VINTERIDRETTENS VAKRESTE EVENTYR:  Å oppleve en OL-konkurranse er en opplevelse man husker lenge. Her fra OL i Torino i 2006. Foto: KAI PFAFFENBAC/REUTERS/SCANPIX
VINTERIDRETTENS VAKRESTE EVENTYR: Å oppleve en OL-konkurranse er en opplevelse man husker lenge. Her fra OL i Torino i 2006. Foto: KAI PFAFFENBAC/REUTERS/SCANPIXVis mer

Opplev vinter-OL på nært hold

I morgen er det ett år til norske idrettsutøvere jakter OL-gull igjen. Du kan være med på festen i Vancouver, men fort deg. Billettene er snart utsolgt.

(Dagbladet.no): 12. februar 2010 tennes OL-ilden i Vancouver.

Vertsnasjonen Canada arrangerer OL for tredje gang og det er ventet fulle tribuner, i motsetning til det noe glisne oppmøtet i italienske Torino i 2006.

Norges Olympiske Komité har fått en kvote på 800 billetter til nordmenn som vil se OL på nært hold, men denne kan bli utvidet etter at Norge kvalifiserte seg til hockey-OL sist helg.

Stor pågang
- Vi har allerede fått flere henvendelser om billetter til de norske ishockeykampene etter at Norge fikk være med. Vi tar imot forespørsler og melder dette videre til arrangørene, sier Anne Kristiansen, leder for gruppeavdelingen til American Express Business Travel. Selskapet har enerett på å selge den norske kvoten med OL-billetter.

Det er noen hundre billetter igjen, mest til langrenn- og skiskyting i Whistler. I sommer legges restbilletter ut for salg, så om man melder sin interesse kan man få tak i billetter som nå er utsolgt. I tillegg kan man kjøpe billetter fra andre lands offisielle billettkontor eller tegne seg på venteliste på OL-arrangørenes egen nettside.

- Hva slags billetter finnes fortsatt?

Litt forskjellig. Vi har rundt 30 billetter igjen til damenes skiskytterstafett, og billetter til både damenes 30 km og herrenes 50 km, sier Kristiansen.

Billetter koster fra 195 kroner og noen inkluderer to øvelser samme dag. Det finnes også hockeybilletter igjen, men kampoppsettet er ikke klart, så du vet ikke hvilke nasjoner som møtes på isen.

Pakkeløsning
Det er mange veier til en OL-opplevelse. Du kan enten kjøpe ferdige OL-pakker med reise, opphold, mat, underholdning og OL-billetter inkludert, eller du kan sy sammen din egen reise, enten på nettet eller gjennom et reisebyrå.

Eierne av reiseselskapet Explore Arcadia har erfaring med å arrangere turer til de store lekene siden OL på Lillehammer i 1994. Neste år sender de rundt 300 nordmenn til Whistler.

- Vi har avtale med et leilighetskompleks som ligger midt i en av de to store alpinbakkene i Whistler. Man kan velge mellom tre avreisedatoer og hver tur er på rundt 10 dager, sier Tore Holtan som driver selskapet.

OL-FAVORITT: Aksel Lund Svindal deltok i OL i Torino. Da ble det 6. plass i storslalåm. Nå er han gullkandidat til neste års OL i Canada. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX
OL-FAVORITT: Aksel Lund Svindal deltok i OL i Torino. Da ble det 6. plass i storslalåm. Nå er han gullkandidat til neste års OL i Canada. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX Vis mer

Pakkeprisen er fra 22 400 kroner og inkluderer billetter til tre OL-øvelser, fly med SAS, buss til de forskjellige arenaene, tre middager og overnatting.

- Vår visjon er å la vanlige folk, som ikke får reisen betalt av arbeidsgiver eller en sponsor, få oppleve OL-festen uten å betale alt for mye, sier Holtan.

Under OL i Torino innkvarterte han og makkeren hans Eric Berglund, nordmenn i et kloster.  På kveldene så alle medaljesermoniene på storskjerm, mens man hygget seg med mat og drikke.

Ikke for alle
Sikkerheten er høy. Langrennsløypene i skogen er sperret for gratistilskuere. Man kommer ikke engang inn i Whistler uten gyldig billett eller et bosted å vise til. Arrangørene har lagt beslag på alle hotellsenger i OL-området. Når deltagere, media, gjester og ansatte har fått sitt, slippes resten av rommene til publikum.

Har du lyst å lage din egen pakke er det mulig. Den norske hotellformidleren Cityhotels.no har tilgang til rundt 300 overnattingssteder i OL-regionen, og de har opprettet ventelister for de som vil ha rom.

- Når rommene slippes, trolig i sommer en gang, kan vi hurtig bestille senger til de som trenger, sier daglig leder Andreas Svensson i Cityhotels.no til Dagbladet.

STOR SENG: Dette er et av soverommene i de private hjemmene som er til utleie i Whistler. Foto: WHISTLER DREAM ACCOMMODATIONS
STOR SENG: Dette er et av soverommene i de private hjemmene som er til utleie i Whistler. Foto: WHISTLER DREAM ACCOMMODATIONS Vis mer

Bo privat
En annen løsning er å bo i private hjem. Eiendomsmegleren Whistler Dream Accommodations formilder 50-60 leiligheter, hytter og hus til de som trenger et sted å bo.

- Alle bostedene er i Whistler, sentralt ved anleggene og de inkluderer rengjøring, kjøkken, ofte flere bad og soveplass for fire til tolv personer, sier markedssjef Bonnie Owens i selskapet til Dagbladet.

Bolig med garasje for leiebil er også mulig å skaffe. Enkelte steder er tilpasset barnefamilier og bevegelseshemmede. Døgnprisen varierer fra 600 kanadiske dollar til 4000 dollar pr natt. Om fire deler en leilighet blir denne løsningen langt billigere enn hotell.

Sjøutsikt til OL
Om du ikke vil bo på hotell under OL, kan du sjekke inn på et cruiseskip i Vancouver under lekene. Reiseselskapet MyPlanet, som spesialiserer seg på reiser til Canada, selger OL-pakker om bord i cruiseskipet «Norwegian Star». Skipet ligger til kai under OL og man kan velge mellom fire- og seksdagerspakker.

Prisene er ikke klare enda, men de vil inkludere alle måltider, underholdning om bord og 24 timers romservice. Cruiseselskapet vil også tilby transport til OL-arenaene i Whistler og Richmond, samt utflukter i og rundt Vancouver.

- Skipet tar over 2000 gjester og man kan velge mellom forskjellige lugarstørrelser med luksuspreg, sier daglig leder Susanne Ritzén Österberg i MyPlanet til Dagbladet.

Det er ventet titusenvis av publikummere hver eneste dag. Bare hockeyhallen i Vancouver har 18 600 seter. Overnattingskapasiteten er på rundt 35 000 senger i døgnet. Rundt 10 000 pressefolk er ventet i tillegg til 6000 utøvere og deres hjelpeapparat.

SLAPP AV I STUA: Peis, høyt under taket, klassisk stil og kjøkken i bakgrunnen. Slik ser en av leilighetene man kan leie privat under OL. Foto: WHISTLER DREAM ACCOMMODATIONS
SLAPP AV I STUA: Peis, høyt under taket, klassisk stil og kjøkken i bakgrunnen. Slik ser en av leilighetene man kan leie privat under OL. Foto: WHISTLER DREAM ACCOMMODATIONS Vis mer