BLE MED DRØMMEN: En av utfluktene Islandsferder lovet sine julebordskunder, var en dag i Den blå lagune. Men det fikk ikke kundene som føler seg lurt av selskapet oppleve. Foto: BOB STRONG/REUTERS/SCANPIX
BLE MED DRØMMEN: En av utfluktene Islandsferder lovet sine julebordskunder, var en dag i Den blå lagune. Men det fikk ikke kundene som føler seg lurt av selskapet oppleve. Foto: BOB STRONG/REUTERS/SCANPIXVis mer

Lånte bort 15 millioner før konkurs

Reiseselskapet Islandsferder ødela Island-ferien for hundrevis av reisende. Ledelsen har gått i skjul.

(Dagbladet.no): Konkursen til turoperatøren Islandsferder, som avlyste en rekke julebordsreiser til sagaøya like før jul, blir nå saumfart av bostyrer Thomas Piro.

En rekke bedrifter og privatpersoner fikk ødelagt sin førjulsfering og planlagte reiser til Island, som følge av rotet i selskapet.

Nå er ledelsen i selskapet som sunket i jorden, mens kreditorene ikke får pengene sine.

Gransker mulige lovbrudd
En rekke finansielle transaksjoner, blant annet ulovlige lån til minst ett av selskapets aksjonærer og salg av driftstilbehør, kan ha ført til at regnskapene i Islandsferder virket sunnere enn hva som var realiteten.

- Jeg stiller meg veldig kritisk til flere mulige brudd på aksjelovens bestemmelser og andre lover, slik som regnskapsloven, sier bostyrer Thomas Piro i advokatselskapet Kvale & Co til Dagbladet.no.

Han har ikke tatt stilling til om noen av eierne, styret eller ledelsen i selskapet har begått brudd på straffeloven, men dette er noe som undersøkes nærmere.

Like før konkursen skiftet Islandsferder navn til Next Tours AS. Hovedeier i selskapet var Synergy Tours AS, som kontrollerte 90 prosent av aksjene. Styreleder og daglig leder i begge selskaper er Benedikt Jon Gardarsson.

Den andre aksjonæren i Islandsferder er Ottar Gardarsson, storebror til Benedikt Jon Gardarsson.

Lånte bort penger
Regnskapene til Islandsferder, som ble ajourført frem til utgangen av oktober i fjor, viser at selskapet har omtrent 15 millioner kroner utestående til andre selskaper Benedikt Jon Gardarsson er daglig leder og styreleder i.

Disse selskapene heter Synergy Tours AS, Tour Tech AS, Direct Airlines AS og Progressum AS.

Ifølge bostyrer virker det som om Synergi Tours er morselskapet til hele selskapssfæren, men ifølge en utskrift av stiftelsespapirene til Synergi Tours, som Dagbladet.no har innhentet, så er Progressum AS eier av Synergy Tours AS.

- Har du funnet pengene som er lånt ut fra Islandsferder?

- Nei, jeg har ikke avdekket hva pengene har blitt brukt til, men dette er noe vi undersøker, sier Piro.

Oppblåste regnskap
En annen problemstilling er salg av driftstilbehør fra Islandsferder til morselskapet Synergy Tours. Transaksjonen ble verdsatt til 4,6 millioner kroner, men revisor i selskapet mener dette var en pris langt over markedspris.

Ved å blåse verdiene i været fremsto balansen til Islandsferder å være sunn, med en positiv egenkapital på nesten to millioner kroner.

- Om revisors vurdering om at driftstilbehøret ble solgt til over markedspris er korrekt, innebærer dette at selskapets balanse var blåst opp og at egenkapitalen har vært tapt siden 2005, opplyser Piro til Dagbladet.no.

Da har selskapet vært insolvent og drevet for kreditors regning i flere år.

- Har Synergi Tours i det hele tatt betalt de 4,6 millioner kronene til Islandsferder for dette driftstilbehøret?

- Nei, ikke som jeg har funnet dokumentasjon på enda, sier bostyrer.

Uansett, så er revisor av den oppfatning at verdien på driftstilbehøret ikke hadde en markedsverdi på 4,6 millioner kroner.

Solgte og avlyste
Etter dalende omsetning de siste årene gjorde Islandsferder et siste fremstøt før de gikk konkurs. De skulle arrangere julebordreiser for bedrifter og privatpersoner til Island.

Benedikt Jon Gardarsson gikk ut i media og snakket varmt om Island og mulighetene for å få en rimelig julebordsfering for norske bedrifter, fordi finanskrisen hadde rammet Islands økonomi og ødelagt valutaen.

Kunder betalte inn 4,5 millioner kroner til Islandsferder. Egne chartrede fly skulle ta av fra byer som Ålesund, Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger og flere andre byer.

19. november skrev Dagbladet.no at alle turene var kansellert og at selskapet slet med finansene.

Reisegarantifondet skulle derimot sikre at alle fikk pengene tilbake, selv om det ikke ble noe julebord.

Men, selskapets bankgarantier i fondet er på bare drøyt én million kroner. Dermed har Reisegarantifondet begjært Islandsferder konkurs, noe som har ført til at alt det økonomiske rotet har kommet for en dag.

Flyttet penger
Bostyrer har fulgt pengestrømmen fra kundene. De har ikke gått i sin helhet til å betale hoteller eller flyselskap som skulle ta nordmennene til Island. I stedet er de overført til Synergi Tours.

- Jeg kan ikke se noen forretningsmessig begrunnelse for at pengene skulle overføres til eierselskapet før Islandsferder hadde gjort opp sine forpliktelser med disse julebordsreisene, sier Thomas Piro.

Han er i bunn og grunn veldig nysgjerrig på hvorfor så mye penger er overført til Synergi Tours og andre selskaper, og han lurer på hvor pengene har gått videre.

Dagbladet.no har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med Benedikt Jon Gardarsson, men uten hell. Han svarer ikke på epost, ringer ikke tilbake på telefon og et nummer er ikke lenger i bruk. Vi har også forsøkt å få tak i en av hans tidligere ansatte uten hell.

Flere Dagbladet.no har snakket med sier at Benedikt Jon Gardarsson bor i byen Paseo Illetas på Mallorca, noe han også har oppført som bostedsadresse i norske selskapsregister.

Taus om andre selskaper
Regnskapene til Islandsferder ble ført av AR2 Økonomi. Dagbladet.no har forsøkt å få svar på spørsmål fra daglig leder Are Halhjem i regnskapsselskapet, men han er taus.

- Vi er regnskapsfører for selskapene, men noe mer enn det kan jeg ikke si på grunn av taushetsplikten, sier Halhjem.

- Men kan du i det minste bekrefte eller avkrefte om det er noen operativ drift i selskapene nå?

- Som sagt, jeg vil ikke si noe mer, svarer Halhjem.

- Kan vi sitere deg på det?

- Det er ikke greit for meg, men du får gjøre som du vil, svarer Halhjem og legger på.

FIKK PENGER OG AVLYSTE: Denne meldingen dukket opp på Islandsferders nettsider i oktober kort tid før mange norske julebordsgjester skulle dra til Island. Faksimile: ISLANDSFERDER
FIKK PENGER OG AVLYSTE: Denne meldingen dukket opp på Islandsferders nettsider i oktober kort tid før mange norske julebordsgjester skulle dra til Island. Faksimile: ISLANDSFERDER Vis mer