Lyden av geiter som klatrer i trær

Gamle arganetrær med lange torner og olivenliknende frukter kranser veien mellom Agadir og Essaouira. Fra trekronene høres lyden av tygging og breking.

Gjeterne: Tradisjonelt har gjeterne samlet opp kjernene etter at geitene har spist arganefruktene. 
 Foto: OLE C. H. THOMASSEN
Gjeterne: Tradisjonelt har gjeterne samlet opp kjernene etter at geitene har spist arganefruktene. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TAMANAR, MAROKKO(Dagbladet): Vi ser syner. Det vokser levende geiter i trærne. Kameraene klikker i vei for å dokumentere dette merkverdige fenomen. Springende hyrder forlanger betaling for at vi fotograferer. Noen få dirham fra en vestlig reisekonto avser vi med glede og får gjeternes velsignelse .«Baraku alluh fik».

HELBREDELSEArganetrær, med klatrende og nærmest flygende geiter, er et unikt syn du må til Marokko for å oppleve. Arganetreet er nemlig så sjeldent at det bare finnes i et område fra Essaouria til et stykke sør for Agadir. Geiter i trær kan oppleves andre steder. I Marokko gjør de nytte for seg.

Treet som synes å vokse ut av steingrunn, vokser ekstremt sakte, men blir til gjengjeld opptil 200 år gammelt. Fruktene er olivenliknende og geitene elsker dem.

Arganetreet, ble først nevnt i år 1290 av den egyptiske doktor Ibn Al Baytat, for sin helbredende olje som utvinnes ved å knuse kjernene og presse de mandelformede frøene.

SKJØNNHETAranium, regnes som et skjønnhetsserum, laget av 100% arganolje. Arganoljen gir fuktighetsbevaring av huden, gir den næring og beskytter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer