V-STIL: Dette er ikke et vanlig syn i gatene i Marseille i Sør-Frankrike. Middelhavsbyen har fått 20 centimeter nysnø. Foto: AP Photo/Claude Paris
V-STIL: Dette er ikke et vanlig syn i gatene i Marseille i Sør-Frankrike. Middelhavsbyen har fått 20 centimeter nysnø. Foto: AP Photo/Claude ParisVis mer

Nå hopper de på ski i Marseille!

Men januarkulda i Europa har til nå krevd 12 menneskeliv.

Ikke noe uvanlig syn her nord, men at noen går på ski ved havnebassenget eller hopper på ski i bygatene i Marseille hører med til sjeldenhetene. Et kraftig snøfall over regionen i dag stoppet det meste av kollektivtrafikken, og da er det godt å ha et par ski i bakhånd.

12 døde

Den ekstreme januarkulda i Europa byr på trafikkaos og skiføre langs Middelhavet, men krever også stadig flere menneskeliv. Minst 12 personer er frosset i hjel, ti av dem i Polen.

Blant de døde er flere husløse, men også ifølge polsk politi en 51 år gammel mann som ble funnet død bare få skritt fra sitt hjem i byen Eligiow.

VINTERKLEDT: Det dårlige været gjorde at skoler over hele Frankrike holdt tengt. Franske meteorologer sier det ekstreme været kan trekke ut i flere dager. Foto: SCANPIX/AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
VINTERKLEDT: Det dårlige været gjorde at skoler over hele Frankrike holdt tengt. Franske meteorologer sier det ekstreme været kan trekke ut i flere dager. Foto: SCANPIX/AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Vis mer

Natt til i dag var vinterens hittil kaldeste over store deler av det europeiske kontinentet. I Polen krøp gradestokken ned mot 25 minusgrader, mens det i Tyskland ble registrert enda kaldere vær.

Livsfarlig

Kulden er livsfarlig for mennesker som havner i situasjoner hvor de ikke kan ta vare på seg selv.

I Belgia, hvor nattetemperaturene sør i landet ble notert ned mot 22 minusgrader, krevde kulden sitt første liv i dag.

NEDSNØDD: Den vanligvis solfylte havna i Marseille fotografert i dag. Foto: SCANPIX/AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
NEDSNØDD: Den vanligvis solfylte havna i Marseille fotografert i dag. Foto: SCANPIX/AFP/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Vis mer

En skoleklasse oppdaget en mann i begynnelsen av 30-årene som var frosset i hjel i en park i universitetsbyen Louvain, med en spritflaske ved sin side.

- Det er ikke snakk om en husløs, sier en talsmann for politiet i byen.

I Milano ble en forretningsmann, som sto ute på en balkong, drept da taket over ham raste sammen på grunn av tung snø. En annen mann ble funnet frosset i hjel i sitt hjem i byen Zagarolo, øst for Roma.

SKITUR LANGS MIDDELHAVET: Denne mannen gikk på ski langs den gamle havna i Marseille i dag. Foto: AP Photo/Claude Paris
SKITUR LANGS MIDDELHAVET: Denne mannen gikk på ski langs den gamle havna i Marseille i dag. Foto: AP Photo/Claude Paris Vis mer

Kulden bidro til å lamme deler av togtrafikken til EU-hovedstaden Brussel, ettersom flere lokomotiver ikke kunne brukes i det uvant kalde været.

Skiføre ved Middelhavet

I Nord-Italia måtte Milanos to flyplasser Malpensa og Linate holde stengt i mange timer onsdag på grunn av et kraftig snøfall. Det samme skjedde i den vanligvis solfylte middelhavsbyen Marseille, hvor det var lettere å komme seg fram med ski enn kollektivtransport langs kysten.

På motorveiene rundt byen, som er Frankrikes nest største, var det hyppige trafikkuhell og et stort antall fastkjørte biler som følge av snøfallet og glatte veier.

FORTAUSKAFE: Mennesker passerer en snødekket kafe i Gamlebyen i Marseille. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jean-Paul Pelissier
FORTAUSKAFE: Mennesker passerer en snødekket kafe i Gamlebyen i Marseille. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer

Den franske togstoltheten TGV rapporterte på sin side om betydelige forsinkelser på grunn av snøværet.

I hovedstaden Paris, hvor kuldegradene også er mange, har Charles de Gaulle-flyplassen hatt store problemer med trafikkavviklingen. Det har fått franske myndigheter til å sette i gang en gransking av hvorfor landets største flyplass ikke takler vinterværet bedre.

Også så langt sør som i Roma merker man kaldværet, og byens dyrehage rapporterte onsdag at dens primater er satt på en spesielt kaloririk diett av havregrøt, croissanter og kaker for å holde varmen.

Håper på skøyteløp
SNØDEKKET: Båtopplaget "Anse de la Fausse Monnaie". Foto: SCANPIX/AFP/GERARD JULIEN
SNØDEKKET: Båtopplaget "Anse de la Fausse Monnaie". Foto: SCANPIX/AFP/GERARD JULIEN Vis mer

Men ikke alle klager over det uvanlige vinterværet. For skolebarn i mange europeiske byer betyr kaldværet stengte skoler og ekstra ferie. I Nederland er skøyteentusiaster godt fornøyd med de bitende minusgradene, som får landets mange kanaler til å fryse og tillate lange turer med skøyter på beina.

Enkelte håper nå at kulda varer lenge nok til at man får arrangert et tradisjonsrikt skøyteløp mellom elleve byer nord i landet som ikke har blitt arrangert siden 1997, og bare 15 ganger siden 1909.

Så langt viser værvarslene at kulden vil holde seg i flere dager, men på arrangørenes nettside helles det kaldt vann i blodet på de håpefulle skøyteløperne. For å få til løpet må man ha to uker til med kontinuerlige minusgrader og minst 15 centimeter med is.

AKEBRETT: En mann trekker ungen etter seg gjennom Gamlebyen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jean-Paul Pelissier
AKEBRETT: En mann trekker ungen etter seg gjennom Gamlebyen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer

- Dessverre ser det ikke ut til å skulle skje, skriver arrangørene. (NTB)

 


TRAFIKK-KAOS: Slik så det ut i trafikken i Marseille i dag. Foto: SCANPIX/ REUTERS/Jean-Paul Pelissier
TRAFIKK-KAOS: Slik så det ut i trafikken i Marseille i dag. Foto: SCANPIX/ REUTERS/Jean-Paul Pelissier Vis mer