TURISTMAGNET: Nordlyset er et av mange turistattraksjoner i Norges nordlige halvdel. Foto: AP Photo/Scanpix
TURISTMAGNET: Nordlyset er et av mange turistattraksjoner i Norges nordlige halvdel. Foto: AP Photo/ScanpixVis mer

- Nord-Norge får beholde nordlyset

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard påsto at nordlyset kom til å forsvinne. Nå møter han motstand — til glede for turistnæringen.

||| (Dagbladet): I forrige uke påsto den kjente astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegaard at nordlyset kom til å forsvinne fra Nord-Norge i løpet av de neste 20-50 åra. Nå møter kjendisfysikeren motstand, skriver tromsøavisa som har tatt samme navn som det karakteristiske lyset; Nordlys.

Det begynte i forrige uke, da Erik Newth skrev et blogginnlegg om at nordlyset ikke nødvendigvis kom til å forsvinne. Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø hevder på sin side at Røed Ødegaard tar feil.

Årsaken, ifølge Newth, er at magnetpolen ikke følger noen åpenbar og lett forutsigbar bane. Lynne Hansen mener Røed Ødegaard har blandet sammen punktet der magnetfeltet står loddrett på bakken, dip-polen, og den geomagnetiske polen.

- Det er hyggelig å høre at Nord-Norge får beholde et av sine største turistattraksjoner, sier regiondirektør i NHO Reiseliv Nord-Norge, Geir Solheim til Nordlys.

Det er den geomagnetiske polen som bestemmer hvor det blir nordlys, og reiselivet i nord kan puste lettet ut, skriver meteorologsiden Storm.no.