DEMONSTRASJON: Flere tusen demonstranter blokkerer hovedveien inn til hovedflyplassen i Bangkok i kveld. Foto: REUTERS/Kerek Wongsa/SCANPIX
DEMONSTRASJON: Flere tusen demonstranter blokkerer hovedveien inn til hovedflyplassen i Bangkok i kveld. Foto: REUTERS/Kerek Wongsa/SCANPIXVis mer

Norske reisende rammet i Thailand

- En dramatisk situasjon som vi har liten erfaring med å håndtere, sier reiselivsdirektør.


(Dagbladet.no): Flere nordmenn er strandet i Thailands hovedstad bangkok på grunn av de politiske urolighetene som har blusset opp det siste døgnet.

Flere tusen demonstranter har sperret både terminalen og veien til byens hovedflyplass, samt til den gamle flyplassen der flere reiselivsbedrifter og myndigheter har kontorer.

- Vi har allerede mottatt samtaler fra nordmenn som ikke kommer seg til flyplassen i Bangkok, og som etter planen skal fly hjem i dag, sier Hilde Hirai, landsjef for Thai Airways til Dagbladet.no.

Hun ber de som har problemer å kontakte sitt reisebyrå eller den de kjøpte billetten av, og ikke flyselskapet.

Vurderer tiltak
Rolf Forsdahl, som leder reisebransjen Force Majeure-gruppe i Norge, sier at han nå vurderer å kalle sammen gruppen for å se hva som kan gjøres for nordmenn som ikke kommer seg vekk eller til fra Bangkok.

Gruppen består av representanter fra reiselivsbedrifter, forsikringsselskap, forbrukermyndighetene, transportselskaper og Utenriksdepartementet. Sist de kom sammen var i forbindelse med jordskjelvet og flodbølgekatastrofen i Asia julen 2004.

Norske myndigheter har lenge advart norske borgere mot å ferdes i deler av Thailand, samt å oppsøke større folkesamlinger, blant annet rundt regjeringsbyggene i Bangkok. At flyplassen skulle rammes var ikke forutsett.

- Det er en ganske dramatisk situasjon. Selv om turister ikke er primær eller sekundærmål for demonstrantene, vet vi at slike konflikter kan eskalere og at turister dermed kan bli berørt, sier Forsdahl.

Han sier at Force Majeure-gruppen har to problemstillinger de jobber med. Det ene er de reisendes sikkerhet og det andre er deres sivilrettslige rettigheter.

- Liten erfaring
Gruppen kan ikke beslutte noe, men det er viktig at alle medlemmene er på linje når det gjelder håndtering av forbrukerspørsmålene knyttet til situasjonen.

Når Force Majeur inntreffer mister man en del av rettighetene sine, ikke bare fra flyselskapets side, men også i henhold til reiseforsikringen sin. Da kan gruppen enes om noen felles kjøreregler.

- Dette er en situasjon vi har liten erfaring med å håndtere. Det er ikke et tradisjonelt aksjonsmønster blant demonstrantene som lammer både luftfarten og trafikken til og fra flyplassen.

Drosjesjåfører i Bangkok nekter nå å kjøre passasjerer og flyansatte til flyplassen. Trafikken er stengt for fly som skal lette, men fly på vei inn får derimot lande.

- Ta kontakt
Hilde Hirai i Thai Airways sier til Dagbladet.no at de vil gjøre sitt ytterste for at passasjerer skal bli minst mulig skadelidende.

- Om noen ikke får flyet sitt hjem, vil vi forsøke å booke dem over på senere avganger, men det er viktig at alle tar kontakt der de har kjøpt sin billett for mer informasjon.

Utenriksdepartementet (UD) oppdaterer sine reiseråd på nettsiden, hvor det også vil bli lagt ut informasjon om hvordan norske borgere skal forholde seg i en tilspisset situasjon i et annet land.

Kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i UD opplyser til Dagbladet.no at de foreløpig ikke har blitt kontaktet av nordmenn som har problemer i Thailand.

TURISTER I TRØBBEL: Utenlandske turister venter på å få sjekke inn mens demonstrasjonene pågår utenfor. Flere nordmenn er nå strandet i landet. Foto: AFP/SCANPIX
TURISTER I TRØBBEL: Utenlandske turister venter på å få sjekke inn mens demonstrasjonene pågår utenfor. Flere nordmenn er nå strandet i landet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer