ERZSCHEIDERFROKOST: Bor du på Erzscheidergården på Røros vanker det frokost som huskes.  
Foto: Ole C. H. Thomassen
ERZSCHEIDERFROKOST: Bor du på Erzscheidergården på Røros vanker det frokost som huskes. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

MATEN er halve turen

Fersk spørreundersøkelse avslører at mat og drikke er aller viktigst for nordmenn på utenlandsreise.

Mat og drikke slår sol og varme på nordmenns rangering av hva som er viktigst på feriereisen. I den årlige reiseundersøkelsen TNS Gallup gjør for Europeiske Reiseforsikring har årets resultat avslørt at vi nordmenn setter måltidene som viktigst. Det er i undersøkelsen spurt om utenlandsferiene. Tidligere har sol og varme stått øverst på listen. Kokkekurs i ferien og gourmetreiser er blitt populære varianter for utenlandsferierende nordmenn.

—Ser vi samme tendenser for reiser i Norge?

—Det gjør vi faktisk. Interessen for lokal mat og tradisjoner er økende. Ole Jonny Trangsrud, markeds- og mediesjef i Hanen,
bransjeorganisasjonen for norsk bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske.
Jeg er ikke overrasket over resultatet.

HANNE HØNE: Veikåker Gård har landhandleri og hønseri med frittgående høner. Her serveres kaffe og vafler eller muffins. Antikviteter og vin. FOTO: Ole C. H. Thomassen
HANNE HØNE: Veikåker Gård har landhandleri og hønseri med frittgående høner. Her serveres kaffe og vafler eller muffins. Antikviteter og vin. FOTO: Ole C. H. Thomassen Vis mer

—Interessen for matreiser øker, kombinasjonen er blitt mye tydeligere i løpet av de siste åra.

—Hva med drikke?

—Det kommer etter, cider og most produseres i økende grad og er et veldig godt norsk alternativ til alkoholfri vin. Norsk profil på mat og reiser vil bli mye tydeligere i åra framover. Lokale produkter blir etterspurt. Det er i ferd med å utvikle seg en stolthet over lokale produkter, sier Trangsrud.

Matveg og Matrute
Reiselivsnæringen i Norge satser på lokale produkter og kortreist mat. Hoteller og restauranter bygger menyer med retter som har røtter i gamle mattradisjone.

De Historiske hoteller & Spisesteder har i noen år markedsført sitt konsept «Matvegen» som nå foreligger i tre varianter. Ny av året er smaken av kyst og fjord, matopplevelser med hovedvekt på sjømat. Hele kysten opp til Reine og Svolvær i nord er det mulig å spise seg gjennom menyer preget av lokal norsk sjømat.

DOVRE:  Moskuscarpaccio på Kongsvold Fjeldstue er en eksotisk matopplevelse. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
DOVRE: Moskuscarpaccio på Kongsvold Fjeldstue er en eksotisk matopplevelse. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Landbruk og matdepartemententet støtter et prosjekt de kalle «Matruta». Den første ble åpnet i sommer langs den nasjonale turistveien, Sognefjellsvegen. Meningen er at flere skal følge. Her er det også snakk om lokale råvarer og samarbeid mellom produsenter og serveringssteder.

En bit av Norge
I Dagbladet har vi alltid ment at det å reise, det er å spise lokal mat og nyte lokalt drikke, uansett hvor du er i verden. Derfor har vi i flere år laget reportasjer hvor vi har lagt vekt på matopplevelser. I Norge er det matopplevelsen som er verdt en avstikker eller et stopp langs veien vi har forsøkt å formidle. Enten fordi maten alene er verdt turen eller fordi opplevelser og miljøet rundt er en riktig god «bit av Norge».

Har du matopplevelser som er tuftet på lokale råstoffer og tradisjoner, send oss et tips.

BRIMOST: Den brune geitosten fra Undredal stølsysteri har litt kufløte for den gode runde smaken. Lokalt kalles den brimost. Foto: Ole C. H. Thomassen
BRIMOST: Den brune geitosten fra Undredal stølsysteri har litt kufløte for den gode runde smaken. Lokalt kalles den brimost. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

 

 

SMÅMAT: Festmat i Hallingdal og fast innslag hos Ingers Kro. Foto: Ole C. H. Thomassen
SMÅMAT: Festmat i Hallingdal og fast innslag hos Ingers Kro. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
HANEFAR:Kerstin Ulrich driver  Per Tørresgården på Røros. I stallen breker geitene og hanefar elsker å bli holdt av matmor. Foto: Ole.C. H. Thomassen
HANEFAR:Kerstin Ulrich driver Per Tørresgården på Røros. I stallen breker geitene og hanefar elsker å bli holdt av matmor. Foto: Ole.C. H. Thomassen Vis mer
GEITER: I Undredal gir geitene melk som er opphavet til den etter hvert berømte Undredalsosten. Den brune kalles brimost og den hvite har fått premie. Foto: Ole C. H. Thomassen
GEITER: I Undredal gir geitene melk som er opphavet til den etter hvert berømte Undredalsosten. Den brune kalles brimost og den hvite har fått premie. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer