Maritimt i Horten

Lyst til å gå om bord i en torpedobåt eller en ubåt i sommer, helt gratis?

MARINEMUSEET: Spør oss om hva du vil, det er derfor vi er her, sier vernepliktig Jon Tønnessen fra Tønsberg. Til høyre pensjonert marineoffiser Bjørn Erik Strønen. De står ombord på ex KNM Blink, en Storm-klasse MTB, som var  en bærebjelke i det kystnære invasjonsforsvaret fram til 1998.ALLE FOTO: Kirsten M.Buzzi
MARINEMUSEET: Spør oss om hva du vil, det er derfor vi er her, sier vernepliktig Jon Tønnessen fra Tønsberg. Til høyre pensjonert marineoffiser Bjørn Erik Strønen. De står ombord på ex KNM Blink, en Storm-klasse MTB, som var en bærebjelke i det kystnære invasjonsforsvaret fram til 1998.ALLE FOTO: Kirsten M.BuzziVis mer

HORTEN (Dagbladet): Da er Marinemuseet på Karljohansvern i Horten stedet.
Her kan hele familien få en fin opplevelse som ikke tar en jafs av reisekassa.

—Dette er verdens eldste marinemuseum, opprettet i 1853, forklarer Bjørn Erik Strønen, pensjonert marineoffiser.

Marinehistorie
Her er mye rart å se, fra en norskprodusert muskedunder tatt som krigsbytte i 1853, til ubåten eks KNM Utstein som står på land utenfor museet, slik den var i operativ tjeneste. Nå er den tilrettelagt for et besøk om bord.

I år er det 100 år siden Norge fikk sin første undervannsbåt. Det markeres med arrangementer over hele landet. Nylig var det også veterantreff på Marinemuseet i Horten.

UBÅT:> Her kan du gå ombord i ex KNM Utstein, en undervannsbåt av Kobbenklassen som nå står på land utenfor Marinemuseets flotte lokaler på Karljohansvern.
UBÅT:> Her kan du gå ombord i ex KNM Utstein, en undervannsbåt av Kobbenklassen som nå står på land utenfor Marinemuseets flotte lokaler på Karljohansvern. Vis mer

Å gå gjennom museet er som en vandring gjennom historien. Her er egne avdelinger for de to verdenskrigene, Marinens flyvåpen og for kystvakttjenesten. Utstillingen dekker også storhetstiden til den norsk-danske marinen med Tordenskiold og flåtebasen Fredriksvern.

Stor interesse
Max Manus-filmen har ført til stor interesse for Norges forsvarshistorie.

Marinemuseet har Norges største samling av skipsmodeller, blant annet fregatten Freia fra 1818, som er fem meter høy og måler nesten 8 meter (fra klyver til mesabom).

Drømmejobben
For alle oss som ikke har vært i Marinen, er det mange rare ting å undre seg over i den enorme samlingen på museet.

Jon Tønnessen fra Tønsberg avtjener verneplikten ved Marinemuseet. Historieinteressert som han er mener han at han har drømmejobben. Ett råd har han til alle som vil besøke museet i sommer.

—Det er bare å spørre. Museumsgjengere burde bli flinkere til å spørre oss. Vi liker at folk spør, det er derfor vi er her.

SEVERDIG: Dykkerkajakken er bare  er bare en av de tusenvis av rare saker du kan se inne på Marinemuseet.
SEVERDIG: Dykkerkajakken er bare er bare en av de tusenvis av rare saker du kan se inne på Marinemuseet. Vis mer