Millionbil forsøkt robbet av veipirater

Kjørte inn i bilen i fart på motorvei i Barcelona.

FORSØKT LURT TIL Å STOPPE:  Veipiratene forsøkte å få Ørjan Bjerrang til å kjøre av motorveien. Blant annet på grunn av skaden på bilen, et lite hakk samt noen riper, tro Ørjan Bjerrang at piratene slo til bilen med en metallgjenstand. Bilen, en Mercedes GL 320CDI med nypris på godt over en million kan har gjort sitt til å friste tyvene.  Foto: Privat
FORSØKT LURT TIL Å STOPPE: Veipiratene forsøkte å få Ørjan Bjerrang til å kjøre av motorveien. Blant annet på grunn av skaden på bilen, et lite hakk samt noen riper, tro Ørjan Bjerrang at piratene slo til bilen med en metallgjenstand. Bilen, en Mercedes GL 320CDI med nypris på godt over en million kan har gjort sitt til å friste tyvene. Foto: PrivatVis mer

(Dagbladet.no):  Ørjan Bjerrang fikk et svært ubehagelig møte med det som trolig var veipirater av den litt mer ekstreme sorten en de vi har hatt i Norge i sommer på vei hjem fra ferie i Spania lørdag.

På motorveien gjennom Barcelona kjørte en sølvfarget BMW inn i bilen hans - for å få ham til å stoppe, tror Bjerrang selv. 

Han og reisefølget la først merke til bilen da den kjørte opp i fila ved siden av dem og la seg svært tett innpå.

Hang ut vinduet
- Vi syntes den la seg veldig nært på oss, men tenkte ikke så mye over det. Plutselig smalt det imidlertid i bilen vår. En kar hang ut av vinduet på bilen ved siden av. Vi er usikre på om de virkelig kjørte inn i oss, eller slo til bilen med et metallrør eller liknende. Deretter akselererte bilen opp og la seg foran oss. To personer stakk hendene ut av vinduene og ville ha oss til å følge etter dem ut fra motorveien. De var liksom litt for ivrige til at det skulle ha vært en reell ulykke. Da vil ikke fulgte etter dem bremset de opp og prøvde nærmest å presse oss ut på en avkjørsel, forteller Bjerrang.

Reisefølget ringer da politiet som råder dem til å kjøre videre.

- Mens vi var i Spania, leste vi at noen bevisst prøver å skade bilen din for å få deg til å stoppe og da rundstjeler de deg så vi hadde dette i tankene. Samtidig hadde vi ikke trodd at dette skulle skje midt på motorveien på høylys dag, sier Bjerrang.

- Ikke unikt
- Veipirater hører vi om fra tid til annen, og vi har eksempler fra flere land. Også metoden hvor man kjører borti en bil for å få den til å stoppe har vi vært borti før, men det er heldigvis ikke så vanlig, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring og If Emma Elisabeth Vennesland til Dagbladet.no.

Ifølge Vennesland er piratene ofte svært kreative.

- Flere har opplevd å få dekkene punktert på rasteplasser eller på bensinstasjoner. Så dukker det opp mennesker som framstår som svært snille og hjelpsomme. De er gjerne blonde og vennligsinnede. Mens alle er opptatt av skadene ser de sitt snitt til å rundstjele deg. Nylig hadde vi et annet eksempel fra Spania der det ble kastet stein på bilen. Bilføreren stoppet instinktivt for å sjekke om det var skade. Mens noen kom til for å bistå så var det andre som så sitt snitt til å raske til seg verdisaker, forteller hun. 

Norske biler utsatt
Vennesland mener biler med norske skilter er spesielt ustatt.

- Den norske N-en står ikke for nothing, og det vet de kriminelle godt. Det er en kjent sak at det er mye verdier å hale fra nordmenn. Feriepakkede biler med mye bagasje er også utsatt, forteller Vennesland, som likevel synes det Bjerrang ble utsatt for er spesielt grovt.

- Jeg har akkurat kjørt gjennom Barcelona selv og grøsser når jeg tenker på det, sier hun.

- Er det mulig å sikre seg mot denne typen kriminalitet?

- Det er litt vanskelig å vite hvordan man skal oppføre seg. Vi handler instinktivt i slike tilfeller som i denne situasjonen. Vi vil jo også være høflige og greie, og det må vi også forsette med. Man må nok se at fra tilfelle til tilfelle. Men det er viktig å passe på bagasjen. Det kan være lurt å samle alle verdisakene i bagasjerommet når du kjører, her er de vanskeligere å få tak i. Vær obs på at tyvene gjerne er flere i følge. Mens en avleder, går de andre rundt og snuser, sier hun.