Livsfarlig laserlek - gir synstap for flygere

Natt til i går ble to piloter blendet av laser. - Det er livsfarlig, sier Norsk Flygerforbund.

Natt til i går ble to Norwegian-piloter blendet av laser ved innflygningen til Værnes Lufthavn Trondheim. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
Natt til i går ble to Norwegian-piloter blendet av laser ved innflygningen til Værnes Lufthavn Trondheim. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Hittil i år er det registrert 47 tilfeller der pilotene i fly som er på vei inn for landing er blitt forstyrret eller blendet av laserlys, opplyser Luftfarttilsynet.

- Luftfartstilsynet mener denne type lek er svært alvorlig og  påpeker at en slik forstyrrelse av pilotene under en av de mest kritiske fasene av flyvningen i verste fall resultere i svært alvorlige ulykker. Vi anbefaler derfor selskapene å anmelde alle slike tilfeller, skriver informasjonsdirektør Tor O. Iversen i en e-post til Dagbladet.

Jan Dieset, leder i Norsk Flygerforbud, mener folk må slutte å blende flyvere som går inn for landing.

- Åpenbart er det noen som synes dette er gøy, men det å blende flygere med laserlys har åpenbare følger for flysikkerheten. Det er og blir livsfarlig, og derfor må folk slutte med det, sier Dieset, som selv har blitt utsatt for en lignende hendelse.

Han sammenligner det med å være i et mørkt rom og bli blitzet.

Ingen alvorlige ulykker
- Det fører til et midlertidig synstap, sier han til Dagbladet. Han forteller vi så langt har vært heldige med at det hittil ikke har skjedd noen alvorlige ulykker som følge av dette.

- Vi i Norsk Flygerforbund ønsker et forbud mot salg av slike laserlys, eller eventuelt innføre prosedyrer for salg av det, sier Dieset til Dagbladet.

Han mener det bør gjøres noe for å forhindre at folk leker seg med disse lysene.

- Ser på det som alvorlig
Politiet på Gardemoen har fått flere meldinger om fly som ha blitt belyst med laser. De sier at det var spesielt en periode tidligere i år der det var jevnlige meldinger.

- Vi ser på det som svært alvorlig. Det er en kilde til forstyrrelse for pilotene, og det er absolutt ikke gunstig, sier politioverbetjent Gunnar Habberstad til Dagbladet. Han har ikke opplevd noe resultat i sakene i form av pågripelse.

Natt til i går ble to piloter blendet med en grønn laser like før landing på Værnes Lufthavn Trondheim.

- En laser i bruk på kort hold er en liten prikk, denne øker i diameter med avstanden. I det den når flyet vil den lyse opp hele cockpiten og det er ganske alvorlig i mørket, sier Christian Wiik, flykaptein i Norwegian og basesjef i Trondheim, til NRK Trøndelag.

- Kan bli blind
Norwegians flygesjef, Tomas Hesthammer, mener det skjer altfor ofte i Norge.

- I Trondheim ble pilotene blendet, men ikke så alvorlig at de måtte avbryte flygningen, sier Hesthammer til Dagbladet.

Han forteller at pilotene risikerer å bli blind dersom laserstrålen treffer direkte på øyet.

- Om man ser dette i sammenheng med at piloten er i en kritisk fase av flygningen, er dette svært alvorlig, sier han.

Risikerer streng straff
Han forteller at saken anmeldes til politiet.

- Vi vet nøyaktig hvor lyset kom fra, så det vil bli gjort lokale undersøkelser, sier han.

Det er ifølge Trønder-Avisa ikke første gang noe lignende har skjedd på Værnes.

— Det er ikke første gang på Værnes, og det er ikke første gang laserlyset kommer fra det samme området, sier Hesthammer.

Politiet i Sør-Trøndelag ber nå publikum om tips i saken. Gjerningsmanne risikerer å bli strengt straffet.

— Man setter mange menneskeliv i fare og vi ser svært alvorlig på hendelsen. Vi vil nok kunne påstå ubetinget fengsel for et slikt forhold, sier politiadvokat Lise Rogstad ved Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.

Skjønner ikke alvoret
Ofte er det snakk om mennesker som ikke har skjønt alvoret med den livsfarlige leken. I februar i år fant politiet i Bodø fram til en 13 år gammel gutt som ikke hadde ant noe om konsekvensene.

- Saken vil ikke få etterspill for ham, men vi ønsker å få fram hvor alvorlig vi ser på slike hendelser, sier Charlotte Berg ved ungdomsteamet i Salten politidistrikt, til Avisa Nordland.

ALVORLIG: Norwegians flygesjef, Tomas Hesthammer, mener blending av piloter forekommer altfor ofte i Norge.
ALVORLIG: Norwegians flygesjef, Tomas Hesthammer, mener blending av piloter forekommer altfor ofte i Norge. Vis mer