DET GODE LIV: Nytelser i naturen på rekke og rad i Turisforeningens  nye 60+ program. Foto: Terje Rakke/Nordic LIfe
DET GODE LIV: Nytelser i naturen på rekke og rad i Turisforeningens nye 60+ program. Foto: Terje Rakke/Nordic LIfeVis mer

Jakter på de spreke voksne

Opp av sofaen, ut i skogen og opp på fjellet – Turistforeningen lokker spreke voksne til enda sprekere turer.

Fulle turistforeningshytter i barne- og ungdomsskolenes ferier, men stille perioder både før og etter. Slik er på mange av Den Norske Turistforenings betjente hytter i fjellet.

Men nå vil DNT øke aktiviteten hele året ved hjelp av spreke voksne.

Med over 450 hytter til disposisjon og 223 000 medlemmer tar foreningen nå et grep for sine eldste medlemmer.

55 år og mer. – Enkelte voksne synes kanskje vi har hatt vel stort fokus på å få de unge til fjells de siste åra. Det skal vi fortsatt ha. Men det er også på tide å gjøre noe for den spreke aldersgruppen på 55 år og oppover, sier Turistforeningens generalsekretær Kristin Krohn Devold til Reise-Dagbladet.

– Dette er en aldersgruppe som ikke absolutt ikke er ferdig med turlivet. Mange er i meget god form, de har god tid og de har god økonomi, og de vil gjerne oppleve ting som vi kan tilby, sier Turistforeningens kommunikasjonssjef Merete Habberstad.

Utfordrende eldrebølge. – I neste fireårsperiode vil Turistforeningen ha en målrettet satsing på de over 60. Eldrebølgen som kommer nå, vil vi i Turistforeningen se på som en utfordring.

– DNT har et veldig spennende tilbud som vi mener egner seg godt for denne gruppen, fortsetter Habberstad.

Gjennomsnittsalderen i DNT er i dag på 44,5 år. For 20 år siden var gjennomsnittsalderen 55 år. Barne- og ungdomssatsingen med etablering av «Barnas Turlag» for medlemmer fra 2-12 år, og «DNT Ung» for ungdommer har båret frukter. Nå er det seniorene som står for tur:

Bort fra hytteveggen. – Vi retter oss mot dem som er i stand til mye mer enn å sitte i hytteveggen med en kopp kaffe: De voksne, spreke og reiselystne. For en tid tilbake gikk jeg på kurs i kiting (skiseiling), og samtlige deltakere var over 40 år, sier Kristin Krohn Devold videre.

– Både dagens og de kommende voksne medlemmer skal få se at vi vil tilby dem turer med innhold som tidligere har vært rettet mot de unge, sier Kristin Krohn Devold.

– Det er vanlig å se spreke 55-åringer på vei ned bratte fjellsider på ski. Og vi skal sørge for at disse finner attraktive tilbud i våre lokallag, sier hun.

Tøffinger på tur. Breturer, rafting, isklatring, tøffe toppturer og spreke padleturer blir å finne i Turistforeningens nye eldretilbud.

– Gruppa 60+ er allerede i dag en gruppe som er veldig aktiv i DNT. Det er i stor grad dem fra 55 og oppover som er blant de mest engasjerte i blant annet dugnadsarbeidet. Nå syns vi de fortjener mer oppmerksomhet og vi vil tilby mer skreddersydde tilbud for det som ikke er noen ensartet gruppe, sier Merete Habberstad og Kristin Krohn Devold.

– For dem som vil ha det litt roligere, tilbyr vi selvsagt turer der man bor fast på en betjent hytte og tar dagsturer derfra. Tema for turene kan være botanikk eller historie.

– Andre 60-åringer kan være sprekere enn mange 40-åringer og for disse tilbyr vi barskere turer, avslutter de.

DNT har i dag rundt 30 lokale grupper for seniormedlemmene. Nå starter arbeidet for å få til et 60+ tilbud i hele landet.

Merete Habberstad Kristin Krohn Devold

TOPPTURER: DNT tar med seg medlemmer fra 55 og oppover. Foto: Den norske turistforening.
TOPPTURER: DNT tar med seg medlemmer fra 55 og oppover. Foto: Den norske turistforening. Vis mer