EIFFELTRAPP: Den er 2,7 meter høy og veier 750 kg. Onsdag ble den solgt for fem millioner kroner. Foto: AFP/PIERRE VERDY/SCANPIX
EIFFELTRAPP: Den er 2,7 meter høy og veier 750 kg. Onsdag ble den solgt for fem millioner kroner. Foto: AFP/PIERRE VERDY/SCANPIXVis mer

Kjøpte bit av Eiffeltårnet

Tre meter trapp til fem mill.

(Dagbladet.no): En amerikaner bladde denne uka opp 710 000 dollar eller rundt fem millioner kroner, for 17 trappetrinn. Det var ti ganger anslått pris.

Men så er det heller ingen hvilken som helst trapp det er snakk om. Det var en del av den originale trappa på Eiffeltårnet som ble auksjonert bort på onsdag.
 

Den 2,7 meter lange biten av trappa er den tredje biten som er solgt i år.

Trappebiten var i sin tid en del av vindeltrappa mellom andre og tredje nivå i tårnet. Gustav Eiffel brukte selv trappa under innvielsen av tårnet i 1889.

Den historiske trappa ble oppdelt i 24 deler og solgt på auksjon i 1983. Med unntak av noen deler som gikk til ulike museum, fikk de fleste trappetrinnene private eiere. I fjor ble et stykke på 4,5 meter solgt på nytt. Denne ukas trapp er den tredje som er solgt på ett år. Den skyhøye prisen skyldes en hard budrunde mellom den amerikanske kjøperen og en annen part, opplyser auksjonshuset Sotheby til AFP.

- Dette er ikke bare en gjenstand, det er et stykke Paris. Det er en bit av Eiffeltårnet, og det er som en drøm, sier auksjonarius Cecile Verdier.