Øya der kontinentene møtes

Madeira er Atlanterhavets store skattekiste.

KONTRASTER:  På Madeira er kontrastene enorme mellom storbylivet i hovedstaden Funchal, stillheten i de frodige blomsterdalene og storhavets frådende spill i klippene. Foto: Erik Berglund
KONTRASTER: På Madeira er kontrastene enorme mellom storbylivet i hovedstaden Funchal, stillheten i de frodige blomsterdalene og storhavets frådende spill i klippene. Foto: Erik BerglundVis mer

||| MADEIRA (Dagbladet): Kontrastene er enorme mellom storbylivet i hovedstaden Funchal og stillheten i de frodige blomsterdalene — til storhavets frådende spill i klippene.

Det sies at Madeira er øya der alle kontinentene møtes. Her finner du alt, inkludert snø! Noen dager i vinter lå snøen helt ned til 100 meters høyde — til lokalbefolkningens forbauselse.

Den vulkanske øya er særdeles fruktbar. Derfor får du noen av verdens beste og mest velsmakende frukter når du går på markedet og plukker ut eksotiske vekster.

Sjørøverskatt

Den berømte madeiravinen har i flere århundrer lesket struper, både til presidenter og stormannsgale politikere, både lokalt og ellers i verden.

I overskyet vær opptrer et optisk fenomen og du kan skimte noen øde øyer, ca. 20 kilometer fra Funchal.

I solskinn kan du glemme å få øye på dem. Det var her, ved Ilhas Desertas, at sjørøveren Kaptein Kidd på 1690-tallet skal ha gjemt sine skatter på et sikkert sted. Mange har senere forgjeves forsøkt å finne rikdommene.

Første mål

For vanlige besøkende er det helt andre skatter som blir verdsatt på Madeira.

Mens barnefamilier gjerne søker til de spanske Kanariøyene litt lenger sørøst, er Madeira en kjent og kjært reisemål for litt eldre klientell.

Mange engelskmenn, blant dem både Winston Churchill, Ernest Hemingway og Margaret Thatcher, har hatt lange opphold på øya. Det legendariske Reid's Hotel er viden kjent for sin overdådige service — og ikke minst afternoon tea.

Madeira var Europas aller første turistmål. For over 100 år siden ble øya oppdaget og verdsatt for sin skjønnhet og innbyggernes vennlighet. Den dag i dag praktiserer lokalbefolkningen en særegen og varm åpenhet overfor besøkende.

Kriminaliteten er svært lav og mange enslige turister har Madeira som sin favoritt.

Godt klima

Klimatisk er Madeira i en annen klasse enn Kanariøyene. Været er mye mer skiftende og ikke fullt så trykkende varmt. Sydsiden har det klart beste været. Her ligger både hovedstaden Funchal og de fleste hotellene.

Madeira har ingen naturlige strender.

For noen år siden ble det likevel anlagt en sandstrand ved hjelp av importert ørkensand fra Marokko. De øvrige badeplassene er sjøbad, som fremstår som de reneste bassengene, fylt med krystallklart havvann. Noen av badeplassene tilbyr varmt kildevann.

Langs vannkanten er det flere steder anlagt enorme anlegg der turister kan boltre seg.

Geografisk er Madeira afrikansk, ettersom den ligger lenger sør enn Casablanca i Marokko.

Nonneliv

Innover på øya åpner det seg et fantastisk rike.

Madeira har ingen slanger, men firfisler og andre små øglekryp.

En rekke planter og fugler finnes kun på Madeira. Når blomsterprakten mellom de majestetiske fjellene er på sitt mest intense, er det som å vandre i et parfymeri av alskens vidunderlige dufter.

Mange turister får med seg utflukten til Nonnenes dal, Curral das Freiras. Hit rømte de første nonnene i 1566 for å unnslippe sjørøvere. Inntil 1959 måtte du bokstavelig talt på den smale sti for å komme dit. I våre dager kommer du kjørende gjennom en tunnel.

Slaveliv

Da de første portugisiske bosetterne kom til øya på 1420-tallet, var den overgrodd av skoger. Trevirket ble raskt eksportert.

Med slavers blodslit og innsats ble nesten hele øya kultivert. Det ble anlagt gedigne vanningssystemer, levadaer, som brakte vannet fra fjellene og utover de solrike slettene.

I våre dager er vandreturer langs lavadene en av de mest populære utfluktene — og noen gjenværende, store skogsområder står på Unescos verdensarvliste.

Nifs fisk

Naturligvis setter havet sitt preg på det lokale kjøkken. I dypet finnes særegne skapninger som elskes av lokalbefolkningen.

Et eksempel er den nesten skumle dypvannsfisken espada. Den lever bare utenfor Madeira og et sted ved Filippinene.

Espada er kullsort og har en tanngard som minner om krokodille. Det velsmakende kjøttet tilberedes aller best på restauranter i landsbyen Camara de Lobos, mener folk på Madeira. Derfor drar de dit når de virkelig skal kose seg. Noen foretrekker å spise den med banan som garnityr.

En annen spesialitet er espetada. Kort sagt dreier det seg om marinert oksekjøtt på meterlange grillspyd som grilles på bål.

Dette serveres på spesielle stativ som plasseres på bordet. Den lokale smak tilsier at grillmaten helst bør nytes ifølge med blant annet milho frito (fritert maisgrøt!).

Det lyder spesielt, men er like velsmakende som øya er vakker.

FIRFIRSLER: Madeira har ingen slanger, men firfisler og andre små øglekryp.
FIRFIRSLER: Madeira har ingen slanger, men firfisler og andre små øglekryp. Vis mer