Sensommerferie hos naboen

Tips og nyttige adresser til feriedager i Bohuslän.

FJÄLLBACKA: Bryggan er stedet å se og bli sett i den populære feriebyen. Foto: Kirsten Margrethe Buzzi
FJÄLLBACKA: Bryggan er stedet å se og bli sett i den populære feriebyen. Foto: Kirsten Margrethe BuzziVis mer

Bohuslän var som kjent en gang norsk område, (fra ca 1050 til 1658).
Det er mange morsomme ting å finne på for nordmenn som vil ta noen feriedager over grensa. Her er noen tips for august og september.Nordens Ark og Havets hus. Fiske og badeliv. Spa og golf. Museer og fortidsminner. Lokal sjømat. Den svenske vestkysten har nok å friste for dem som har noen feriedager til gode.


STRÖMSTAD
Strömstad Badeanstalt har 28 grader i saltvannet hele året. Spahotell og Sveriges eneste vandrerhjem med spa, Crusellska. Lokstället Konsthall. Båtturer ut til Alaska og Capri. Selsafari. Gjør en stopp ved steinskipet og fortidsminnene i Blomsholm rett før den nye avkjøringen ned til Strömstad.

KOSTERØYENE
Båt fra Strömstad. Bilfritt på de fleste øyene. Sykkelutleie. Den 9. september innvier svenskekongen Kosterhavet Nasjonalpark på Nord-Koster med svensk og norsk kongelig besøk. Christian Radich kommer også.

TANUMSHEDE
Helleristningene på UNESCOs verdensarvliste. Vitlycke Museum med helleristningsguide og bronsealdergård. Flere helleristninger i Fossum, Aspeberget, og Litsleby. Tanums Helleristningsmuseum.

GREBBESTAD
Fisk og skalldyrsparadiset langs kystveien. Outletshopping. 2 badestrender. Østersens Dag i september. Selsafari og båtturer i skjærgården.

FJÄLLBACKA
Ingrid Bergmans favorittsted. Nå kjent fra Camilla Läckbergs krimbøker. Bryggekanten er stedet å bli sett. Båtturer. VM i makrellfiske siste helg i august.

HAMBURGSUND
Sør for Hamburgsund i Rörvik ligger vikingbyen Hornbore. Prøv deg som smed, og se hvordan dagliglivet var i vikingtida.

VITLYCKE MUSEUM: Mange nordmenn kommer hit for å se helleristningerne, sier Jeanette Holmén på museet. Foto: Kirsten M. Buzzi
VITLYCKE MUSEUM: Mange nordmenn kommer hit for å se helleristningerne, sier Jeanette Holmén på museet. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

HUNNEBOSTRAND
Stenhuggermuseet. Gneis og granitt er typiske bergarter.

SMÖGEN- KUNGSHAMN
Rekebyen. Smögenbrygga. Smögens Havsbad. Gjør en stopp 15 km nord for byen, i Nordens Ark, en morsom og lærerik dyrepark for barn med utrydningstruede dyr. Se sibirske tigere, snøleoparder, ulv, jerv og 50-tals andre som lever i nordisk klima.

UDDEVALLA
Bohusläns Museum er et av Sveriges mest besøkte museer. Det viser kampen om Bohuslän mellom nordmenn, svensker og dansker. Skalbankmuseet på Kuröd-Bracke ser du et hvordan fossiler ble formet 10 000 år siden. Dagsturer i skjærgården. Motocross i Glimmingen.

MUNKEDAL
Saltkällans marknad 30. august. Munkedals Jernväg. Ørekilselva har Sveriges beste laksefiske, sesong til 30. september.

LYSEKIL
Havets Hus har et stort tunnellakvarium på 140 000 liter, med fisk og planter fra nordiske farvann. Havfiske og selsafari. Dykking.

FISKEBÄCKSKIL
Galleriet Saltarvet med kjente svenske kunstnere. Herfra går veien videre til Flatön utenfor Orust, hvor «Handelsman Flink» holder til i Evert Taubes land. Handelsbod frister med gourmetmat, overnatting i sjøboder, kajakk og sykkelutleie. Båtturer. Hummersafari i september.

BRONSEALDERGÅRDEN: Enno viser at han kan treffe blink. Siste sjanse til å prøve seg denne helga.
BRONSEALDERGÅRDEN: Enno viser at han kan treffe blink. Siste sjanse til å prøve seg denne helga. Vis mer

TJÖRN
Øya har et av Sveriges vakreste og fortidsminneområder fra jernalderen i Pilane, med Skulpturutstilling om sommeren. Gullholmens Konstmuseum. Det nordiske Akvarellmuseet i Skärhamn, og «Sillebua» på Klädesholmen.

STENUNGSSUND
Store og små kan gjøre eksperimenter i Molekylverkstan. Kulturhuset Fregatten. Stenungsund Torg.

MARSTRAND
Carlsten Festning, bygget av straffanger på 1600-tallet.

KUNGÄLV
En av Norges viktigste byer i middelalderen. Bohus Festning, fra 1308 av kong Haakon Magnusson som forsvar mot svenskene. Den var Nordens største festning. Allsang hver torsdag ut måneden. Naturreservatet Svartedalen.

GÖTEBORG
Fornøyelsesparken Liseberg med årets nyheter Rabalder og Hunghai. Vitenskapssenteret Universum. Fartygsmuseet og Maritiman. Sveriges eldste dyrepark Slottskogen. Sjøfartsmuseet, Alvstorp Festning, Se byen fra båten Paddan.

NYTTIGE ADRESSER:
 www.bohuslan.org

NORDENS ARK: Se de sjeldne og utrydningstruede snøleopardene i dyrehagen ved Smögen. Foto: Frank Karlsen
NORDENS ARK: Se de sjeldne og utrydningstruede snøleopardene i dyrehagen ved Smögen. Foto: Frank Karlsen Vis mer

www.bohuslan.com

www.vitlyckemuseum.se

www.nordensark.se

www.havetshus.se

www.stromstadtourist.vastsverige.com

www.hamburgsund.se

www.goteborg.com

www.fjallbacka.com

www.uddevalla.vastsverige.com

www.lysekil.vastsverige.com

FLATÖN:Hummersafari hos Handelsman Flink fra 21. september.
FLATÖN:Hummersafari hos Handelsman Flink fra 21. september. Vis mer