GJØR SEG KLARE: En demonstrant setter opp en piggtrådbarriere utenfor Don Mueang-flyplassen i Bangkok. Thailands opprørspoliti skal nå ha omringet den internasjonale flyplassen i Bangkok etter at samtaler med demonstrantene ikke ser ut til å føre fram. Foto: Ap/Scanpix
GJØR SEG KLARE: En demonstrant setter opp en piggtrådbarriere utenfor Don Mueang-flyplassen i Bangkok. Thailands opprørspoliti skal nå ha omringet den internasjonale flyplassen i Bangkok etter at samtaler med demonstrantene ikke ser ut til å føre fram. Foto: Ap/ScanpixVis mer

Opprørspoliti omringer flyplass

I Thailand. Demonstrantene nervøse. Frykter blodbad.

(Dagbladet.no): Flere tusen demonstranter har fremdeles full kontroll over - og har stengt - både Don Mueang og den internasjonale flyplassen i Bangkok. Nå sier de at de er forberedt på å forsvare dem selv mot hvilken som helst politioperasjon, melder BBC.

En demonstrantleder ved Don Mueang-flyplassen sier at demonstrantene vil «kjempe til døden».

Ifølge nordmannen Arnstein Mykletun, har demonstrantene stengt hovedfartsåren inn til flyplassen med store trailere. Men opprørspoliti skal nå ha kommet seg til flyplassen.

Rundt 100 politifolk fra opprørsstyrken skal ha tatt oppstilling utenfor den internasjonale flyplassen i Bangkok, væpnet med køller og skjold.

Inne på flyplassen skal demonstrantene ha full kontroll: De gir ut mat, underbukser og andre nødvendighetsvarer.

- De vasker også flyplassen - og doene. Flyplassen er nesten reinere nå, enn vanlig, forteller Mykletun, som har vært på den okkuperte flyplassen en rekke ganger siden tirsdag.

Sparket politisjef
Thailands statsminister Somchai Wongsawat har i dag sparket sjefen for det nasjonale sikkerhetspolitiet, melder BBC. Politiet har nå bedt demonstrantene forlate Don Mueang-flyplassen, mens opprørspoliti omringer den internasjonale flyplassen. Demonstrantene sier de ikke vil forlate flyplassene før Somchai går av, noe han nekter å gjøre.

Politiet har foreløpig ikke gjort noe for å få bort demonstrantene, men har sagt de er forberedt på å iverksette «andre tiltak» hvis forhandlingene ikke fører fram.

Nervøst på flyplasshotellet
Nordmannen Arnstein Mykletun (35) og småbarnsfamilien på fire havnet ufrivillig i Thailands flyplassdrama da de skulle dra hjem til Norge tirsdag kveld.

- Vi er litt midt oppi det hele nå, ja. Da vi opplevde at flyplasshotellets betjening var redde, skjønte vi at det kanskje var grunn for oss å bli det også, forteller Mykletun til Dagbladet.no på telefon fra Bangkok.

Inntil i går bodde den norske familien Mykletun på flyplasshotellet Novotel. Men da en tydelig nervøs hotelldirektør ba dem gå inn på rommet sitt og låse døra, bestemte familien å bytte hotell.

- De sa at flyplassen og hotellet nå var definert som militær sone, og at de fryktet for sine liv og ville forlate området. Vi fikk tak i en taxi, satt igjen mesteparten av bagasjen og dro til sentrum for å få de to små jentene våre (2 og 4) i sikkerhet, sier Mykletun.

Familien bor nå på et hotell midt i Bangkok sentrum. Her ser familien ikke noe til demonstrantene, og de prøver i stedet å nyte dagen i Thailands hovedstad.

- Vi opplevde det som litt dramatisk da vi dro, vi visste ikke hvor lang tid det ville ta før området ble sperret av. Da vi skyndte oss av sted, glemte vi å ta med passene. Taxisjåføren var motvillig til å returnere til hotellet, og ville ikke ta med meg i bilen, skriver Mykletun i en e-post.

ROLIG STEMNING: I hvert fall på overflaten. En rekke av demonstrantene viser bilder av sammenstøt mellom demonstranter og regjering ved tidligere anledninger. - Mye blod, sier nordmannen Arnstein Mykletun, som også har tatt dette bildet fra den internasjonale flyplassen i går.
ROLIG STEMNING: I hvert fall på overflaten. En rekke av demonstrantene viser bilder av sammenstøt mellom demonstranter og regjering ved tidligere anledninger. - Mye blod, sier nordmannen Arnstein Mykletun, som også har tatt dette bildet fra den internasjonale flyplassen i går. Vis mer

Alt på plass
Mykletun var inne på flyplassen i går, og opplevde en ekstremt organisert demonstrasjon: Underbukser ble delt ut. Så også varm og kald mat og drikke. Søppelbilene hentet søppel. Flyplassgolvene ble vasket.

- Det er som en liten organisert landsby der inne. Jeg sjekket bak innsjekkingsskrankene om datamaskinene var intakte. Det ville jo kanskje være fristende for noen å ta en skjerm eller et tastatur, men alt er på plass, sier han og fortsetter:

- Til og med de flotte skinntrukne putene i stolene i førsteklasseområdet til Thai er på plass. Jeg vil jo anta en pute ville kunne komme godt med for alle som sover på gaten utenfor, sier Mykletun, som til vanlig er ansatt som postdoc ved universitetet i Bergen.

Frykter vold

Men til tross for den tilsynelatende rolige stemningen på den internasjonale hovedflyplassen i Bangkok, lurer alle på hva som nå kommer til å skje. En rekke av demonstrantene er nå veldig opptatt av å fortelle utlendinger i Bangkok om at det tidligere har blitt brukt rå makt mot demonstranter fra myndighetenes side i Thailand.

- Mange viser fram bilder og videoer av tidligere sammenstøt. Jeg har sett mye blod på disse bildene. Folk har også fått revet av både armer og bein, sier 35-årige Mykletun til Dagbladet.

Vil forhandle
Thailands statsminister Somchai Wongsawat opplyste i morges at myndighetene er i ferd med å legge til rette for samtaler med demonstrantene.

- Vi ønsker ikke å gjøre noe som fører til vold og blodsutgytelser, så nå er forhandlinger på vei. Jeg har instruert mine tjenestemenn om å gjøre dette i tråd med planen, sa Somchai ifølge NTB.

Dermed har statsministeren endret taktikk fra i går, da han ba politiet om å aksjonere.

UNDERBUKSE-UTDELING2: Også mennene må få nye truser. Foto: Arnstein Mykletun.
UNDERBUKSE-UTDELING2: Også mennene må få nye truser. Foto: Arnstein Mykletun. Vis mer
UFRIVILLIG FAST I BANGKOK: Arnstein Mykletun og hans familie. Mykletun har vært på den internasjonale flyplassen flere ganger de siste dagene.
UFRIVILLIG FAST I BANGKOK: Arnstein Mykletun og hans familie. Mykletun har vært på den internasjonale flyplassen flere ganger de siste dagene. Vis mer
REN OG PEN: Hovedflyplassen i Bangkok er nesten renere enn vanlig. Demonstrantene både vasker og får bort søppelet, ifølge nordmannen Mykletun, som besøkte flyplassen i går. Foto: Arnstein Mykletun.
REN OG PEN: Hovedflyplassen i Bangkok er nesten renere enn vanlig. Demonstrantene både vasker og får bort søppelet, ifølge nordmannen Mykletun, som besøkte flyplassen i går. Foto: Arnstein Mykletun. Vis mer
UNDERBUKSE-UTDELING: Demonstrantene på den internasjonale flyplassen i Bangkok er utrolig godt organisert. Her får kvinnene utdelt nye underbukser. Foto: Arnstein Mykletun.
UNDERBUKSE-UTDELING: Demonstrantene på den internasjonale flyplassen i Bangkok er utrolig godt organisert. Her får kvinnene utdelt nye underbukser. Foto: Arnstein Mykletun. Vis mer