Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Sjekk inn (og ut!) i det beryktede fengselet

Finlands mest beryktede fengsel Katajanokka er forvandlet til et superhotell. Her kan du sjekke ut når du vil - slik fangene bare drømte om der de satt innesperret i sine knøttsmå og kummerlige celler.

1970-tallet: Dette historiske bildet henger på veggen i baren på hotellet som er innredet i det tidligere fengselet i Helsingfors. Det viser to fanger som låses ut av fengselsporten etter endt soning. Man kan bare ane hvilke tanker som var i fangenes hoder der de omsider kunne vandre mot friheten.
1970-tallet: Dette historiske bildet henger på veggen i baren på hotellet som er innredet i det tidligere fengselet i Helsingfors. Det viser to fanger som låses ut av fengselsporten etter endt soning. Man kan bare ane hvilke tanker som var i fangenes hoder der de omsider kunne vandre mot friheten. Vis mer
2009:  Dette bildet er tatt på samme sted og viser en smilende og blid hotelldirektør Helen Sopen-Luoma som ønsker sine gjester velkommen til luksushotellet. Omgivelsene rundt fengselet er de samme - bortsett fra porten som i våre dager står vidåpen. Alle foto: Eivind Pedersen
2009: Dette bildet er tatt på samme sted og viser en smilende og blid hotelldirektør Helen Sopen-Luoma som ønsker sine gjester velkommen til luksushotellet. Omgivelsene rundt fengselet er de samme - bortsett fra porten som i våre dager står vidåpen. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer

HELSINGFORS (Dagbladet.no): I det tidligere isolatet i kjelleren kan du nyte en deilig treretters middag. Restauranten heter selvsagt "Jailbird"!
I luftegården kan du bestille en halvliter øl eller en flaske champagne, dersom du har lyst på slikt.
Fangene ville neppe trodd sine egne øyne dersom de hadde kommet tilbake og sett at cellene i våre dager er utstyrt med myke senger, dusj, varme gulv, safe (!), TV - og minibar!

 GRØSS OG GRU: Dette er den eneste gjenværende fengselscella. Fangene i det beryktede fengselet hadde ikke rare komforten, selv ikke en madrass.
GRØSS OG GRU: Dette er den eneste gjenværende fengselscella. Fangene i det beryktede fengselet hadde ikke rare komforten, selv ikke en madrass. Vis mer
MODERNE: Dette hotellrommet er laget av tre tidligere fengselsceller. De gamle cellene var så store som hver av buene i taket viser.
MODERNE: Dette hotellrommet er laget av tre tidligere fengselsceller. De gamle cellene var så store som hver av buene i taket viser. Vis mer
FØRSTE KLASSE :I den tidligere isolatavdelingen er det innredet restaurant. Servitør Lotta Angeria synes ikke det er det minste merkelig at den heter "Jailbird"!
FØRSTE KLASSE :I den tidligere isolatavdelingen er det innredet restaurant. Servitør Lotta Angeria synes ikke det er det minste merkelig at den heter "Jailbird"! Vis mer
LUFTEGÅRD :Bartender Pekka Sartiala byr på duggfriske godsaker i den tidligere luftegården. Han har flere ganger hatt tidligere fanger på besøk som synes det er ganske fantastisk å nyte en halvliter i den gamle luftegården.
LUFTEGÅRD :Bartender Pekka Sartiala byr på duggfriske godsaker i den tidligere luftegården. Han har flere ganger hatt tidligere fanger på besøk som synes det er ganske fantastisk å nyte en halvliter i den gamle luftegården. Vis mer
NYTT LIV : Den beryktede fengselet Katajanokka har fått et nytt liv som luksushotell. Fengselsmuren er fredet og hotelleieren måtte kjempe en hard kamp for å få lov til å lage denne nye inngangen til hotellet.
NYTT LIV : Den beryktede fengselet Katajanokka har fått et nytt liv som luksushotell. Fengselsmuren er fredet og hotelleieren måtte kjempe en hard kamp for å få lov til å lage denne nye inngangen til hotellet. Vis mer
KOMFORT :I de gamle korridorene er det innredet koselige sittegrupper.
KOMFORT :I de gamle korridorene er det innredet koselige sittegrupper. Vis mer
FREDET :Disse trappene er beskyttet av fredningsmyndighetene.
FREDET :Disse trappene er beskyttet av fredningsmyndighetene. Vis mer
NYTT LIV: Da hotelleierne ville ha en ekstra åpning i muren, var det ikke enkelt å få myndighetenes velsignelse til et slikt inngrep.
NYTT LIV: Da hotelleierne ville ha en ekstra åpning i muren, var det ikke enkelt å få myndighetenes velsignelse til et slikt inngrep. Vis mer
POPULÆRT:I gamle dager var det kriminelle som bodde her. Nå kan hotellgjestene sjekke inn og ut når det måtte passe.
POPULÆRT:I gamle dager var det kriminelle som bodde her. Nå kan hotellgjestene sjekke inn og ut når det måtte passe. Vis mer
MONUMENTALT:Denne veggen er fredet. Men dersom du kikker ekstra nøye, kan du få øye på enkelte nye vinduer som hotellet har fått lov til å lage slik at ikke gjestene føler seg så innestengte.
MONUMENTALT:Denne veggen er fredet. Men dersom du kikker ekstra nøye, kan du få øye på enkelte nye vinduer som hotellet har fått lov til å lage slik at ikke gjestene føler seg så innestengte. Vis mer
POPULÆRT:Du er ikke i tvil om at du ankommer et vaskeekte fengsel når du nærmer deg.
POPULÆRT:Du er ikke i tvil om at du ankommer et vaskeekte fengsel når du nærmer deg. Vis mer

Vender tilbake
Skjønt, enkelte tidligere innsatte har faktisk vendt tilbake som gjester og tatt tilhold på sine gamle celler, forteller direktør Helen Sopen-Luoma ved Hotel Katajanokka, midt i Helsingfors.
- Blant dem er den legendariske skapsprengeren og bankraneren Matti "Volvo" Markkanen. Hans stamcelle var nr. 213. Han har vært vår gjest flere ganger siden hotellet åpnet for drøyt to år siden, forteller hun.
Markkanen herjet i både Norge, Sverige og Finland på 60- og 70-tallet inntil han ble pågrepet i Småland i Sverige i 1980.
Nå er han en rehabilitert, gammel mann, bosatt i Spania, og som hjelper løslatte fanger tilbake til samfunnet.

Beryktet bygning
Den eldste delen av hotellet er 170 år gammel. Resten av bygningsmassen er fra 1880-tallet. Deler av bygningsmassen er fredet.
- Jeg ble direkte motløs da jeg første gang gikk inn i det gamle fengselet og så hvor ille det var. Det var en fjern tanke at dette skulle bli et moderne hotell, minnes hotelldirektør Sopen-Luoma.
Hun forteller at det finnes papirer fra 1904 der fengselet omtales som gammelmodig.
-Da kan du jo tenke deg hvordan det var 100 år senere, sier hun.
De siste fangene ruslet ut av porten i 2002. Deretter ble bygget brukt i to år som flyktningsmottak, før det i 2005 ble solgt til private investorer.

Får fengselsfølelse
Ombyggingen skjedde på rekordtid. Allerede i mai 2007 kunne første hotellgjest stikke magnetkortet i celledøra og låse seg inn på rommet.
Du ser fortsatt tydelige tegn på at rommene har vært celler. De er karakteristisk buet i taket. Hver bue indikerer hvor små de gamle cellene var. Dagens hotellværelser består av to-tre sammenslåtte celler. I korridorene står fortsatt de karakteristiske trappene mellom etasjene. Du fornemmer med èn gang at det ikke er et ordinært hotell du sjekker inn på. Allerede i resepsjonen får du følelsen av å gå over i en annen atmosfære, nesten som en annen verden. De lave og trange celledørene forsterker inntrykket av å være på et sted utenom det vanlige.
Mange fylles av en nesten ydmyk følelse av takknemlighet for å ha muligheten til å forlate bygningen når man selv ønsker.

Sparte èn celle
I våre dager er det svært populært at hotellene markedsfører seg med spennende historier for å vekke folke oppmerksomhet.
Hotelldirektør Helen Sopen-Luoma skryter av at hennes hotell slipper å finne på noe slikt.
- Vårt hotell har den mest spennende bakgrunnen man kan tenke seg, sier hun.
Dersom veggene kunne tale, hadde de fortalt de utroligste historier fra tider da det kunne sitte både seks og syv personer på hver celle. I de travleste periodene kunne opptil 40 nye varetektsfanger bli inkvirert daglig.
Hotellet har bevart en celle slik den var. Vi garanterer at du får en sjokkartet opplevelse når du stikker hodet inn i tidligere tiders fangerom. Her er det ikke mye luksus, for å si det pent! Cella er unik og er blitt brukt til utallige filminnspillinger de siste årene.

Kvinneavdelingen
Det er ikke bare sørgelige historier knyttet til fengselet. En av de mest rørende fortellingene handler om fangen som gravde hull i veggen - til kvinneavdelingen!
Etter krigen satt president Risto Kyti og syv ministre i Katajanokka-fengselet, anklaget for krigsforbrytelser av både Sovjet og finske kommunister.
På søndagene ble det holdt gudstjenester i fengselets kapell.
Hotelldirektør Helen Sopen-Luoma forteller om hvordan de øvrige fangene reiste seg og hilste når presidenten ble ført inn på galleriet.
-Til sovjeternes store ergrelser, forteller direktøren.

Snudde i døra
Foreløpig er ikke fengselshotellet blitt noen økonomisk gullgruve, men belegget ligger på 70-80 prosent. Tilhørigheten som Best Western-hotell er i tillegg nesten symbolsk i historisk sammenheng.
-Vi får svært gode tilbakemeldinger fra våre gjester. De synes det er spennende med et så annerledes hotell, sier direktør Sopen-Luoma.
Takket være de metertykke veggene, er værelsene særdeles godt støydempet.
-Ingen har problemer med å sove i de gamle cellene, tvert imot. Siden åpningen er det bare en kvinnelig gjest som har snudd i døra da hun forsto at hotellet var tidligere fengsel. En annen gjest ba pent om å få flytte fra celle-værelset til et ordinært hotellrom i en annen fløy.
Alle andre synes dette er en positiv og annerledes hotellopplevelse, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling