SKIEVENTYR: Romsdalen med Trollstigen er en av landets fineste sommerregioner. Nå vil de lokke til seg nordmenn vinterstid også. Og Stein P. Aasheim viser veien til topps. Foto: HILDE G. BAKKE
SKIEVENTYR: Romsdalen med Trollstigen er en av landets fineste sommerregioner. Nå vil de lokke til seg nordmenn vinterstid også. Og Stein P. Aasheim viser veien til topps. Foto: HILDE G. BAKKEVis mer

Romsdalsalpene er Norges nye fjellparadis

Vil lokke deg dit om vinteren også.


• Les også: Stein P.'s turtips.

ROMSDALEN (Dagbladet): Han har klatret i verdens høyeste fjellmassiv, seilt til Antarktis, gått på ski over Grønland, overvintret på Svalbard sammen med familien og opplevd både glede og dramatikk i naturen.

Men når Stein P. Aasheim skal velge seg et favorittsted for egne turer, trenger han bare ta på seg skia på trappa hjemme i Ifjorden i Romsdal. En kort tur unna reiser mektige fjell seg rett fra fjorden.

Romsdalsalpene er i ferd med å bli Norges nye fjellparadis for både eksperter og nybegynnere.

Terget på seg fjellfolket
- Det hadde jeg ikke trodd da jeg flyttet hit for 19 år siden, sier den svært erfarne friluftsmannen og forfatteren til Dagbladet. Aasheim, som satte sinnet i kok hos mange da han for to år siden skrev et ironisk leserbrev der han klagde sin nød over at han ikke fikk beholde sin urørte nærnatur alene. Ikke alle skjønte ironien og Aasheim måtte både forklare og beklage.

- Selvsagt synes jeg det er flott at mange flere ønsker å bruke naturen. Som en av initiativtakerne til landets største fjellfestival som arrangeres i Rauma hver sommer synes jeg det er fantastisk at så mange kan bruke de majestetiske omgivelsene her. Tidligere år lå områdene urørte i dagevis etter snøfall. Nå går det ofte bare timer før de første skisporene er kjørt. Og i renner som vi ikke engang drømte om å klatre opp, kjøres det nå ned på ski.

Åndalsnes er Norges tindehovedstad og har store turistmagneter som Trollstigen, Trollveggen, Raumabanen og Romsdalsfjorden sommerstid. Med 13 overnattingssteder, de beste fjellførerne og flere opplevelsesbedrifter er vi klare til å ta imot alle som vil oppleve de fantastiske Romsdalsfjella, sier kommunes turistsjef Hilde Gråberg Bakke.

Sikkerhet
- Byfolk synes de bor nær skiløypene. Men mange av dem må planlegge, pakke og kjøre før de spenner på seg skia. Men her kan jeg gå kveldstur i et område folk må reise i svært langt for å nå. Dét er luksus, smiler Stein P. Aasheim som likevel har en bekymring når det gjelder Romsdalsfjella:

- Det gjelder alle som kommer hit etter lange reiser og opplever at værforholdene har gjort fjellene rasfarlige. For dem er det ikke alltid like lett å snu uten å få tatt en topptur. Og resultatet etter en skitur i rasutsatte områder kan være fatalt. Det hviler et stort ansvar på de mange gode guidene vi har i regionen, mener Aasheim, som gjerne slår et slag for turer som ikke går til topps på et fjell.

- I arkitektur brukes uttrykket «stedets iboende egenskap». Det kan utvilsomt brukes om Romsdalsfjella også, og jeg kan vel så gjerne anbefale en tur i dalførene som turer til topps. Det er mektige opplevelser i å gå skiturer med barna med høye fjell som reiser seg opp på hver side av skiløypa, avslutter Stein P. Aasheim.