Se opp for: Ikke gå på rødt lys, selv om alle gjøre det. Minst én blir overkjørt hver dag.

Reise dit: 1.10 — 8.10. kr 3322 med American Airlines.

Mer info: www.nycgo.com

KRAKÓW:
Hva skjer: Kraków Jazz Autumn Festival fra 27. 9. Kunstbunkersen Bunker Sztoki. Live-konserter på Rotunda hver kveld. Utstilling om damevesker gjennom mange hundre år på Nasjonalmuseet.

Tre på topp: Gamlebyen er Europas best bevarte, med hovedplassen Rynek Glowny. Den jødiske bydelen Kazimierz. Saltgruvene i Wieliczka, like utenfor byen.

Mat og drikke: I Polen spiser man mye og lenge og billig. Prøv byens største grillspyd på restaurant Pod Wawelem, nedenfor borgen.

Se opp for: Utenlandske pubgjenger.

Reise dit: 27.9 — 3.10. kr 2549 med Norwegian.

Mer info: www.cracow.pl

MADRID
Hva skjer: Darwinutstilling på Museo National. Dansegruppa Shadowland. Utstilling om vann og design på Circolo de Bellas Artes. Green Day spiller 28. september. Utstillingen Eros tårer, om sex og død på Thyssen-Bornemisza.

HAMBURG:St. Nikolai-kirken ble ikke gjenoppbygd og ruinene forteller om krigens. grufullheter. Foto: Eivind Pederersen.
HAMBURG:St. Nikolai-kirken ble ikke gjenoppbygd og ruinene forteller om krigens. grufullheter. Foto: Eivind Pederersen. Vis mer

Tre på topp: Pradomuseet, Thyssen-Bornemiszamuseet og Reina Sofiamuseet er alle i verdenstoppen.

Mat og drikke: Tapas til lunsj på Dona Juana, Postigo San Martin, middag på Areia Colonial i Hortaleza 92 i det populære Chuechaområdet, og avslutt byrunden med varm sjokolade og smultringer på Chocolateria San Ginés, åpent hele natten.

Se opp for: Lommetyver og mopeder.

Reise dit: 29.9. — 3.10. kr 2281 med KLM.

Mer info: www.tourspain.es

VENEZIA
Hva skjer: Vivaldikonserter hele uka. Opera. Utstillinger på Accademia-galleriet.

Tre på topp: Markusplassen. Rialtobrua og Canal Grande.

Mat og drikke: Bellini, fersken eller pærejuice med prosecco på Harry?s Bar eller Caffé Florian. Avslutt kvelden i studentstrøket på Campo Santa Margherita, andre legger seg tidlig i denne byen. Skinke, oliven og ost i slowfoodbutikken Pantagnelica.

Se opp for: Lommetyver og rådyre gondolbåter. Ta heller en vaporetto (vannbuss) eller en traghetto (kanalferje) til et par euro. Vanntaxi er derimot dyrt. Unngå spagetti vongole (muslinger) som på folkemunne kalles dioksinskjell på grunn av forurensingen i havet.

Reise dit: 28.9. — 3.10 kr 3011 med Lufthansa.

Mer info: www.enit.it


VALENCIA

Hva skjer: Spanjolene elsker fyrverkeri, gjerne på dagtid. Fredag 8. oktober feires Valencia-dagen (lokal fridag) med årets største fyrverkeri — også på dagtid, med tusenvis av tilskuere ringside.

Tre på topp:
Uansett om du ikke har noe forhold til arkitektur, så blir du garantert bergtatt av de spektakulære bygningene som utgjør Valencias kunst- og vitenskapspark.
Gå i akvariet, L´Oceanogràfico. Pass på å få med deg delfinshowet. Det er i verdensklasse.
 Drikk et glass horchata på restauranten "El Siglo" på Plaza de Santa Catalina. I 172 år har man laget drikken horchata på samme måte på basis av pressede tigernøtter, også kalt jordmandler

Mat og drikke: I den gamle bydelen ligger spisestedene tett som hagl. Tapasrestaurantene kappes om kundene. Her finnes også tallrike små kafeer, som gjerne tilbyr uteservering når sola titter fram.
Paella er en gammel lokal spesialitet og ingen lager den bedre, sies det. Sjømat er en bankers, fersk og god kvalitet.
Besøk også restauranter som har spesialisert seg på spansk spekemat.

Se opp for: Utspekulerte tiggere. Kast heller ikke bort tida ved å besøke silkebørsen. La Lljota.

MADRID: Tapasbaren Dona Juana, Postigo de San Martin 5. Madrid. Fra v: Eduardo, Ramon, Poco og Paulo. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
MADRID: Tapasbaren Dona Juana, Postigo de San Martin 5. Madrid. Fra v: Eduardo, Ramon, Poco og Paulo. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Reise dit: Laveste priseksempel høstferien uke 40 er ca. 3.400 kroner med SAS/Lufthansa/Spanair Oslo-Valencia.

Mer info: www.turisvalencia.es

LONDON
Hva skjer: Fotball, teater og utstillinger. Byen renner over av arrangementer i verdensklasse.
Tre på topp: London Eye (pariserhjulet ved Themsen), Madame Tussauds vokskabinett og British Museum.
Mat og drikke: Velg og vrak: London har 3.800 puber, 83 markeder og hele 11.000 restauranter, kafeer og snackbarer.
Se opp for: Lommetjuver på undergrunnen.
Reise dit: laveste priseksempel høstferien uke 40: 834 kr. med Norwegian.
Mer info: www.visitlondon.com/

HAMBURG
Hva skjer: Det nærmer seg tid for julemarkeder. Tysklands største finner du i Hamburg fra siste uka i november. På søndager kan morgenfugler mellom kl. 07.00 og 09.30 besøke verdens eldste fiskemarked, med tradisjoner tilbake til 1703.

Tre på topp:Utelivet i Reeperbahn-distriktet er en opplevelse i seg selv.
La deg imponere av "Miniaturwunderland" der du både finner verdens største modelljernbane og en skandinavisk modell.
Se autentiske krigsødeleggelser. St. Nikolai-kirken ble ikke gjenoppbygd og ruinene forteller om krigens grufullheter.

Mat og drikke: Tyskerne elsker mat. Ikke vær redd for å spørre om detaljer på menyen.

Se opp for: Mange og varierende hotellpriser. Sjekk grundig!

Reise dit: laveste priseksempel høstferien uke 40: Ca. 700 kr. med Norwegian fra Oslo.

Mer info: www.english.hamburg.de

.

PRAHA:   Rådhusplassen i gamlebyen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRAHA: Rådhusplassen i gamlebyen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
BUDAPEST: Fisherman`s Bastion Foto : Jan Iversen / Dagbladet
BUDAPEST: Fisherman`s Bastion Foto : Jan Iversen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling