TOPPTUR: Romsdal byr på deilige toppturer. Foto: Stein P. Aasheim
TOPPTUR: Romsdal byr på deilige toppturer. Foto: Stein P. AasheimVis mer

Klassikeren over alle klassikere

Les Stein P´s turtips.

KIRKETAKET, Isfjorden
Klassikeren over alle klassikere når det er snakk om skibestigningstopper i dette landet. Et must for enhver toppturentusiast. «Verdt en omvei», som det står på trestjernersrestaurantene i Michelin-guiden. Det er lenge siden man kunne gjøre regning med å ha dette fjellet alene på en finværshelg, men det er plass til mange sløyfer i sørflanken på Kirketaket. Fra å være en liten manndomsprøve for noen år tilbake, er dette nå et hvermannsfjell, selv om det også her finnes bratte renner for de mer avanserte. Rundturen fra Øvre Kavli i Isfjorden tar alt fra fire til åtte timer, avhengig av formen og forholdene. Alternativt utgangspunkt er skytebanen i Isfjorden. En morsom returvariant, forutsatt gode snøforhold, er å kjøre strake veien ned i Grøvdalen. Den konkave formen på Kirketaket gjør at den er mindre vindutsatt og pudderet ligger lengre enn mange andre fjell i området.

BLÅNEBBA, Venjesdalen, Isfjorden
Kanskje det fineste toppturfjellet i indre Romsdal. Det finnes nok flottere nedkjøringer, men utsikten fra dette fjellet er formidabel. Ikke langt og vidt, men vilt og spennende. Fjellet ligger midt mellom de kjente romsdalsklassikerne som Romsdalshorn, Store Vengetind, Trollveggen og Store Trolltind. På denne tiden av året må du gå på ski fra Liabygda i Isfjorden, følge venjededalsveien opp til parkeringsplassen ved Venjedalssetra (brøytes ved påsketider) og ta av oppover lia til høyre. Ta sikte på laveste punktet på ryggen nord for Blånebba og følg denne til topps. Retur samme vei, eller utfor nordryggen for de råeste.

TROLLSTIGEN-VERMA
En morsom og variert tur på ettervinteren. Familietur – hvis ungene er store og motiverte. Selv i romsdalsk målestokk er dette en spektakulær søndagstur. Du må ha en bil i hver ende, eller avtale henting på Verma. Kjør så langt du kommer opp Isterdalen mot Trollstigen, og fortsett opp den nedsnødde bilveien på ski. En av Norges mest besøkte naturskapte turistattraksjoner. Nyt synet av Kongen, Bispen og Dronningen som ruver over deg. Fra toppen av Trollstigen legges løypa ut Alnesdalen til kanten av Romsdalen. Her følges kanten av dalen sørover, inn i Remmemsdalen og til slutt ned Vermedalen til Sletta på Verma. Dette er villmark og jerveterreng! Spreke raumaværinger tar gjerne en sving oppom Dønttinden og får en flott utforkjøring på slutten. Turen forutsetter finvær, og at noen på laget kan lese kartet.

SKORGEDALEN, Isfjorden
Skorgedalen har er en liten heis og er møtested for hyttefolket og ekstremskikjørerne når været er dårlig. Er først og fremst et glimrende utgangspunkt for mer familievennlige utflukter. Bortoverskiløperne kan velge mellom flere muligheter. I stigende grad av utfordring:

a) Ta heisen til topps, videre langsetter Strandafjellet, ned til Breidvikvatnet og tilbake gjennom Ljøsådalen. Ta med sitteplate, appelsiner, Kvikk Lunsj og solkrem.

b) Smørbottfjellet rundt. Start ved skiheisen og legg kursen inn Ljøsådalen. Her er det ofte preparert løype helt inn til Ingridsetra. Ta av etter tre-fire km opp Tverrelva, og så er det bare å følge på: Kvassetindvatnet, Bollfjellvatnet, Herjevatnet og over Nesskaret tilbake.

c) Skorgedalen-Isfjorden. En morsom tur, som med mye seigmenn og Kvikk Lunsj (og ikke for små unger) kan defineres som en familietur. Gå helt inn til bunnen av Ljøsådalen og ta sikte på Knollskaret mellom Loftskarstinden og Måsvasstind. Så runder man over Loftskaret og følger dalen ned til Øvre Kavli eller skytterbanen i Isfjorden. Sving oppom Galtåtind, Isfjordsskarven eller Loftskarstind hvis du vil brenne av litt mer kalorier på slutten.

Obs: Ved Ljøsåvatnet, et par timer fra parkeringsplassen i Skorgedalen har grunneierlaget nylig satt opp en flott hytte. Den står åpen, med senger, gass og kjøkkenutstyr og er et glimrende utgangspunkt for spennende skiturer for de litt mer eventyrlystne.

INNFJORDEN OG MÅNDALEN
Familietur i preparerte spor

Kjør så langt du kommer innover dalen fra Innfjorden. (På seinvinteren er det gjerne brøytet helt til Bøstølen.) Herfra går en av de svært få preparerte rundløypene i indre Romsdal.

Turen rundt Kammen er på en liten mil med start på Bøstølen. Ytterligere 6 km hvis du må parkere på Herdslan. Høydeforskjellen er et par hundre meter, og det er to åpne hytter på veien til ly og rast. Når du ser på kartet, legg også merke til de to hyttene som ligger ved Sjøbolet og i Taskedalen. De står åpne til almen bruk.

Nonstind
Når veien er brøytet til Bøstølen, får du knapt et lettere tilgjengelig «høykvalitets» toppturfjell. Nonstind ligger da klin inntil parkeringsplassen på nordsiden. Godt over 1000 høydemeter. Følg sørvestryggen opp, og ta den konkave formasjonen som du har hatt til venstre for deg under oppstigningen ned igjen. Den beskyttede skåla gir ofte gode kjøreforhold når vinden har pakket andre fjellsider i området.

Trollstolen
Trollstolen reiser seg rett opp fra Romsdalsfjorden, og skiller seg fra de andre fjellene i denne oversikten med sin nærhet til havet og den spektakulære kontrasten mellom fjell og fjord. Parker ved Moen i Måndalen og følg traktorveien som bringer deg tett opp til tregrensen. Følg dalen videre innover fra Tverrlisetra. Du må nok regne med fem-seks timer. Turen kan neppe betegnes som særlig barnevennlig selv om den ikke byr på spesiell utfordringer. Samme utgangspunkt gir for øvrig adgang til flere spennende topper og fine nedfarter.