Italienernes svar på Sørlandet

Sardinia er øya for deg som vil være aktiv i ferien.

FORELSKET I SARDINIA: Bergensjenta Eirinn Skrede har slått rot i Porto Rotondo på Sardinia. Søndag stiller hun i nettmøte. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
FORELSKET I SARDINIA: Bergensjenta Eirinn Skrede har slått rot i Porto Rotondo på Sardinia. Søndag stiller hun i nettmøte. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADETVis mer

||| SARDINIA (Dagbladet): Eirinn Skrede ble forelsket da hun kom til Sardinia. I den vakre middelhavsøya. Det var også her hun fant sin kjæreste. Nå bor bergensjenta på den aller flotteste kyststrekningen i hele Europa, Costa Smeralda. Også kalt Smaragdkysten på grunn av de blåturkise havet i de mange små og store badebuktene på øya.

Eirinn bor i den lille byen Porto Rotondo, like utenfor Olbia. Her har hun startet reisebyrået Sardinia Reiser, for å få nordmenns øyne opp for de mange aktivitetene den mer ukjente ferieøya har å friste med.

Aktiv ferie
Det var de ville fjellene, det vakre havet og den flotte naturen Eirinn Skrede falt for, da hun kom til Sardinia for første gang på en kjapp modelljobb.

- Jeg er oppvokst med flott natur, på et lite sted som heter Grimstad (utenfor Bergen), forteller hun. Familien har alltid gått mye i fjellet og hatt deilige somrer ved kysten.

Sardinia har til nå vært et ukjent reisemål for de fleste nordmenn. Mange forbinder ferieøya bare med luksusturisme i Porto Cervo. Øya har så mye mer å tilby hele året.

Jeg fikk så mange spørsmål om Sardinia at jeg bestemte meg for å starte et reisebyrå her, forteller Eirinn. Nå har hun drevet Sardinia Reiser i snart to år. Det har gått kjempebra. Hun arrangerer turer med tema som båtturer, seiling, golf, fotturer, kite og vindsurfing for opplevelsessultne nordmenn. Det er blitt populært både for firmaturer og familiefeiring av runde dager.

- Folk er nysgjerrige på et sted som er nytt og uberørt, sier Eirinn. I ferien vil vi oppleve noe. Lære noe. Utfordre oss sjøl. Kanskje lære å ri eller kite. Tilbringe en dag på sjøen. Gå i fjellet.

Mer enn luksusturime
På slutten av 60-tallet kjøpte prins Aga Khan et landområde nord for Olbia, der Smaragdkysten begynner. I Porto Cervo bygde han et eksklusivt feriested med luksushotellet Cala di Volpe i sentrum, yachthavn, en av Europas flotteste golfbaner, eksklusive utesteder og restauranter. I den mikroskopisk lille byen ferierer Europas jetsett bak høye pinjetrær og lukkede murer.

- Her shopper man Gucci i høye hæler.

- Hadde han bygd det samme 20 minutter sørover, hadde det blitt det samme her. Det er like fint langs hele kysten.

Størstedelen av dem som kommer til Sardinia er helt vanlige turister. Bor på trestjerners hoteller på landet eller ved havet, og bruker heller pengene på god mat og opplevelser.

Hvis du vil gå i fjellet, ta med erfaren guide. Det er ikke merkede stier som hjemme. Mange steder risikerer du å måtte snu på grunn av juv eller kratt som det er umulig å ta seg fram i.

- Ikke prøv å se hele Sardinia på en ferietur. Konsentrer deg om et område, for eksempel kysten i nord øst eller vest.

Søndag svarer Eirinn Skrede på spørsmål om Sardinia fra leserne. Send inn spørsmål nå.

AKTIV FERIE: På stranda Spiagga de Vignola er det gode muligheter for kiting. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET
AKTIV FERIE: På stranda Spiagga de Vignola er det gode muligheter for kiting. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer