- Ikke kom til Venezia

Flom i 95 prosent av byen.

(Dagbladet.no): Med den verste oversvømmelsen på 22 år, advarer Venezias ordfører nå turister mot å besøke byen.

- Vi står under vann. Alle de som har planer om å komme hit, bør revurdere disse, sier ordfører Massimo Cacciari til The Times

Hele 95 prosent av byen er rammet av flomvann. Ifølge The Times skal eldre innbyggere være evakuert til høyere områder. Og flomoppdateringer sendes kontinuerlig på SMS til byens beboere.

I går var vannstanden 1,5 meter over normalen. Dette er høyeste vannivå siden 1986. Tidevannssenteret advarer at flomen kan bli langt kraftigere, med vannstander opp mot to meter. De varsler at byen i de nærmeste dagene kan få den verste flommen på over 30 år. I 1966 nådde vannet 1,9 meter over havnivå.

- Vannstanden er eksepsjonelt høy. Ikke gå ut om det ikke er strengt nødvendig, sier Cacciari. 

ADVARER: Det varsles at vannstanden kan nå to meter over normal havnivå. AFP/ANDREA PATTARO/SCANPIX
ADVARER: Det varsles at vannstanden kan nå to meter over normal havnivå. AFP/ANDREA PATTARO/SCANPIX Vis mer

På butikker og i kafeer må kunder og gjester vasse i vann. Og rundt om i byen jobbet beboere i går med å redde det de har av eiendeler. Mens enkelte kunne pumpe vannet fra husene, sto andre med bøtter og spann. På Markusplassen nådde vannet folk til lårene.

Den italienske turistbyen ble i sin tid bygget på myr, og opplever derfor perioder med flom. Men vannstanden er sjelden så høy som nå. Flommen sammenfaller dessuten med en streik i kollektivtrafikken. Vannbussene, vaporettoene, er ikke operative.

STORFLOM: Venezia opplever den verste flommen på 22 år. Foto: AP/Luigi Costantini/SCANPIX
STORFLOM: Venezia opplever den verste flommen på 22 år. Foto: AP/Luigi Costantini/SCANPIX Vis mer