Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lukten av festival

Norsk Rakfiskfestival er den nittende i rekken og samler rundt 25.000 deltakere.

ENKELT: Rakfisk servert på den enkleste måten. Fra venstre Kai Terje Støli, Kjell Arve Berntsen, Bjørn Nythun og Tor Nythun Bøe som spiller torader. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
ENKELT: Rakfisk servert på den enkleste måten. Fra venstre Kai Terje Støli, Kjell Arve Berntsen, Bjørn Nythun og Tor Nythun Bøe som spiller torader. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

||| Fagernes (Dagbladet): I lavvoen midt i sentrum av Fagernes er det fyr på bålet, langbord og enkle benker. Vi skal få en forsmak av rakfisk og festivallukt. Og la det være sagt, mer lukt gir mer smak.

Vi snakker om modning.

Kai Terje Sjøli (51) har vært med fra starten av og sitter i festivalkomiteen. Han driver med flislegging, maling og interiør. Ihuga rakfisketer, fjellvant og holder på dialekten.
Bjørn Nythun (46) er oppfinner, grunneier, tidligere reingjeter og kjent for sine Jutul produkter. Klær basert på naturlige materialer og erfaringer fra naturen og et liv i fjellet. Han tar rakfisken bar og gjerne vellagret.

Lokal moro
Teltet er satt sammen av mange lavvoduker. Midt i er en liten scene. Her skal det lyde fra enradere, toradere, munnharper og andre gamle instrumenter som sjelden har publikum.
Lokale humorister og bygdeoriginaler skal opptre loves det.
Her skal det fortelles historier fra virkeligheten, mange nesten helt sanne.

Tilbake til fisken.
Rakfisken, ikke rakefisken, om vi skal holde oss til Valdres.

- Hvor lenge kan rakfisken lagres?

OPPDRETT: I storproduksjon brukes mest oppdrettsfisk. Anleggene tilføres rennende oksygentrik fjellvann, noen står i motstrøm slik at det utvikles mye muskulatur.
OPPDRETT: I storproduksjon brukes mest oppdrettsfisk. Anleggene tilføres rennende oksygentrik fjellvann, noen står i motstrøm slik at det utvikles mye muskulatur. Vis mer

Det veksles blikk mens tollekniver plantes i trefjølene.

- Her bruker vi rakfisk til alle måltider, frokost, middag og kvelds, svarer Støli.

- Under festivalen skal vi steike rakfiskskinn på bålet, en gammel skikk og godt snacks, forteller Nythun

Rød
Vi bemerker fargekodene for den vakuumpakkede salgsvaren, gul for mild, grønn for lagret og blå for vellagret. Vi gjentar spørsmålet om det finnes noen flere farger for lengre lagring og hvor lenge?

- Rød og det er fyrverkeri svarer Støli.

- Fireårsbutten hans Terje Nøkleby, kommenterer Bjørn Nythun, den sto i jordkjelleren inne på setra hans Terje. Nøkleby er lokal jeger og fisker.

Jamn temperatur året rundt, omtrent under fire grader hadde begrenset modningen.

- Da lukta det langt, nikker Støli.

- Fireårs lagret rakfisk er for spesielt interreserte og matlause, slår Støli fast.

FJELLMANN: Bjørn Nythun(46) tar den bar. Tidligere reingjeter som er gründer og reinfettprodusent.
FJELLMANN: Bjørn Nythun(46) tar den bar. Tidligere reingjeter som er gründer og reinfettprodusent. Vis mer

- Aldri hørt om noen som har blitt sjuk av å spise rakfisk, slår Nythun fast.

All rakfisk som produseres for salg blir gjennomsjekket av mattilsynet. Mot Listeria og alle mulige bakterier. I rakfiskproduksjonen skal det bare være gode bakterier, melkesyrebakterier og andre som holder prosessen i gang.

Flatfyll
Tollekniv skiller bein fra fisk mens praten går. Biter kuttes og legges i lefser som bys og spises med velbehag. Vi er i gang med de første tre hundre grammene. Etter brunsj på søndag har det gått med 40 tonn rakfisk på festivalen.

Kai var med da det hele startet for 19 år siden med en gjeng på 30 rundt et langbord.

- Det tok helt av, vi trodde at da vi passerte 10.000 var det ikke plass til flere. I fjor var det registrert 25.000.

ENKELT: Rakfisk på lokalt vis, trefjøl, tollekniv og lompe er alt som trengs for å nyte fisken.
ENKELT: Rakfisk på lokalt vis, trefjøl, tollekniv og lompe er alt som trengs for å nyte fisken. Vis mer

Støli forteller at det store antallet krever økt vakthold og mer politi. Det går stort sett veldig bra selv om en del får litt mye av det sterke innabords.

- I fjor lå det en bygdekjenning og sov på fortauet og jeg kommenterte til lensmannsbetjenten at dette ikke var bra, forteller Støli.

- Så denger han i hvert fall ikke kona i kveld, var svaret fra lensmannsbetjenten.

De forteller at det går ganske greit, selv med en del festivalfyll. Mye mat, dans og underholdning holder de fleste våkne og gangbare.

- Det største problemet er at ingen vil gå hjem når det er slutt på serveringa, forteller Kai Terje Støli.

LEFSE: Turmat og jegerkost, nyrensa rakfisk rett i lefsa.
LEFSE: Turmat og jegerkost, nyrensa rakfisk rett i lefsa. Vis mer

- Det var da vi fant på det med fyrverkeri. Alle forsvant ut av teltet for å se.

- Da stengte vi.

FELTVIS: Trefjøl, tollekniv og en moden rakfisk er alt som skal til i Valdres.
FELTVIS: Trefjøl, tollekniv og en moden rakfisk er alt som skal til i Valdres. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media