Lefseturisme i Leveld

I et kjellerlokale, under Samvirkelaget i den lille bygda Leveld, flirer bakstekonene om kapp når utenlandske turister stopper for å kjøpe lefsekling og rømmebrød.

ERFARING: Anne Gerd Gudbrandsgard (t.h.) er 77 år og fortsatt i full sving ved takken ved Leveld Lefsebaker  Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet
ERFARING: Anne Gerd Gudbrandsgard (t.h.) er 77 år og fortsatt i full sving ved takken ved Leveld Lefsebaker Foto: Ole C. H. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LEVELD, Ål i Hallingdal. (Dagbladet): Langt oppe i lia, åtte kilometer fra riksvei 7 og 11 kilometer fra Ål sentrum, ligger lefsebygda Leveld. Her har det vært drevet produksjon av lefsekling, rømmebrød og gommokake i snart 21 år.

Det begynte med tre bakstekoner i 1987, i et lite kjellerlokale. I dag bakes det lefse i hele sokkeletasjen under Samvirkelaget, eller Coop Samhald som butikken heter nå.

Fra utsalget i Leveld Lefsebakeri er det fritt utsyn gjennom glassvinduer inn i baksterommet der kjeppen svinges over takkene.

Å se bakstekoner i sving med håndlaget bakst, er sjelden vare og verdt en avstikker.

LEFSEKLING- Turistene kommer innom og synes det er morsomt å se hvordan lefsene blir laget. Flere turistbusser har fast stopp her hos oss, forteller daglig leder Grethe Bjerke (58).

Da Dagbladet var på besøk, var det ni jenter i sving med produksjon av lefsekling — et håndverk som krever sin baker, eller «bakstekjæring», som de sier i Hallingdal.

De fleste av dem kommer fra gårdene som ligger som perler på ei snor oppe i fjellsida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer