Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hotellglede i ni generasjoner

På Walaker Hotell i Solvorn kan du bo fornemt og spise blodfersk sjømat rett fra fjorden.

GENERASJONER: Theodor, pappa Ole Henrik og bestefar Hermod reprsenterer åttende, niende og tiende generasjon Nitter Walaker. På veggen henger femte, sjette og sjuende generasjon av familien som har drevet Walaker Hotell i Solvorn siden 1690. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
GENERASJONER: Theodor, pappa Ole Henrik og bestefar Hermod reprsenterer åttende, niende og tiende generasjon Nitter Walaker. På veggen henger femte, sjette og sjuende generasjon av familien som har drevet Walaker Hotell i Solvorn siden 1690. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

||| SOLVORN, Luster (Dagbladet): På riksveien mellom Sogndal og Gaupne tar vi av ved Galden. Veien ned mot sjøen er bratt, smal og vestlandsk svingete. Nede i en vid bukt, med, små, gamle, hvite trehus, og «naust» langs sjøen, ligger Solvorn.

Romsafari
Et steinkast unna ferjekaia, med kremgule bygninger og lysthus, roser og epletrær, ligger Wallaker hotell. Her har samme slekt drevet hotell i 320 år.

HAGEN: Rosene blomstrer til langt ut på høsten i Solvorn.
HAGEN: Rosene blomstrer til langt ut på høsten i Solvorn. Vis mer

—Sjå sjøl og velg etter pris og smak. Sognamaulet er rundt og med rikelig mengde vokaler. Ole Henrik Nitter Walaker tar imot et dansk par ankommet på veteranmotorsykkel.

FORRETT: Krydret sellerirotsuppe med petit pois-skum. Foto: Ole C. H. Thomassen
FORRETT: Krydret sellerirotsuppe med petit pois-skum. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Gjestene får en håndfull nøkler og en muntlig prisorientering. Han er like uformell i markedsføringen som i klesveien. Hotellverten er av den dress- og slipsfri sorten.

MELLOMRETT: Hvitvindampet sjøkreps med glasert søtpotet, hvitløksautert spinat, sprø pastinakk og tyttebær-skalldyrsaus.
MELLOMRETT: Hvitvindampet sjøkreps med glasert søtpotet, hvitløksautert spinat, sprø pastinakk og tyttebær-skalldyrsaus. Vis mer

Her finnes bare en slags snobbethet.

Den historiske. Den fornemme fortida som sitter i veggene, i oldemorstilen, damasken og dekketøyet, møblene og anegalleriet.
320 års historie
Familien Walaker har drevet hotell i Solvorn ved Lusterfjorden siden 1669. Ingen annen familie har drevet hotell i Norge like lenge. Arven er generasjoners gode navn og rykte, hus og rom av historisk verdi.

HOVEDRETT: Pannestekt breiflabb fra Lusterfjorden. med sprøstekt shitakesopp, fritert ruccola, fondantpotet og ingefær-rødvinsaus.
HOVEDRETT: Pannestekt breiflabb fra Lusterfjorden. med sprøstekt shitakesopp, fritert ruccola, fondantpotet og ingefær-rødvinsaus. Vis mer

Som hos de andre Historiske Hoteller i Norge, koster der noe mer enn å bo spesielt enn på et vanlig kjedehotell.

DESSERT: Walakers tilslørte bondepiker
DESSERT: Walakers tilslørte bondepiker Vis mer

Ole Henrik Nitter Walaker forsvarer de relativt høye prisene for de mest fornemme rommene. Kostbart interiør og restaurering foretatt med aller beste håndverkskvalitet, og stor respekt for det opprinnelige. Slikt er kostbart.

Et moderne dobbeltrom i nybygget koster fra 1400 kroner, mens det dyreste av de fornemme og historiske er priset til 2600 i høysesongen.

GJESTER: Astrid og Tor Halvorsen fra Asker har besøkt mange av landets historiske hoteller. I bakgrunnen et par fra Italia.
GJESTER: Astrid og Tor Halvorsen fra Asker har besøkt mange av landets historiske hoteller. I bakgrunnen et par fra Italia. Vis mer

Da bor du i et rom du ikke finner maken til her eller andre steder.

UTSIKT: Vakkert dekket med utsikt til hagen og fjorden.
UTSIKT: Vakkert dekket med utsikt til hagen og fjorden. Vis mer

Matopplevelse
Mest kjent er Walaker for sin gode mat. Fast på menyen er ferskt fra sjøen.

Sjøkreps, kveite, brasme og breiflabb fra Lusterfjorde.

SALONGEN:Pie Duun og Peder Malthe er fra København, har hytte på Vinstra, men farter Norge rundt på en gammel årgangsmotorsykkel. Med ryggen til sitter Tor Halvorsen fra Asker.
SALONGEN:Pie Duun og Peder Malthe er fra København, har hytte på Vinstra, men farter Norge rundt på en gammel årgangsmotorsykkel. Med ryggen til sitter Tor Halvorsen fra Asker. Vis mer

— Me lever midt oppe i eit stort spiskammer. Og det er ein stor miljøgevinst å bruka lokal produsert mat. Ole Henrik Nitter Walaker forteller at den lokale fiskerens fangst bestemmer mye av menyen.

NIENDE: Ole Henrik Nitter Walaker skaper stemning med vakre toner.
NIENDE: Ole Henrik Nitter Walaker skaper stemning med vakre toner. Vis mer

Kjøkkensjef er Theodor Breyholtz. Han hadde læretida si på Hotel Continetal i Oslo.

Og menyen, den er fireretters og i stjerneklassen.

KLASSISK: I hovedhuset er rommene i god gammel engelsk stil. Det er Victorianske møbler i rom og baderom.
KLASSISK: I hovedhuset er rommene i god gammel engelsk stil. Det er Victorianske møbler i rom og baderom. Vis mer

En velsmakende sellerirotsuppe som ga lovord fra første skje hos nabobordet.

SOLIDE: Sengene er 210 cm lange, breie og laget av edle tresorter.
SOLIDE: Sengene er 210 cm lange, breie og laget av edle tresorter. Vis mer

Sjøkrepsen, nydratt og raffinert dampet i hvitvin.

GALLERI: Nennsom restaurering. Gulvbord av den aller breieste sorten skaper rammen rundt deler av maleriutstillingen.
GALLERI: Nennsom restaurering. Gulvbord av den aller breieste sorten skaper rammen rundt deler av maleriutstillingen. Vis mer

Breiflabb fra Lusterfjorden den også. Pannestekt med ingefær-rødvinssaus.

SOLVORN KAI: Walaker hotell ligger ved sjøen og kaia som er anløp for M/F Urnes, ferga som går mellom Solvorn og Verdensarven, Urnes Stavkirke.
SOLVORN KAI: Walaker hotell ligger ved sjøen og kaia som er anløp for M/F Urnes, ferga som går mellom Solvorn og Verdensarven, Urnes Stavkirke. Vis mer

Finalen er Walakers 100-årige oppskrift på tilslørte bondepiker. Laget på epler fra det store treet i hagen. Syltet av gamlesjefen Hermod Nitter Walaker, 80 år og i full aktivitet. Resultatet er en klassisk norsk dessert som ovegår alle tidligere varianter vi har smakt.

Trappa
Den pensjonerte direktøren er ikke som andre direktører. I tillegg til sitt hjemmelagde eplesyltetøy, tar han et tak der det trengs. Låven har han egenhendig restaurert til dagens kunstgalleri. De selvsnekrede trappene er av den solide sorten som kjennes gode å gå i med bare16 centimeter trinnhøyde. Laget for å vare i mange nye generasjoner. Vi får en innføring om låser og gamle dører. Om historie og gjenbruk. Både åttende og niende generasjon Walaker er fortellere.

Den tiende er full av sprell, tre år og heter Theodor.

—Me håper han ein dag får lyst til å overta, og at han får seg utdanning innen økonomi og hotellfag, sier pappa Ole Henrik.

—Det viktigste er at han har blir interessert og har lyst til a ta seg av gjester.

—For her skal alle gjestene være fornøgde og reise fra hotellet med ein god følelse.

Det skal være en opplevelse å eta og bu på Walaker

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling