Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mummidalen - ikke helt som andre familieparker

Mummidalen er den annerledes familieparken. Her er alt snilt og vennlig. Selv været er bra; beste sommerværet i hele Finland.

TITTEI!: Tre år gamle Josefine elsker å besøke Mummidalen. Her sitter hun på pappas arm og  får se gjennom Mummi-bestemors store forstørrelsesglass. Alle foto: Eivind Pedersen
TITTEI!: Tre år gamle Josefine elsker å besøke Mummidalen. Her sitter hun på pappas arm og får se gjennom Mummi-bestemors store forstørrelsesglass. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NÅDENDAL (dagbladet.no): Tove Jansson skapte Mummidalen gjennom sine bøker på 1950-tallet. Historien handler om livet i eventyrverdenen på den finske vestkysten.
Hele tiden ligger det en mørk tone under eventyrene, ja, noen av ungene synes nok at det er riktig skummelt i Mummidalen. Men aller mest er det gøy og eventyraktig.

Lek med skuespillerne

Akkurat slik er familieparken blitt. Mummidalen fremstår som et flott anlegg, med hovedfokus på de aller minste barna. Om sommeren settes det daglig opp to teaterforestillinger på den store parkscenen.
Når skuespillerne ikke er på scenen, vandrer de rundt i det store parkanlegget og har det moro sammen med ungene.
Skuespillerne oser av overskudd og gjøgler så det rekker.
Det er nesten rørende og se hvordan de minste smyger seg inntil både Mummi-pappa og Mummi-mamma for å både gi - og få litt kos av de store, merkelige og godmodige pelskledde skapningene.

Fra bok til virkelighet

-Jeg liker Mummi-mamma best, forteller treåringen Josefine.
Mamma Hannamari Keskinen forteller at hun stadig leser høyt fra Mummi-bøkene.
-Mine tre barn har virkelig sansen for dem. Derfor er det ekstra stor stas å komme hit til Mummidalen der barna på nært hold kan oppleve eventyrverdenen som de kjenner, sier hun.

BALLONG: Alt koster flesk, bare det har noe med Mummi å gjøre. Likevel er de heliumfylte ballongene svært populære.
BALLONG: Alt koster flesk, bare det har noe med Mummi å gjøre. Likevel er de heliumfylte ballongene svært populære. Vis mer
MOTEFARGE: Dragen Edvard ligger og lurer utenfor stranden i Mummidalen. Den har en aldri så liten innebygget motor og beveger seg så den nesten er livaktig.
MOTEFARGE: Dragen Edvard ligger og lurer utenfor stranden i Mummidalen. Den har en aldri så liten innebygget motor og beveger seg så den nesten er livaktig. Vis mer
KRAMGOD: -Deilig å gi Mummi-pappa en riktig god klem, sier Josefine Keskinen (3).
KRAMGOD: -Deilig å gi Mummi-pappa en riktig god klem, sier Josefine Keskinen (3). Vis mer
FORNUFTIG: Med jevne mellomrom er det utplassert store vanntønner som kan brukes dersom det oppstår branntilløp.
FORNUFTIG: Med jevne mellomrom er det utplassert store vanntønner som kan brukes dersom det oppstår branntilløp. Vis mer
UVANLIG: Treåringen Milla Kähäri synes det er kjempegøy å ta bilder med familiens digitalkamera. Mamma Mari og pappa Marko er yndede objekter.
UVANLIG: Treåringen Milla Kähäri synes det er kjempegøy å ta bilder med familiens digitalkamera. Mamma Mari og pappa Marko er yndede objekter. Vis mer
SHOW: Flere ganger om dagen er det forestillinger i amfiteateret. Ellers er skuespillerne rundt i parken og har det moro med ungene.
SHOW: Flere ganger om dagen er det forestillinger i amfiteateret. Ellers er skuespillerne rundt i parken og har det moro med ungene. Vis mer
NIFSE KJERRINGER: De aller minste ungene synes det er så skummelt med de litt sinna trollkjerringene, at det er tryggest å få med seg mamma når det skal tas bilde.
NIFSE KJERRINGER: De aller minste ungene synes det er så skummelt med de litt sinna trollkjerringene, at det er tryggest å få med seg mamma når det skal tas bilde. Vis mer
GODIS: I Lille Mys godtebutikk kan du handle så mye snop at Karius & Baktus tror det er julaften!
GODIS: I Lille Mys godtebutikk kan du handle så mye snop at Karius & Baktus tror det er julaften! Vis mer
SIKKERHETSHULL: Slik ser sikkerhetsnettet ut i trappa ned til Mummi-mammas syltekjeller. En vilter unge ville falt rett i betongen dersom uhellet var ute.
SIKKERHETSHULL: Slik ser sikkerhetsnettet ut i trappa ned til Mummi-mammas syltekjeller. En vilter unge ville falt rett i betongen dersom uhellet var ute. Vis mer
STOR I JAPAN: Helt fra Japan dro dette ekteparet  for å oppleve Mummidalen. Saori (27) og Yositada (31) synes Mummi-eventyrene er både artige og gode.
STOR I JAPAN: Helt fra Japan dro dette ekteparet for å oppleve Mummidalen. Saori (27) og Yositada (31) synes Mummi-eventyrene er både artige og gode. Vis mer
EGET STEMPEL Mummidalen har selvsagt eget poststempel. 19 år gamle Anette Rantala har sommerjobb på postkontoret for tredje året på rad.
EGET STEMPEL Mummidalen har selvsagt eget poststempel. 19 år gamle Anette Rantala har sommerjobb på postkontoret for tredje året på rad. Vis mer
LEK OG MORO:  På gårdsplassen utenfor Mummi-huset deltar både skuespillere og ungene i den viltre leken.
LEK OG MORO: På gårdsplassen utenfor Mummi-huset deltar både skuespillere og ungene i den viltre leken. Vis mer
TEATER: Årets teaterforstillling handler om den skadde havfruen som kun kan bli hjulpet dersom noen får tak i dragens tårer.
TEATER: Årets teaterforstillling handler om den skadde havfruen som kun kan bli hjulpet dersom noen får tak i dragens tårer. Vis mer
SKEPTISK: Et par småunger lister seg forsiktig rundt hushjørnet for å kikke på trollkjerringene...
SKEPTISK: Et par småunger lister seg forsiktig rundt hushjørnet for å kikke på trollkjerringene... Vis mer
FARKOST Midt inne i skogen dukker plutselig Snorkens ubåt opp.
FARKOST Midt inne i skogen dukker plutselig Snorkens ubåt opp. Vis mer

TV-serie
Mummidalen i Nådendal ble åpnet i 1993. Det skjedde på initiativ produsenten som tegnet Mummiserien. Serien er flere ganger er sendt på Barne-TV i NRK1.
Mummidalen ble etablert med et ønske om å formidle Mummi-filosifien, som inneholder ikkevold, vennlighet, miljøbevissthet, trygghet, familiesamhold og ikke minst - eventyr.
Siden starten har mer enn tre millioner besøkende vært innom Mummidalen som ligger på øye Kailo, noen hundre meter over gangbroen utenfor idylliske Nådendal.

Stjerner i Japan
Helt fra Japan kom Saori (27) og Yoshitada Gomi (31). Ingeniør-ekteparet fra Tokyo-traktene forteller at besøket i Mummidalen var hovedårsaken til at årets sommerferie ble lagt til Finland.
-Jeg har vært Mummi-fan helt siden 10-års alderen. Jeg elsker historiene og synes det er slike interessante og vakre eventyr, forteller Saori.
Trass i litt dårlige språkkunnskaper, hadde de ingen problemer med å leve seg inn i parkens filosofi og budskap.
-Jeg er litt overrasket over hvor pedagogisk riktig de har laget alt sammen, mener Yoshitada.

-Mest for unger
Like overstrømmende er ikke det finske ekteparet Mari (32) og Marko Kähäri (34).
-Dette er en park som helt klart er gøyest for ungene, sier Marko.
Men datteren Milla (3) synes Mummidalen er et deilig sted å være. Hun innyndet seg hos Mummi-pappa og fikk seg en real bamseklem.
Dessuten synes treåringen at det er fabelaktig gøy å knipse bilder med familiens digitalkamera. Hos denne familien var det småtten som helst fotograferte foreldrene, og ikke omvendt.

Redd for skogbrann
Mummidalen består av en rekke bygg og innretninger fra Janssons eventyrverden. Parken er lagt opp slik at man spaserer på en plankesti rundt i naturen, der de kjente detaljene fra Mummidalen dukker opp som perler på en snor.
Det hele er lagt opp svært gjennomtenkt for både å aktivisere og formidle. Ikke minst er det verdt å merke seg at det med jevne mellomrom står utplassert store vannfat og bøtter, i tilfelle branntilløp.
Vi likte imidlertid dårlig at en god del av vegetasjonen står så tett inntil løypa. Einerbusker er kjent tilholdssted for flått, som det er mye av på fiskekysten.

Hull i sikkerheten
Midt i parken danner det syklindriske Mummihuset et naturlig midtpunkt. I fem etasjer kan du ta Mummiverden i nærmere øyensyn. Igjen er det pedagogisk korret så det holder. Derimot er det uholdbart at sikkerhetsnettet utenfor trappene ned til Mummi-mammas syltekjeller ikke er spent opp og festet ordentlig. Her kunne viltre krabater risikert å falle i murgulvet 10-15 meter lenger ned.
Et annet moment som ødelegger, er de vanvittig høye prisene på alle souvernirer med Mummi-motiver. Det er uhørt å forlange 42 kroner for et dusin pappkrus kun fordi de har Mummi-motiver.
Vi registrerte også to former til å stanse ut kakemenn til drøyt 50 kroner. En middels Mummi-bamse blir frembudt til 240 kroner.
Slikt er irriterende kostbart, men selvsagt svært populært blant de minste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!