Late dager i Alghero

Sardinia er blitt et hot reisemål i sommer. Nå flyr både Norswegian, Ryanair og SAS til den populære Middelhavsøya.

FESTNINGSBYEN>:Gamlebyen i Alghero ligger innenfor bymuren med det store festningstårnet.Mange har forsøkt å innta byen i historiens løp Nå strømmer norske turister til.Alle foto: John Terje Pedersen
FESTNINGSBYEN>:Gamlebyen i Alghero ligger innenfor bymuren med det store festningstårnet.Mange har forsøkt å innta byen i historiens løp Nå strømmer norske turister til.Alle foto: John Terje PedersenVis mer

 ALGHERO (Dagbladet):

Mange har trodd at Sardinia bare var et reisemål for luksusturisme. Øya har ligget i skyggen av den andre av Italias store øyer, Sicilia. Men nå kommer Sardinia for fullt på reisekart.

Lavprisruter

Den italienske ferieøya fikk en knallstart i vår på grunn av NAV-besøk fra Kristiansand. Det vakte oppsikt da et seminar for NAV-ansatte ble lagt til den italienske øya, etter at Ryanair startet lavprisrute fra Sandejford/Torp til byen Alghero.

Seinere ble Sardinia mye omtalt i mediene på grunn av nakne, gamle menn som Berlusconi & Co som veltet seg i luksus på Smaragdkysten, på den andre sida av øya.

Uansett luksus eller lavpris. I sommer har nordmenn fått øyene opp for alt Sardinia har å by på. I sommer flyr både Norwegian, Ryanair og SAS til den populære ferieøya.

Innenfor festningsmuren

Vi rusler rundt i de smale gatene i Alghero. Gamlebyen regnes som en av de fineste og best bevarte i hele Italia. Alghero, oppkalt etter algene som strømmer inn fra havet, kalles også lille Barcelona. Spanjolene inntok øya på 1350-tallet. Gateskiltene er ennå på katalansk og italiensk.

ISBAR: Christina og Franceja i Arcobaleno. Byens mest populære isbar.
ISBAR: Christina og Franceja i Arcobaleno. Byens mest populære isbar. Vis mer

Mange har villet ha en bit av Sardinia i historiens løp. Fønikere, romere, spanjoler, arabere, vandaler har villet sikre seg øya som er strategisk plassert i Middelhavet. Lokalbefolkningens strategi var å flykte opp i fjellene.

Nå er det turister som inntar øya, et nytt levebrød for jordbruksøya som ellers produserer vin, oliven, honning, kork og ost fra øyas mange sauer og geiter.

Populære nordmenn

—Fra Norge? Smak på byens beste is, frister de to jentene Cristin og Francejca, i Arcobaleno, isbaren på gamlebytorget. I Italia spiser voksne minst like mye is som barn.

På Ristorante Nettuno, med utsikt over Algheros havn, har de bestemt seg for å varte opp med Pizza Norvegese, norsk laksepizza, til turistene som strømmer til fra det kalde nord.

Vi avstår. Til fordel for lokal mat. Sardinia er kjent for mange bondegårder med lokale spesialiteter. Og fisk. Alghero er også en stor fiskerhavn.

I gamlebyen

Vi vandrer langs de gamle murene forbi Spurvetårnet. På neste hjørne står en klovn med trommer og røyker. Livet går sin late gang i Alghero.

NEPTUNS KONGE: Pizza og sjømat lages på restaurant Neptun i Algheros havn.
NEPTUNS KONGE: Pizza og sjømat lages på restaurant Neptun i Algheros havn. Vis mer

Ufortjent luksusrykte

—Sardinia er ingen luksusøy, sier bergensjenta Eirinn Skrede. Luksusturismen på Middelhavets nest største øy er konsentrert om to knøttsmå områder.

Resten av Sardinia er like fin, med bondegårder, fjell, natur og de kjente knallturkise badeviker, forteller Eirinn, som driver reisebyrået Sardinia-Reiser.

I Stintino, nord for Alghero ligger flere femstjerners hoteller. Den ultimate ferieluksusen står den lille byen Porto Cervo på Sardinias østside. Her på Smaragdkysten utviklet Aga Khan et område for luksusturisme på 70-tallet. En liten enklave med luksusyachter, luksusgolf, det ypperste av luksushoteller og villaer. Her bor de rike gjemt bak høye murer og gjerder, som de gjør det andre steder, enten det er på Rivieraen eller i Hollywood.

Det er Porto Cervo som har gitt Sardinia rykte som dyr luksusøy. Bare noen få kilometer sørover fra Porto Cervo ligger små, koselige landsbyer på rekke og rad mellom knallturkise badebukter.

De som er på kjendisjakt, får heller skjule seg i buskene ved Porto Cervo.

Alle andre kan nyte resten av det Sardinia har å by på. For havet er like knallturkis friskt for alle.

LAKSEPIZZA : Smak på Pizza Norvegese, til ære for norske turister i Alghero.
LAKSEPIZZA : Smak på Pizza Norvegese, til ære for norske turister i Alghero. Vis mer