Legger ned 185 passkontor til sommeren

Årsaken er innføringen av biometriske pass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fra 1. juli slutter politiet å utstede pass i små kommuner. I alt blir 185 passkontor nedlagt. Årsaken er innføringen av biometriske pass.

De nye biometriske passene skal i tillegg til bilder også inneholde fingeravtrykk. For å få dette til må lensmannskontorene ha egne biometriske kiosker. Disse koster opp mot 130.000 kroner per stykk, og dermed setter prislappen en grense for hvilke lensmannskontor som vil få anledning til å utstede de nye passene.

Lensmann Geir Vidme i Flå, et lensmannskontor som ikke vil få de nye biometriske kioskene, ser på dette som en sniksentralisering av hele lensmannsetaten.

- Det er en tragedie. Folk i Flå kommune må nå kjøre fem mil til Gol for å søke om pass, sier han til Nationen.

- Det blir snakket om hvor viktig det er med nærpoliti, men dette er å bygge ned lensmannstjenestene ute i distriktene, mener han.

I dag kan du søke om pass på rundt 375 politikontor i hele landet. Innen utgangen av juni skal dette antallet være redusert til rundt 190.

Det hører med til historien at de biometriske kioskene inntil videre ikke kan brukes til å ta fingeravtrykk, da politiet ennå ikke har fått lovhjemmel til å arkivere disse. Man får altså ikke laget fullverdige biometriske pass inntil lovhjemmelen er på plass.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer