Kongen av familieparkene er blitt litt lurvete i pelsen

Kristiansand Dyrepark er kongen av norske familieparker. Men det er rådyrt.

HØYDEPUNKT: Både store og små besøkende stter pris på å besøke Kardemommeby. Politimester Bastian og Tobias i tårnet er på plass, hver sommer. Alle foto: Eivind Pedersen
HØYDEPUNKT: Både store og små besøkende stter pris på å besøke Kardemommeby. Politimester Bastian og Tobias i tårnet er på plass, hver sommer. Alle foto: Eivind PedersenVis mer

||| KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Dyreparken ved E-18 har vokst jevnt og trutt siden 1960-tallet. Nå er aktivitetene blitt så mange og omfattende at det er praktisk umulig å få med seg alt på èn dag. I så fall bør du på forhånd prioritere og sette opp et eget program.

Kjempeprogram

Tilbudet spenner over alt fra Julius i Tropariet til den nye Kutoppen, Kaptein Sabeltanns rike, Kardemommeby, badeland, nordisk villmark, løver og tigere. Pluss utrolig mye annet.
Dyreparken er blitt en så stor bedrift at den faktisk konkurrerer mot seg selv. Mangfoldet er imponerende og et sommerbesøk gir det en unik opplevelse.

Høy pris
Men det koster flesk å oppleve parken. Tilreisende familier bør hamstre med seg mye penger for å få fullt utbytte av den store parken. For det er ikke billig å besøke Dyreparken.
En familie på to voksne og tre barn under 13 år må betale hele 3.675 kroner for et todagers besøk og en Kaptein Sabeltann-forestilling.
Dyreparken bør snarest få adkomsten fra parkeringsplassen ved Travparken, på den andre siden av E-18. Det hjelper lite å ha underganger og gangveier når besøkende likevel velger snareste vei: Rett gjennom trafikkmaskinen på tilførselsveien til europaveien. Det er skummelt å se hvordan barnevogner og vimsete unger havner i selskap med tungtrafikk og stressede bilister.

Trist mattilbud

I tillegg til inngangspengene kommer utgifter til mat og drikke. Dyreparken har en rekke spisesteder, men prisene er høye og maten er gjennomgående lite å rope hurra for.
Det frekkeste mattilbudet er "Sjørøvergrillen" i Kaptein Sabeltanns rike. Der reklameres det med at voksne for 199 kroner kan spise så mye de vil av grillbuffeten.
Da er det litt trist å konstatere at "grillmaten" er ovnsbakt og at det snaut var mat på buffeten da Dagbladet var innom ved 15-tiden på ettermiddagen. "Buffet" betyr forresten "praktbord", men det var ikke noe særlig praktfullt syn som møtte sultne gjester.

SMÅTROLL: Både halvannet år gamle Guro Storhaug og den vesle geitekillingen trives på Kutoppen.
SMÅTROLL: Både halvannet år gamle Guro Storhaug og den vesle geitekillingen trives på Kutoppen. Vis mer
BONDEKOST: Linn Lund (20) selger Dyreparkens beste og mest delikate mat; lokal bondekost. Her øser hun opp ei kompe, som til og med østlendinger har fått sansen for.
BONDEKOST: Linn Lund (20) selger Dyreparkens beste og mest delikate mat; lokal bondekost. Her øser hun opp ei kompe, som til og med østlendinger har fått sansen for. Vis mer
MINUS: Det manglet vann i håndvasken da Bjørn Alvær besøkte Kutoppen.
MINUS: Det manglet vann i håndvasken da Bjørn Alvær besøkte Kutoppen. Vis mer
BRØDMANGEL: Slik så det ut da Dagbladet besøkte Sabeltanns såkalte grillbuffet. Det manglet brød...
BRØDMANGEL: Slik så det ut da Dagbladet besøkte Sabeltanns såkalte grillbuffet. Det manglet brød... Vis mer
SJELDEN KRABAT: En mett og søvnig fjellrev gir blaffen i at den har tilskuere. Den sjeldne og utryddingstruede reven er et merkelig skue.
SJELDEN KRABAT: En mett og søvnig fjellrev gir blaffen i at den har tilskuere. Den sjeldne og utryddingstruede reven er et merkelig skue. Vis mer
IKKE FOR ALLE DYR: I Dyreparken tar de vare på alle dyr - nesten. Men vepsen er en fiende og mange går i honningsfella som er satt opp i skogen like ved Kardemommeby.
IKKE FOR ALLE DYR: I Dyreparken tar de vare på alle dyr - nesten. Men vepsen er en fiende og mange går i honningsfella som er satt opp i skogen like ved Kardemommeby. Vis mer
TIL TOPPS: Moro barnas klatrevegg. Asley (6) og Patrick Wedlock (4) kjemper seg oppover.
TIL TOPPS: Moro barnas klatrevegg. Asley (6) og Patrick Wedlock (4) kjemper seg oppover. Vis mer
LANGVEISFARENDE: Mamma Maiken Wedlock (36) har bodd 13 år i Florida. I år tok hun ungene, Devin (2), Patrick (4) og Asley (6) med på Norgesferie. Patrick er Sabeltann-elsker og har studert altg han har kommet over på internett!
LANGVEISFARENDE: Mamma Maiken Wedlock (36) har bodd 13 år i Florida. I år tok hun ungene, Devin (2), Patrick (4) og Asley (6) med på Norgesferie. Patrick er Sabeltann-elsker og har studert altg han har kommet over på internett! Vis mer
SVIDD: Disse pølsene er kåret til Norges beste, men i Dyreparken har de nok fått litt for hard varme.
SVIDD: Disse pølsene er kåret til Norges beste, men i Dyreparken har de nok fått litt for hard varme. Vis mer
OG det var heller ikke fnugg av grillmat å se. Bare noen rester av ovnsbakt mat.
OG det var heller ikke fnugg av grillmat å se. Bare noen rester av ovnsbakt mat. Vis mer
LOKALT: Slike skilt er kun gyldige i Kristiansand Dyrepark!
LOKALT: Slike skilt er kun gyldige i Kristiansand Dyrepark! Vis mer
UVERDIG: Slik ser det ut når unger og småbarnsforeldre i hopetall tar snarveien til Dyreparken og tar sjansen på å snirkle seg mellom bilene på tilførselsveien til E-18.
UVERDIG: Slik ser det ut når unger og småbarnsforeldre i hopetall tar snarveien til Dyreparken og tar sjansen på å snirkle seg mellom bilene på tilførselsveien til E-18. Vis mer
BLINKSKUDD: Snakk om å få naturen rett i kameralinsa. Familien Oscar(4), Sander (9), Monica (35) og Børre Skisland (36) var på oppdagelsestur Dyreparkens avdeling for nordisk villmark, da denne ulven dukket opp og lusket forbi på kort hold.
BLINKSKUDD: Snakk om å få naturen rett i kameralinsa. Familien Oscar(4), Sander (9), Monica (35) og Børre Skisland (36) var på oppdagelsestur Dyreparkens avdeling for nordisk villmark, da denne ulven dukket opp og lusket forbi på kort hold. Vis mer
GARDSMAT: Lokale matprodusenter har slått seg sammen og tilbyr masse snadder fra Sørlandet. Torgkoner er Birgit Vegusdal (t.v.) og Randi Knudsen.
GARDSMAT: Lokale matprodusenter har slått seg sammen og tilbyr masse snadder fra Sørlandet. Torgkoner er Birgit Vegusdal (t.v.) og Randi Knudsen. Vis mer
ÅLREIT: Søskenparet Guro (1,5) og Knut (7) synes det er veldig greit å kose med sauene på Kuoppen.
ÅLREIT: Søskenparet Guro (1,5) og Knut (7) synes det er veldig greit å kose med sauene på Kuoppen. Vis mer
SKJULESTED: Bak dette gjerdet lever tigrene. Men det er ikke lett å se, når Dyreparken har slurvet med vedlikeholdet og latt vegetasjonen ta overhånd.
SKJULESTED: Bak dette gjerdet lever tigrene. Men det er ikke lett å se, når Dyreparken har slurvet med vedlikeholdet og latt vegetasjonen ta overhånd. Vis mer
MAGESUG: Tømmerrenna er en klassiker som fortsatt får folk til å hyle.
MAGESUG: Tømmerrenna er en klassiker som fortsatt får folk til å hyle. Vis mer

To aldersgrenser
Heller ikke den såkalte italienske buffeten i Ankerstua i Kjuttavika var det særlig innbydende. Unge jenter gjorde så godt de kunne med å fylle opp med ferdigmat, men det forsvarer ikke prisen på hele 209 kroner.
Det er pussig at Dyreparken opererer med to forskjellige aldersdefinisjoner av "barn". 13-åringer regnes som barn når de skal betale inngangsbillett, mens 12-åringer må betale voksenpris for å spise.

Tisser i skogen
Det skorter også på elementært vedlikehold. Flere steder rundt den store innhegningen med sibirske tigere har vegetasjonen fått vokse så høyt at verken barn eller voksne har innsyn. Parken bør snarest utstyre sine medarbeidere med kraftige hekksakser og skaffe fri sikt til dyrene.
Dyreparken har også underskudd av toaletter. Det er så langt mellom doene at vi flere ganger var vitne til at både barn og voksne gjorde sitt fornødne ute i naturen.
Det bør være en selvfølge at det håndtørkerne funker og at det ihvertfall er vann i håndvasken, om enn kun kaldtvann. Vi konstaterte flere slike feil, selv i den nyåpnede praktanlegget "Kutoppen".

Beholdt dyrene
Dyreparken har i årevis hatt en magisk tiltrekningskraft. Heldigvis fikk Dyreparkens grand old man, tidligere direktør Edvard Moseid, viljen sin da sterke kapitalkrefter for rundt 20 år siden ville bygge ut parken med hovedvekt på forlystelsesaktiviteter. I en periode var parkens offisielle navn Kristiansand Dyre- og Fritidspark. Moseid kjempet hardt for å beholde fokuset på dyrene.
Når historien skal skrives, bør alle være takknemlig for Moseids forkjærlighet for dyrene slik at parken bevarte sin egenart.

Kjempesukessen
Årets nykommer "Kutoppen" er blitt en stor suksess. Her fokuseres det beinhardt på "unger og dyr"-konseptet. For mange smårollinger blir det første gang de på nært hold får se, høre og lukte både griser, kuer, høns, sauer og geiter.
To år gamle Thea Alette Legræid Miranda fra Bergen var totalt oppslukt av situasjonen da hun først fikk klappe en geitekilling og deretter ga mat til en takknemlig sau.
Den samme iveren la Knut (7) og Guro Storhaug (1,5) for dagen. Det vanket både kos, klapp og klem til både dyr og barn.

Lokal bondekost
Kutoppen scorer også stort på at her er det ikke fullt så stort fokus på salg av suvenirer og Dyrepark-effekter. Det finnes riktignok en slik butikk, men Kutoppen etterlater et svært positivt inntrykk. Det er her du finner parkens beste matservering. Det er lokale leverandører som har laget skikkelig god bondekost. Da får det heller våge seg at delikatessepølsene fra slakter Eide i Lillesand er stekt i filler. På Setra, som matutsalget heter, får du både lapskaus, rømmegrøt og setesdalssuppe.
Pluss komper.
-Jeg aner ikke hva de kaller dette på Østlandet, sier blide Linn Lund (20) med et stort smil.

Men på Vestlandet sier de både kumle og raspeball når de mener komper. Prisen på potetsæregenheten er 47 kroner stykket.
-Det viktigste er at de fleste østlendinger liker smaken på kompene. De er jo sable gode, reklamerer Linn som har hatt sommerjobb i parken de tre siste årene.

Såpe av revefett
På Kutoppen kan du også få tak i masse lokale godbiter i regi av Agder Matforum. Alt fra ekte epleslush på lokale epler til hjemmelaget konfekt til såpe laget av revefett!
-Mange vil nok bli overrasket over alt vi har i sortimentet, sier torgkonene Randi Knutsen og Birgit Vegusdal.

Sabeltann ruler
For mange barn er Kaptein Sabeltann synonymt med Dyreparken. Den brutale sjørøveren feirer 20-årsjubileum i år. Første forestilling ble vist 9. juli 1990. Men i 1995 ble forestillingen flyttet til Asker fordi opphavsmann Terje Formoe havnet i krangel med Dyreparkens ledelse.
Nå har Formoe solgt rettighetene til parken, slik at fremtidens forestillinger er berget.
For mange er det likevel en skuffelse å oppdage at Sabeltann-forestillingene bare spilles i perioden 9.-31. juli, altså ca. halve høysesongen.
Da er det trøst å finne i Sabeltann-landsbyen. Foruten å bli med på båttur i sjørøverens egen skuta, kan du la deg robbe i de mange effektbutikkene. Eller ta en titt på Sabeltanns enorme skattkammer, der kostelighetene ligger blant skjeletter og gamle kroppsdeler. Riktig guffet og skummelt for de minste!

Fra USA til Sabeltann
Fireåringen Patrick Wedlock fra Naples i Florida stilte i Dyreparken i fullt Sabeltann-kostyme. Pjokken er på Norgesferie med sin norskfødte mor Maiken (36) fra Sandnes.
Hun forteller at Patrick kan alt om Sabeltann.
-Han har sittet på internett og studert alt han har kommet over. Om både kapteinen, Pelle og >Pysa og hva de nå heter alle sammen, forteller mammaen.
Familien rekker å få med seg en forestilling før de returnerer til USA 15. juli.
-I love captain Sabeltann, proklamerer Patrick.