<strong>VIL HA FLERE PASSASJERER:</strong> Moss lufthavn Rygge mener de trenger flere passasjerer for å overleve, men da må passasjertaket heves. Det blir vanskelig etter kveldens stortingsvedtak. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
VIL HA FLERE PASSASJERER: Moss lufthavn Rygge mener de trenger flere passasjerer for å overleve, men da må passasjertaket heves. Det blir vanskelig etter kveldens stortingsvedtak. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

Rygge-nei på Stortinget - ledelsen frykter konkurs

To Ap-representanter snudde i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet snudde i siste liten, og dermed ble det ikke flertall for å heve passasjertaket på Moss Lufthavn Rygge.

Nå frykter Høyre og flyplassledelsen at flyplassen kan gå konkurs.

- Det er helt åpenbart at flyplassen kan gå konkurs, og det kan skje raskt. Det vil i så fall være meget pinlig for den rødgrønne regjeringen. Fra Høyres side vil vi holde regjeringen og de rødgrønne stortingsrepresentantene fra Østfold politisk ansvarlige hvis så skjer, sier Høyres stortingsrepresentant fra Østfold, Martin Engeset, til NTB.


Opposisjonens forslag

Forslaget om å fjerne taket på 774 000 reisende i året fra flyplassen falt under voteringen i Stortinget torsdag kveld med 52 mot 49 stemmer.

Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti sto bak forslaget, og før avstemningen var det nærmest dødt løp i saken.

Arbeiderpartiet er motstander av å øke antall flypassasjerer fra Rygge, men hadde fristilt sine to Østfold-representanter i avstemningen. Irene Johansen og Svein Roald Hansen hadde på forhånd varslet at de ville stemme mot sitt eget parti og gå inn for å heve antall passasjerer på flyplassen.


- Politisk spill

Men like før voteringen gikk Johansen på talerstolen og gjorde det klart at hun og partifellen Hansen likevel ikke ville støtte forslaget.

- Denne saken har i løpet av kvelden utviklet seg til å bli et politisk spill som vi ikke vil delta i. Vi vil derfor ikke stemme for forslaget, sa Johansen ifølge nettutgaven til Sarpsborg Arbeiderblad.

Engeset sier han er sjokkert over de to Ap-representantenes fremgangsmåte.

- Jeg har aldri opplevd maken, og jeg er sjokkert og opprørt over at det går an å opptre på en slik useriøs måte. De to Ap-representantene har drevet et politisk skuespill hvor de har spilt hovedrollen og fremført en pinlig forestilling, sier Engeset.

Han viser til at de to Ap-folkene på hjemmebane i Østfold har gått inn for å heve passasjertaket på Rygge, mens de på Stortinget er motstandere av å gjøre det.

- Så oppdaget de under voteringen at deres stemmer ville gi flertall som konsekvens, og dermed turde de ikke å stemme for det de egentlig er for. Det er useriøst, sier Engeset.


Håper på Navarsete

Engeset setter nå sin lit til samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp). Under debatten torsdag kveld sa hun at hun er i konstruktiv dialog med flyplassen, og at hun legger vekt på at den består.

- Selv om vi tapte saken i Stortinget, er det fortsatt håp. Samferdselsministeren har saken på sitt bord. Det som skjedde under voteringen, bidrar ikke til mindre politisk press fra Østfold, næringslivet, LO, NHO, kommunene og andre interesser i fylket. Dette vil ikke svekke kravet om at hun skjærer gjennom og hindrer at flyplassen går konkurs, sier Engeset.


Underskrifter

Navarsete fikk torsdag overrakt over 7000 underskrifter fra folk i regionen som krever konkurransedyktige vilkår for Rygge. Ifølge flyplassledelsen må passasjertaket fjernes hvis Rygge skal unngå konkurs.

- Det er ikke tvil om at Rygge er en viktig flyplass, men bakgrunnen for passasjertaket er miljøhensyn. Jeg skal vurdere saken grundig og på en ryddig måte, men det er en komplisert sak, sa Navarsete etter overrekkelsen ifølge NRK.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer