Kruttrøyk og fest i Tombstone

Earp- og Clanton-brødrene slutter aldri å skyte på hverandre.

TOMBSTONE (Dagbladet.no): - Du ba om storm og nå har du fått det, sa Wyatt Earp da han møtte Ike Clanton i 1881. Hvert fall hvis vi skal tro filmen «Tombstone» fra 1993.

30 skudd ble avfyrt under 30 sekunder. Skuddene skulle for alltid sette Tombstone på kartet. 127 år senere blir duellen ved O.K. Corral fortsatt regnet som westernhistoriens mest kjente.

- Før var ikke familien vår stolte av å være i slekt med Clanton, men etter at jeg fikk vite sannheten, har jeg slåss for å få den fram, sier Terry «Ike» Clanton.

Arvingen
Ikke alle glemmer like lett, spesielt ikke cowboyer. I dag jobber fortsatt Clantons arvinger for å få revansj. Terry «Ike» Clanton har lagd sanger, dikt og hver uke har han sitt eget online-show «Haunted Saloon» hvor han forsvarer sin forfar.

- Jeg forsøker å presentere den andre siden av historien, sier Clanton til Dagbladet.no.

DANS PÅ LOKALET. Festen har pågått i 100 år.
DANS PÅ LOKALET. Festen har pågått i 100 år. Vis mer

Senere har duellen blitt portrettert i et utallige westernfilmer: «Frontier Marshal» (1939), «My Darling Clementine» (1946), «Gunfight at the O.K. Corral» (1957), «Hour of the Gun» (1967), «Tombstone» (1993) og «Wyatt Earp» (1994), for bare å nevne noen.

- Hollywood skuffet
Clanton er dypt skuffet over at Hollywood presenterte slektningen som en skurk i den berømte cowboy-filmen «Tombstone» fra 1993.

- Jeg kan fortsatt huske hvordan jeg gledet meg da jeg satte meg ned første juledag 1993 med popkorn og brus i fanget. Og jeg husker også hvor skuffet jeg ble da filmen startet. Filmen som jeg hadde håpet skulle få fram sannheten falt igjen for den mektige dollaren i Hollywood, sier han. Clanton mener slektningen hadde fortjent bedre.

- Jeg må innrømme at jeg ble støtt av at min slektning Joseph «Ike» Clanton ble portrettert som en forfylla og feig analfabet som ikke hadde vasket seg på tre uker, sier han.

Cowboy-konferanse
Da Dagbladet.no besøkte Tombstone var det midt under den årlige konferansen om western-historie. Under konferansen diskuterte man blant annet Clanton-brødrenes død og duellen ved O.K. Corral.

- Virkeligheten var nå ikke så sort/hvit, som den ofte er gjort i film. Earp-gruppen misbrukte ofte sin posisjon som sheriffer, mens kvegtyvene ikke var like slemme som Hollywood skal ha det til, sier Clanton.

Deltagerne i duellen var på den ene siden Wyatt Earp og hans brødre Morgan og Virgil samt Doc Holliday. På den andre siden var det Frank og Tom McLaury, Ike og Billy Clanton, samt Billy Claiborne. Førstnevnte gruppe representerte den formelle loven i byen, mens den sistnevnte gruppen blant annet levde av kvegtyveri.

Duellen ved O.K. Corral har for alltid blitt stående som symbolet på kampen mellom lov og orden og den åpne bandittvirksomheten i «
the frontier towns of the Old West».

Duellen ved O.K. Corral
Hvordan konflikten startet har mange teorier, men det blir foreslått at Wyatt Earp som stilte til valg som lokal sheriff hadde bruk for en suksess som kunne hjelpe ham til seier. Et overfall på en hestetransport tidligere på året, med to drepte, var ikke endelig oppklart, og Earp vile at Ike Clanton skulle skaffe opplysninger om røveriet. Denne avtalen trakk Clanton ifølge Earp seg fra.

Ifølge Clanton var det Earp og Doc Holliday som hadde stått bak røveriet. Dette visste Clanton, og derfor ville Earp-gruppen lukke munnen på ham ved å drepe han.

En rekke forskjellige hendelser førte frem til konfrontasjonen, som kulminerte omkring klokken tre om ettermiddagen med en skyteduell, som varte i cirka et halvt minutt. Duellen fant sted ved en kveginnhegning (corral red.anm) i utkanten av byen.

Earp-gruppen var entydige seierherre i duellen, idet Billy Clanton, samt Frank og Tom McLaury døde av skuddene, men Ike Clanton og Billy Claiborne flyktet og forble dermed uskadd.

Tre fra Earp-gruppen ble såret, Virgil Earp ble rammet i leggen, Morgan Earp i skulderen og Doc Holliday fikk et streifeskudd i hoften, mens Wyatt Earp slapp fra det uskadd.

- Moralsk karakter
Senere på dagen møter Dagbladet.no Michael Kristi, som portretterer Wyatt Earp, i den daglige oppsetningen av skyteepisoden. Selv om han ikke vil si at Earp var en god person, innrømmer han at beundrer Wyatt Earp.

- Jeg tror Earp hadde en veldig sterk moralsk karakter og jeg har stor respekt for han, sier Kristi.

RASK PÅ AVTREKKEREN: Legendariske Doc Holliday melder at det tørre klimaet har gjort underverker med hosten. Her sammen med Virgil Earp i hovedgaten i Tombstone, Arizona. Foto: Øistein Norum Monsen
RASK PÅ AVTREKKEREN: Legendariske Doc Holliday melder at det tørre klimaet har gjort underverker med hosten. Her sammen med Virgil Earp i hovedgaten i Tombstone, Arizona. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Hvem tror du hadde rett: Clanton eller Earp?

- Jeg tror ikke det går an å si at Earp eller Clanton var dårlig eller bra, onde eller slemme. De var bare mennesker som forsøkte å leve i sin tid, sier Kristi.

COWBOYFEST: De mange turistene som besøker Tombstone trenger ikke lete lenge etter en skikkelig fest på lokalet. Denne DJ'en spilte opp til dans. Foto: Øistein Norum Monsen
COWBOYFEST: De mange turistene som besøker Tombstone trenger ikke lete lenge etter en skikkelig fest på lokalet. Denne DJ'en spilte opp til dans. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
PISTOL VS KAMERA: Hvem vant? Se video i toppen av saken. Foto: Gunnar Thorenfeldt.
PISTOL VS KAMERA: Hvem vant? Se video i toppen av saken. Foto: Gunnar Thorenfeldt. Vis mer
CRYSTAL PALACE: Underholdning på Crystal Palace. Foto: Øistein Norum Monsen
CRYSTAL PALACE: Underholdning på Crystal Palace. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
COWBOY FRA TEXAS: Spilte tidligere i hovedshowet om duellen i OK Corral, men har nå en rolle i et lite sideshow.
COWBOY FRA TEXAS: Spilte tidligere i hovedshowet om duellen i OK Corral, men har nå en rolle i et lite sideshow. Vis mer
EARP-KLANEN: Wyatt Earp og brødrene Morgan og Virgil vokter gatene i Tombstone. Byen anses for å være den best bevarte cowboybyen i USA. Foto: Øistein Norum Monsen
EARP-KLANEN: Wyatt Earp og brødrene Morgan og Virgil vokter gatene i Tombstone. Byen anses for å være den best bevarte cowboybyen i USA. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer