Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Opplev universet i Göteborg

I Göteborgs store vitensenter kan du reise fra regnskogen til verdensrommet på fem minutter. Via polarsirkelen.

I VERDENSROMMET: På Universeum kan du teste ut hvordan astronautene står og sover ombord på et romskip. Alle foto: Kirsten Margrethe Buzzi
I VERDENSROMMET: På Universeum kan du teste ut hvordan astronautene står og sover ombord på et romskip. Alle foto: Kirsten Margrethe Buzzi Vis mer

||| GÖTEBORG (Dagbladet): Vi går fort gjennom det svenske landskapet, nord for polarsirkelen. Minus femten grader. Men is og kulde har vi sjøl.

Iskald moro
Ebba og Alfons bor i Kina men er med bestefar Thomas Danfeldt på vitensenteret Universeum. De bygger iglo, og tester hvordan det er på fjellet når vinden uler.

- Kaldt, men moro, er dommen, før de jublende drar videre med besteforeldrene. Dette blir noe å fortelle om hjemme i Kina.

Mange tema
Universeum er inndelt i flere temaavdelinger, den første viser vannets vei gjennom Sverige fra polarkulda til sør, så er det regnskogen, akvariet, verdensrommet, og Explore hvor du kan teste sport og lek. Her er noe å oppløve for alle i alle aldrer.

Brått kommer vi inn i Akvariehallen.

I POLARKULDA: Ebba (9) og Alfons (5) tester hvor kald vinden er på høyfjellet
I POLARKULDA: Ebba (9) og Alfons (5) tester hvor kald vinden er på høyfjellet Vis mer

- Dette er den beste avdelingen. Helt klart. Det er utrolig moro å lære om livet i havet, jeg vil ikke tilbake på skolen, sier Hanna Gravander fra Göteborg.

Mange skoleelever i byen velger Universeum som valgfag. De lærer å kommunisere og guide. Samtidig som det mange ganger kan være lettere for barn på besøk å spørre andre barn en voksne.

Ungdommene i avdelingen Kalejdo er ikke enige i at Akvariet er best. Hos oss kan du lage musikk ved å trykke på knappene med armer og bein. Musikken du lager kan du laste ned til mobilen, forteller de tre ivrige 18-åringene.

I AKVARIET: Hvor er haien?
I AKVARIET: Hvor er haien? Vis mer

Kalejdo har også en romavdeling, hvor barn og voksne kan teste hvordan astronautene sover og spiser om bord på et romskip.

I regnskogen
Den store regnskogen er det de sjeldne goeldisapene som ruler, de springer fritt omkring og hopper fra tre til tre. Men ingen får klappe dem.

Explore er utforskningsavdelingen. Her kan du teste bremsene på en monstertruck, se hvordan det er å score et håndballmål eller galoppere på en hest.

Hit bør man gå til sist, ellers kommer man ikke videre.

Lille Judith (3,5) har full kontroll, der hun sitter inne i en ekte svensk politibil før hun springer over til den store lastebilen.

PÅ MUSIKKROMMET: Trykk på knappene med armer og bein. Musikken du lager kan du laste ned på mobilen etterpå, viser elevguidene Johanna,  Pascal og David .
PÅ MUSIKKROMMET: Trykk på knappene med armer og bein. Musikken du lager kan du laste ned på mobilen etterpå, viser elevguidene Johanna, Pascal og David . Vis mer

- Dette er Judiths dag, jeg følger bare henne. Sier pappa Perry fra Göteborg som har måttet kjøpe årskort på Universeum til treåringen.

Hun kan tilbringe hele dagen her inne og vil aldri ut herfra.

I MOTORROMMET: Test hvordan det er å kjøre bil.
I MOTORROMMET: Test hvordan det er å kjøre bil. Vis mer
I REGNSKOGEN. En liten rød ibis flyr fritt omkring i regnskogen.
I REGNSKOGEN. En liten rød ibis flyr fritt omkring i regnskogen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media