Norske familier gassranet i Frankrike

- Fryktelig guffent, sier kvinne (42) fra Oslo.

GASSET: Her i byen Grasse i Sør-Frankrike ble de to norske familiene gasset. Foto: Google Maps
GASSET: Her i byen Grasse i Sør-Frankrike ble de to norske familiene gasset. Foto: Google MapsVis mer

To norske familier på ferie i Sør-Frankrike ble utsatt for gassran mens de sov. Ranet skjedde natt til den franske nasjonaldag 14. juli, og politiet tror øst-europeiske kriminelle sto bak.


- Vi var to familier med barn som hadde leid et hus i en stille gate i Grasse, en liten by nord for Cannes. Fryktelig guffent, sier en av kvinnene, en 42-åring fra Oslo, til NTB.

Hun ønsker å være anonym, men samtidig vil hun benytte sjansen til å advare nordmenn mot å være naive på ferietur i utlandet.

- Vi stolte på forsikringer fra utleier om at dette var et trygt og stille område, med lite kriminalitet, sier kvinnen som heller kunne tenke seg å bo mer sentralt neste gang.
Første etasje

Det var kvinnen og hennes mann som ble utsatt for «gassangrep» mens de sov i første etasje. Det andre paret og de to parenes fire barn sov i annen etasje.

Kvinnen i annen etasje - 42-åringens svigerinne - våknet da hun så to menn gå rundt på soverommet med en lommelykt. Hun vekket ektefellen og de to ubudne forsvant fort.

Barna, som sov sammen på et eget rom, slapp etter alt å dømme besøk.

- Vi sov med åpent vindu i første etasje fordi vi ikke hadde air condition. Det skulle vi ikke ha gjort, sier 42-åringen, som ble vekket av sin svigerinne i 02.30-tiden. Det skal ifølge henne ha tatt lang tid å bli vekket.

Det er uklart hvordan type gass som ble benyttet, men feriefølget mistenker lystgass.
Fryktelig ubehagelig

Kvinnen syns det er fryktelig ubehagelig å vite at fremmede har ruslet rundt på soverommet mens de sov. Hun forteller at de nå vil påse at alle dører og vinduer er forsvarlig lukket og låst.

- Vi som sov i første etasje mistet alt av verdisaker, mobiltelefoner, lommebøker, kontanter, kredittkort og smykker, sier kvinnen, som forteller at de bare har en mobiltelefon og en PC.

- Heldigvis gikk det ikke verre, sier hun.

Familiene valgte å fortsette ferien, men besluttet at alle deretter skulle sove i annen etasje, med lemmer for vinduene i første.

- Ifølge politiet har det ikke vært farlige gasser, men vi ble tørre i svelget. Så det må tross alt ha vært en mild form for «sovemedisin». Men det kan man jo aldri vite, sier hun til NTB.

Det lokale politiet undersøkte stedet uten å finne spor, for eksempel i form av fingeravtrykk.

- Man føler seg jo litt naiv i etterkant. Nå har vi hvertfall lært. Kanskje kan andre lære av det også. Vær på vakt, sier hun.

(NTB/Dagbladet)