Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

På skattejakt i det finske design-distriktet

Finnene fant trylleformularet: Design District. På få år har det inovative stempelet tiltrukket seg skattejegere fra hele verden.

GJENBRUK:Har du mot nok til å kle deg i en jakke som er laget av papir fra en makuleringsmaskin? Prosjektdirektør Aino Vepsäläinen i Design Forum Finland synes jakka er spennende og inovativ. Men den er neppe brukbar til bruk på annet enn godværsdager. Alle fotos: Eivind Pedersen
GJENBRUK:Har du mot nok til å kle deg i en jakke som er laget av papir fra en makuleringsmaskin? Prosjektdirektør Aino Vepsäläinen i Design Forum Finland synes jakka er spennende og inovativ. Men den er neppe brukbar til bruk på annet enn godværsdager. Alle fotos: Eivind Pedersen Vis mer

HELSINGFORS (dagbladet.no): Hvor ellers på kloden finner du kjoler laget av konfektpapir eller øredobber laget av gamle knapper fra mobiltelefoner? For ikke å snakke om alle de gøyale kjøkkenredskapene og klærne som dyktige, og oftest svært unge, designere har pønsket ut.

GAMMELT NUMMER: Tidligere satt disse knottene på mobiltelefoner. Etter et besøk hos en kreativ sølvsmed er de forvandlet til lekker pynt.
GAMMELT NUMMER: Tidligere satt disse knottene på mobiltelefoner. Etter et besøk hos en kreativ sølvsmed er de forvandlet til lekker pynt. Vis mer
PRAKTISK: På utstillingsbordet hos Design Forum Finland står smarte gjenstander på rekke og raed.
PRAKTISK: På utstillingsbordet hos Design Forum Finland står smarte gjenstander på rekke og raed. Vis mer
SØTT: Du hadde neppe gjettet på at denne kjolen er satt sammen av en drøss sjokoladepapir. Korsettet i bakgrunnen er laget av silke fra en fallskjerm.
SØTT: Du hadde neppe gjettet på at denne kjolen er satt sammen av en drøss sjokoladepapir. Korsettet i bakgrunnen er laget av silke fra en fallskjerm. Vis mer
TUT-TUT: Søtt og finsk sett for olje og eddik.
TUT-TUT: Søtt og finsk sett for olje og eddik. Vis mer
MAKELØST: Denne pyntekrokodilla er stanset ut av et gammelt datakort. Fiffig, hva?
MAKELØST: Denne pyntekrokodilla er stanset ut av et gammelt datakort. Fiffig, hva? Vis mer
VELKLEDD:  24-årige Lotta Alhonnoro har sommerjobb i designforretningen "Miun" som selger klær som er laget av den internasjonalt kjente designeren Ilona Hyötyläinen.
VELKLEDD: 24-årige Lotta Alhonnoro har sommerjobb i designforretningen "Miun" som selger klær som er laget av den internasjonalt kjente designeren Ilona Hyötyläinen. Vis mer
FLASKEFOR: I vinduet til forretningen "Secco" henger disse lysekronene. De er laget av utskårne flaskebunner fra brusflasker!
FLASKEFOR: I vinduet til forretningen "Secco" henger disse lysekronene. De er laget av utskårne flaskebunner fra brusflasker! Vis mer
PREGET: Hva med en steikepanne med mønster? Det blir sikkert artige pannekaker i en slik design-panne!
PREGET: Hva med en steikepanne med mønster? Det blir sikkert artige pannekaker i en slik design-panne! Vis mer
TRYGT KJØP: Grått slips og sløyfe, laget av et gammle bilbelter, får deg til å fremstå som spesiell...
TRYGT KJØP: Grått slips og sløyfe, laget av et gammle bilbelter, får deg til å fremstå som spesiell... Vis mer
RENVASKET:  Denne såpeholderen var i sin tid en del av en trommel i en vaskemaskin.
RENVASKET: Denne såpeholderen var i sin tid en del av en trommel i en vaskemaskin. Vis mer
STAVER: Knapper fra gamle PCer er blitt utstyrt med magneter - og vips kan du skrive hva du vil for eksempel på kjøleskapet.
STAVER: Knapper fra gamle PCer er blitt utstyrt med magneter - og vips kan du skrive hva du vil for eksempel på kjøleskapet. Vis mer

Søppelskatt
En av de mest spesielle forretningene er "Secco". Alle varene stammer fra søpla. "Treasures of Wasteland" ("skatter fra søppelland") er butikkens slagord.
Gamle vaskemaskiner kuttes opp og blir såpeskåler. Sikkerhetsbelter fra bilvrak blir slips, mens LP-plater, gummidekk, dataknapper  og brusflasker blir omformet til andre, ja, faktisk vakre gjenstander.
De er ihvertfall annerledes enn det masseproduserte.

Unikt strøk
-Ja, vi fryder oss over alle våre kreative sjeler, sier en strålende fornøyd prosjektdirektør Aino Vapsäläinen i Desig Forum Finland, som administrerer merkevaren "Design District, Helsinki".
Design District favner 25 gater og medlembedriftene spenner fra smykkedesignere til bar-eiere, gallerier, designforretninger og designhoteller.
Alle har de et eller annet som er så særegent at det kvalifiserer til å sette den karakteristiske svarthvite runde logoen i vinduet.

Gullegget
Da noen fant opp Design District (ja, noen gjorde det også) i 2005, hadde selskapet rundt 60 medlemsbedrifter. Fire år senere er medlemsmassen tredoblet.
Fellesnevneren er at hvert bidige medlem har noe ekstraordinært å bidra med. Enten det er kreativt, unikt - eller målbærer av finsk kultur.
-Finsk design kjennetegnes av at inspirasjonen er hyentet fra landets natur og historie, oppsummerer Aino Vapsäläinen.
-Våre design-varer er langt fra luksus. Vi lager noe som skal kunne brukes av alle, sier hun.

Nasjonalt symbol
Dagbladet fulgte den autoriserte guiden Raija Fleury på en rusletur i Design District. Et par ganger i uka tar hun med seg interessrte som får stifte nærmere kjennskap til noe av det som foregår i design-kulissene.
Den kunnskapsrike kvinnen trekker paralleller helt til forrige århundreskifte  for å forklare hvordan finnene er blitt bortimot verdensmestre i design.
-Etter år med aggresjon mot forskjellige fremmede makter som hersket over landet, ville innbyggerne bli finske og finne vår egen stil.
Vendepunktet kom med verdensutstillingen i Paris i 1900. Trass i at Finland fortsatt var en del av Russlands keiserdømme, hadde vi vår egen paviljong, sier hun stolt.

Vakre smykker
Utstillingen ble et utstillingsvindu for det nye innen kunst og kunsthåndverk. Her ble også Jean Sibelius første symfoni og "Finlandia" fremført. Musikken ble tolket som et symbol for den finske kampen for selvstendighet.
Åtte år i forveien hadde den berømte komponisten presentert sitt store verk, kosymfonien "Kullervo" som var inspirert av det nasjonaleposet "Kalevala".
Nettopp "Kalevala" skulle bli navnet på noe av det finskeste av alt, smykkeprodusenten som i dag er Europas største.
-Det selges Kalevala-smykker for nærmere en kvart milliard kroner i året, forteller Ville Jokela som selger designsmykker like ved domkirken.
Han er minst like stolt av en annet finsk smykkegigant, "Lapponia".
-80 prosent av Lapponia-smykkene selges i utlandet, opplyser han.

Blir sett
Tilbake i hovedkvarteret i Design Forum Finland er prosjektdirektør Aino Vepsäläinen travelt opptatt med å fortelle besøkende om en pågående utstilling.
-Vi er også opptatt av å oppmuntre bedrifter som snser designere for å være en ressurs og verdi.
-Vi deler hvert år ut priser til både årets beste artist og hovedprisen "Finnia-prisen" til årets beste designbedrift. Vår organisasjon jobber for at designere får prøve seg, ikke minst gjennom å få vist sine ideer, sier Aino Vepsäläinen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling