Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lev livet ved levadaen

Lev villmarkslivet langs de fantastiske madeirianske levadaene.

VAKKERT::  De gamle vannveiene snor seg rundt i Madeiras frodige og flotte natur. Å vandre langs inspeksjonsveiene er blitt svært populært. Alle fotos: Eivind Pedersen
VAKKERT:: De gamle vannveiene snor seg rundt i Madeiras frodige og flotte natur. Å vandre langs inspeksjonsveiene er blitt svært populært. Alle fotos: Eivind Pedersen Vis mer

MADEIRA (dagbladet.no): Atlanterhavsøya Madeira har en trolig verdens mest omfattende vannveier i forhold til størrelsen.

Slavers innsats
Med slavers hjelp begynte man tidlig på 1600-tallet å bygge vannveier, levadaer, fra de nedbørsrike fjellene og ned til de fruktbare, men akk så tørre kystene.
Langs de åpne vannveiene ble det bygd inspeksjonsveier. I turismens tid er disse veiene blitt svært populære vandreruter.
Her finner du både enkle turløyper for kontorister - og krevende traseer som kun anbefales for fjellvante og trente folk.

Tett på naturen

Fellesnevneren er at alle levadaene går gjennom særdeles vakre landskap. Du kommer tett inn på naturen og kan ta del i urgammel vegetasjon og særdeles vakre fossefall.
På Madeira er det ingen som har lagt vannet i rør. Her renner fosser og stryk som de alltid har gjort.
Som alt annet byggearbeid i gamle dager, står verkene der den dag i dag. Hele 2.500 kilometer vannveier snor seg på kryss og tvers av den frodige øya.
Distansen tilsvarer avstanden mellom Lindesnes og Nordkapp.

Husk lommelykt!
-Gå aldri alene, anbefaler Àlva Freitas som i en årrekke har guidet turister trygt opp og ned i fjellverden.
Hans advarsler begrunnes med at løypene kan være både sleipe og utsatte for ras.
Ved inngangen til en nesten kilometerlang og beksvart tunnel, står to minnesmerker.
-De er satt opp for å hedre to personer som døde der inne. Den ene var en liten gutt som falt i levadaen. Ingen så hva som skjedde fordi foreldrene ikke hadde med seg lommelykt, forteller han.

Underverk

Levadaene er intet mindre enn storslått ingeniørkunst. Under planleggingen måtte man ta hensyn til en så enkel naturlov som at vann renner nedover. Men blir helningen for bratt, blir det oversvømmelse. Derfor er det et kunststykke av store dimensjoner som ligger bak uthoggingen av vannveiene. De fleste steder går bekkene direkte i akvadukter som er hogd ut av grunnfjellet.

MEKTIG:  Etter to timers gange langs levadaen, får du lønn for strevet. Da er du fremme ved målet: "De 25 kilders Dal". Opplevelsen får selv "De syv Søstre" i Geiranger til å blekne.
MEKTIG: Etter to timers gange langs levadaen, får du lønn for strevet. Da er du fremme ved målet: "De 25 kilders Dal". Opplevelsen får selv "De syv Søstre" i Geiranger til å blekne. Vis mer
NATURKUNNSKAP: Underveis får deltakerne lære litt av hvert av den erfarne guiden Àlvaro Freitas. Her har han funnet en laurbærbusk som gir fra seg svært god smak når den brukes som grillspyd.
NATURKUNNSKAP: Underveis får deltakerne lære litt av hvert av den erfarne guiden Àlvaro Freitas. Her har han funnet en laurbærbusk som gir fra seg svært god smak når den brukes som grillspyd. Vis mer
ROLIG: Levadaene har små høydeforskjeller. Men pass deg for lave greiner over løypa!
ROLIG: Levadaene har små høydeforskjeller. Men pass deg for lave greiner over løypa! Vis mer
DRØM: Det er mye skjønnhet å se der levadaene leder vannet ned fra fjellene.
DRØM: Det er mye skjønnhet å se der levadaene leder vannet ned fra fjellene. Vis mer
HUSK LYKT!: Flere steder går vannveiene inn i tunneler som er bygd for hånd. I denne tunnelen er vannet ledet i rør, fordi det skjedde flere ulykker der vimsete turister falt i bekken.
HUSK LYKT!: Flere steder går vannveiene inn i tunneler som er bygd for hånd. I denne tunnelen er vannet ledet i rør, fordi det skjedde flere ulykker der vimsete turister falt i bekken. Vis mer
NORSKE FANS: -Levadavandring anbefales på det sterkeste. Vakrere opplevelse finnes nesten ikke, påstår den norske trioen Inger-Marie Aarsheim (61) (t.h.) og ekteparet Jan (67) og Doris (58) Hammersvik.
NORSKE FANS: -Levadavandring anbefales på det sterkeste. Vakrere opplevelse finnes nesten ikke, påstår den norske trioen Inger-Marie Aarsheim (61) (t.h.) og ekteparet Jan (67) og Doris (58) Hammersvik. Vis mer
GODT SELSKAP:  Det er smart å bruke en spaserstav og gode sko når man går langs vannveiene.
GODT SELSKAP: Det er smart å bruke en spaserstav og gode sko når man går langs vannveiene. Vis mer
PRESENTÈR LYKT!: Før avgang er det obligatorisk å være utstyrt med lommelykt. Det er mørkt i tunnelene.
PRESENTÈR LYKT!: Før avgang er det obligatorisk å være utstyrt med lommelykt. Det er mørkt i tunnelene. Vis mer
SLAVEARBEID: For å få vannet til å renne nedover, er det nødvendig med riktig helning. Mange steder er levadaens hogd rett inn i grunnfjellet.
SLAVEARBEID: For å få vannet til å renne nedover, er det nødvendig med riktig helning. Mange steder er levadaens hogd rett inn i grunnfjellet. Vis mer
MINNESMERKE: To personer har omkommet i denne levada-tunnelen. De er hedret med minnesmerker ved inngangen.
MINNESMERKE: To personer har omkommet i denne levada-tunnelen. De er hedret med minnesmerker ved inngangen. Vis mer
KILDEVANN: Få steder har du større mulighet til å drikke kildevann enn i Madeiras fjellverden.
KILDEVANN: Få steder har du større mulighet til å drikke kildevann enn i Madeiras fjellverden. Vis mer
VISER VEI: Det finnes utallige levadaer. Heldigvis er de godt merket, slik at fremmedfolk finner veien.
VISER VEI: Det finnes utallige levadaer. Heldigvis er de godt merket, slik at fremmedfolk finner veien. Vis mer

Elsker levadaene
-Levadavandring anbefales på det sterkeste. Vakrere opplevelse finnes nesten ikke, påstår den norske trioen Inger-Marie Aarsheim (61) og ekteparet Jan (67) og Doris (58) Hammersvik.
Nordmennene har forelsket seg i Madeiras utrolige frodighet og blomsterprakt.
-Her kan vi velge om vi skal boltre oss i verdens grønneste fjellsider, eller oppsøke det golde landskapet øst på øya, sier Aarsheim, som til daglig jobber i turistinformasjonen i hjemmekommunen Selje på Vestlandet.
-Klimaet er utrolig skiftende. Oppe i fjellet kan det være 10.15 grader kjøligere enn på stranda, forteller ekteparet Hammersvik.

Ørret til middag
For naturelskere har Madeiras natur ytterligere et fortrinn. Øya er velsignet fri for slanger. Bare artige gekkoer og annet ufarlig småkryp er å se.
Her er heller ikke særlig andre plageånder som mygg og knott.
-I vannveiene står det dessuten flott regnbueørret, forteller guiden Àlvaro Freitas.
Han ledet Dagbladets gruppe trygt inn til dalen som har det velklingende og idylliske navnet "De 25 kilders Dal".
På hjemveien slapp han fiskesnøret uti fra en 20 meter høy bro - og dro umiddelbart opp tre flotte ørret til familiens kveldsmåltid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling