FRUKTVIN: Seljord Vin produserer rødt og hvitt, og sider fra norsk frukt og bær. Foto: Ole C. H. Thomassen
FRUKTVIN: Seljord Vin produserer rødt og hvitt, og sider fra norsk frukt og bær. Foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Sjøorm på flaske i Seljord

Men det er utenpå. Inni er det rødt, 13 prosent, med en duft av skogsbunn og lang ettersmak, nesten ripassoaktig i kraften.

||| SELJORD (Dagbladet):-Tanken var å lage en vin som passer til det som går i de norske skogene, elg og hjort og annet vilt, forteller Elisabeth Rett.

Hun og mannen Tor Rett, som er utdannet kokk, laget først vin av blåbær og en av tyttebær.

- Vi fant på at vi skulle blande dem under et måltid, og slik kom vi fram til skogsbærvinen vi selger i dag, forklarer Tor Rett.

Til Vesaas
Dagen før hadde undertegnede drukket den som følge til «Vesaaskurv» på Seljord hotell. Den passet utmerket til den grove fårepølsa fra slektsgården til Tarjei Vesaas. Vår første innskytelse var at denne vinen godt kunne erstatte en Ripasso til norsk tradisjonskost som pinnekjøtt og svineribbe. Syrligheten og en anelse tyttebær faller i smak.

Ekteparet Rett er stolt av sine produkter, men i et marked med reklameforbud er de prisgitt Vinmonopolets godlune og serveringsbedrifter for å bli kjent.

Til polet
- Vi kunne ønske oss at alle polutsalgene hadde hatt en norsk hylle. Nå er vi på bestillingsutvalget, forteller Elisabeth.

Men noen filialsjefer har oppdaget vinen og tatt den med i sitt faste tilleggsutvalg.

Vi har smakt den hvite eplevinen, som ikke vakte samme begeistring hos undertegnede som den røde skogsbærvinen. Det gjorde derimot siderne, både den av eple og den av solbær.

Siderlurt
Eplesideren tror jeg mange ville bli lurt av i en blindtest. Første tanken var en utmerket tysk sekt eller en sjampanje. Denne må ikke forveksles med det søte sølet som ungdommene kjøper på svenske blikkbokser.

En utmerket velkomstdrink av det litt svakere slaget. Solbærsideren var en helt ny smaksopplevelse, like utmerket til desserten som til velkomsten.

Mat og Vinreise
Hit kommer vinklubber og andre for en vinopplevelse, som skiller seg fra vinreiser på kontinentet. I Seljord har de Dyrskuplassen med utsalg av stuttreist mat og mange arrangementer. I Seljordsvannet jaktes det etter sjøorm. På Seljord Hotell bor man lunt og hjertelig mellom vinopplevelsene.

Og de lokale produsentenes mat inspirerer også vertskapet hos Seljord Vin.

I tillegg til vin og siderproduksjonen, driver de en restaurant, vegg i vegg med vintanker og tapperi.

Her arrangeres temakvelder og matgledekurs under Tor Retts kyndige veiledning.

Med Seljordvin som naturlig følge.

ETIKETTEN:  Seljord Vin har en stilisert sjøorm på flaskene. Foto: Ole C. H. Thomassen
ETIKETTEN: Seljord Vin har en stilisert sjøorm på flaskene. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer