«Ingen» vil til Vestlandet

Mens «alle» vil feriere på Sørlandet.

SVIKTES: Restauranter og hoteller på Vestlandet sliter, fordi både nordmenn og utlendinger svikter landsdelen i sommer. Arkivfoto: SCANPIX
SVIKTES: Restauranter og hoteller på Vestlandet sliter, fordi både nordmenn og utlendinger svikter landsdelen i sommer. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

||| Nordmenn velger å feriere i eget land i år, men de klumper seg sammen på Sørlandet. Vestlandet sviktes av både nordmenn og utlendinger.

- Vi får tilbakemeldinger fra flere restauranter og hoteller på Vestlandet som sliter nå. Enkelte steder er det nesten helt tomt, sier Knut Almquist, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Trolig har finanskrisen og svineinfluensaen kastet skygge over lav norsk krone og strålende sommervær.

Ferske tall fra en undersøkelse av NHO Reiseliv viser at 37 prosent av norske turistbedrifter som livnærer seg av utenlandsturister, reduserer aktiviteten i sommersesongen som følge av finanskrisen.

32 prosent svarer at de planlegger nedbemanning.

- Norge er ikke kjent
Færre turister fra finanskriserammede land som Storbritannia, USA, Italia og Spania kommer til Norge i år. Avbestillingene kommer også fra asiatiske turister som frykter svineinfluensaen.

- Turistnæringen på Vestlandet retter en stor del av sin markedsføring mot utlandet, og taper mest nå, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Han mener det blir for enkelt å skylde på finanskrisen. Krav fra norsk turistnæring om momskutt og større markedsføringsbudsjett er for lengst lagt på pulten til Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap).

Almquist mener norsk reiseliv har ligget for lenge i bakleksa.

- Selv om vi tror det selv, er ikke Norge kjent ute i verden. Vi må bli flinkere til å markedsføre våre turistdestinasjoner. En reduksjon på serveringsmomsen fra 25 til 14 prosent vil koste staten 1,8 milliarder kroner, men vil styrke reiselivet i Norge med 3,42 prosentpoeng, sier han.

Folksomt i sør
Undersøkelsen viser videre store geografiske forskjeller i Norge.

Også Nord-Norge rammes av utenlandsturistenes avbestillinger, men fra Sørlandet meldes det om skyhøye besøkstall av innenlandsturister.

- Med en euro på omtrent ni norske kroner og strålende vær, er det nok flere nordmenn som innser at det blir billigere å feriere i eget land. Vi har også blitt flinkere til å koble festivaler og lignende opp mot turistmål. Norge ligger ikke lenger på toppen av lista over dyre land å feriere i. Men trenden med å feriere i eget land ser vi i en rekke andre finanskriserammede land også, sier direktør Per Arne Tuftin i Reiseliv Innovasjon Norge. (NTB)