Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ser du slangen i paradiset?

Det er ikke helt ufarlig å dra på safari i en av verdens eldst regnskoger, i Thailands nasjonalpark Khao Sok.

HELT PYTON:</ Ser du pytonslangenEn meterlang pytonslange henger inne på en grein over elva og er ikke lett å få øye på. Alle foto: Kirsten M. Buzzi
HELT PYTON:</ Ser du pytonslangenEn meterlang pytonslange henger inne på en grein over elva og er ikke lett å få øye på. Alle foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

|||Den magiske regnskogen er en verden unna feriestrendene på Phuket.

KHAO SOK (Dagbladet): Vi seiler neodover elva  i en gummibåt med lokal guide. Lokale elveguider padler oss nedover elva. Der vi ser brune pinner og grønne blader, peker de unge guttene ut aper, frosker, fugler og slanger.

En meterlang grønn pyton ligger kveilet opp i et tre rett over plastbåten. Vi sitter musestille. Den er ikke helt ufarlig.
I regnskogen

LONGTAILBOAT: Typisk thailandsk båt på  Rajaphrabha-dammen.
LONGTAILBOAT: Typisk thailandsk båt på Rajaphrabha-dammen. Vis mer

Vii er i Thailands nasjonalpark Khao Sok. Elvebåtpadling er bare en av aktivitetene om du melder deg på en tre dagers safari i jungelen.
Elefantsafari, bambusflåtetur og mystiske huler står også på programmet. De modigste kan også seile nedover Sok-elva i gamle bildekk. Elva regnes som trygt å bade i.

Elefantsafari

ELVEPADLING:  På vei nedover elva Sok i Khao Sok nasjonalpark.
ELVEPADLING: På vei nedover elva Sok i Khao Sok nasjonalpark. Vis mer

Elefanten trår forsiktig ut i elva. Hun føler seg fram med snabelen hvor det er trygt. Før hun setter ned foten. Sakte, sakte. En elefant har alltid tre bein på bakken.

Vi er ute i jungelen.  På en hunnelefant med et navn som betyr Solskinn. Hun er 46 år gammel og skal føre oss trygt ut i jungelen. I en av verdens eldste regnskoger.
Elefanter har vært brukt til transport av tømmer, til å frakte kongelige med gullbelagte elefantseter.
Det er ikke mye stash og glitter over Solskinn, der vi sitter på et blått plastsete meter over bakken.

VOKTER:  En edderkolpp inne i hulen. i Coral Caves.
VOKTER: En edderkolpp inne i hulen. i Coral Caves. Vis mer

Turistene er viktig for elefantene i Thailand, forklarer Lasse Rasmussen, han er TEMA-guide på rundturer i Thailand. Stadig nye områder blir til dyrket mark. Thailand er verdens riskammer. Det er smale tider for villelefantene.

Målet for elefanttrekkingen er en av de mange flotte fossene og en liten dam mellom jungelens høye trær.
Elefantkrefter
På hjemveien får vi sitte på nakken og styre. Det er ikke akkurat som å ri, oppleves mer som å kjøre et vogntog. En elefant kan bli opptil fire meter høy og veie over 10 tonn. Elefantpasseren Somboon passer på fra elvebredden. Hele tida lager han lyder så elefanten hører at han er der. Mahoot kalles elefantpasserne, hver har ansvar for sin elefant.
—Det fineste jeg vet er å være sammen med elefantene ute i naturen, sier Somboon. Han har hatt ansvaret for Solskinn i fire år.
Regnet bøtter ned
Tilbake på Khao Sok Rainforest Resort bøtter regnet ned. Brunt vann fosser nedover elva utenfor de grønne bygningene til Khao Sok Rainforest Resort. Husene står trygt på påler. Neste morgen er det strålende solskinn. Midt i regntida.

CORAL CAVE: Den mystiske hulen med stalaktitter som ser ut som koraller.
CORAL CAVE: Den mystiske hulen med stalaktitter som ser ut som koraller. Vis mer

Tre dager
Rajaphrabha-dammen er målet for den siste dagens safari. Etter et fiskemåltid på ved demningen som ble bygget i 1982, skal vi ut i longtailboats som skal ta oss over innsjøen hvor høye fjelltopper er blitt til hundrevis av øyer. Vi stopper ved en. Sklir oss opp og ned den brungule gjørme etter flere dagers regn.

Korallhulen
Bambusflåte neste: Målet er Coral Caves, en hule hvor kalkavleiringer har skapt merkelige formasjoner. Vi klatrer inn i den mørke hulen. Ser stalagmitter og stalaktitter. Før eller siden vil stalagmitter og stalagmitter vokse sammen, ovenfra og nedenfra. Det vil ta hundretusenvis av år, smiler huleguiden. Vi stopper ved en haug pengesedler folk har lagt fra seg inne i hulen. En enorm edderkopp henger over pengene og ser ut til å vokte dem.

GUIDE:  Thailandske uncs har jobbet som guide i 10 år og er bare redd for villelefanter.
GUIDE: Thailandske uncs har jobbet som guide i 10 år og er bare redd for villelefanter. Vis mer

På båtturen tilbake begynner det å regne igjen. Det er ikke kaldt. Kjennes mer som en lunken dusj. Eller badstue. Er du i regnskogen må du regne med litt regn.


På hjemmebane
Guiden Uncs begynte som elveguide for ti år siden. Nå snakker han flytende engelsk, og er godkjent som offisiell guide. Mens tre av fetterne hans har begynt som elveguider ved Khao Sok River Lodge.
Fire ganger har han blitt bitt av slangene i regnskogen. Det har gått bra.
Ville elefanter er det eneste jeg er redd. De kan komme opp i en fart på 40 kilometer i timen. Løp i sikksakk, er guidens beste råd. om du skulle støte på en villelefant ute i jungelen.
 
Jeg liker skandinaviske turister best. De er hyggelige. Det er ikke så mye klaging og mas med dem, avslutter guiden.

ELEFANTPASSERE: Somboon (til venstre) og kompisen passer elefanter.
ELEFANTPASSERE: Somboon (til venstre) og kompisen passer elefanter. Vis mer
Ser du slangen i paradiset?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling