PAUSE: I pauserommet sitter Knut Hjelmen og faren Halvor Hjelmen(85). Eldstemann er med som kaffikoker i følge mham selv. og som trivlig humørfylt selkap konsanterer vi.  Alle foto: OLE C. H. THOMASSEN
PAUSE: I pauserommet sitter Knut Hjelmen og faren Halvor Hjelmen(85). Eldstemann er med som kaffikoker i følge mham selv. og som trivlig humørfylt selkap konsanterer vi. Alle foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer

Kildevann til begjær

Fra ei lita olle under Skogshorn kommer det kildevann av det klareste og reineste slaget.

HEMSEDAL (Dagbladet): Med sine 1728 meter overhavet troner Skogshorn over dalen. Stupbratt mot vest, kromrygget og fotturskrått mot øst, ligger fjellet som ruver over Hemsedal. Vi svinger av riksvei 52 og kjører i retning Lykkja, på veien som går over fjellet forbi Vadset til Valdres.

Etter drygt 10 kilometer kommer vi til sideveien som ender opp i Høgeseter. Her ligger olla hvor vannet fra Skogshorn sildrer og renner som det har gjort i uminnelige tider. Dette er en av sju eller åtte kilder som er godkjente for salg av kildevann.Det kreves at grunnvannet som er opphav til kilden er beskyttet mot enhver mulig forurensning.
Kildevann skiller seg fra naturlig mineralvann ved et innhold av salter og mineraler som tilfredsstiller forskriftene til drikkevann. Naturlig mineralvann overstiger disse grenseverdiene.

STRENGT.
—Det skal omfattende analyser til før godkjenning gis, forteller Knut Hjelmen (56), gründer og leder av Hemsedal Kildevann AS.

Han forteller at alle sa at ollevannet fra stølen under Skogshorn skulle være så godt.

—Så da ble vi nysgjerrige og fikk analysert vannet hos mattilsynet.

 Vannet ble funnet helt reint og bakteriefritt. Mineralinnholdet er relativt lavt. Temperaturen helt stabil uansett årstid.

GODKJENT.
Det ble engasjert hydrolog som gjennomførte mange analyser over tid for å fastslå om vannet var stabilt, noe som også er et krav som bekrefter at det ikke er påvirket av ytre påvirkninger, årstider og nedbørvariasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Godkjennelsesprosessen tok flere år.

Vannet fra Skogshornkilden er svakt kalkholdig med pH 7,6. Kravet til godkjent drikkevann i Norge er en surhetsgrad mellom 7,5 og 8,5.

—Det lave innholdet av salter og mineraler skal visstnok være veldig gunstig for pasienter som går på streng medisinsk diett, forteller Hjelmen.

Skogshornvannet selges for det meste som 10 liters bag i boks og egner seg til å legge på ei hylle i kjøleskapet. Dessuten leveres vannet til vanndispensere hos bedrifter rundt i distriktet.

VANNBAG.
Halvliters plastflasker er mest aktuelt for firmaer som vil ha sin egen logo på flaskene.

Kildevann til begjær

—I butikkene eies kjøleskapene av de store mineralvannprodusentene og vi må stille med egne skap for å kunne selge kaldt vann i butikkene, forteller han.

Hjelmen som er elektroingeniør har selv bygget tapperianlegget. Uten egeninnsatsen og tilskudd fra Inovasjon Norge hadde prosjektet vært umulig å gjennomføre.

SELVGJORT.
Design og markedsføring er kostbart. Distribusjon er et kapittel for seg i Norge.

Kildevann til begjær

—Hadde jeg visst hvor mye jobb det var og hvor omfattende hele prosessen ble, hadde jeg nok tenkt om att, sier vanngründeren.

Den lille familiebedriften har solgt Skogshornvann i tre år.

Om et år eller to håper Hjelmen at omsetningen er stor nok til kunne å leve av kildevannsalget.