KALDT BRYLLUP: Nydelig lys og stemningsfullt i katedralen på Hunderfossen. Det er plass til 80 mennesker under vielsen. Foto: Odd Roar Lange
KALDT BRYLLUP: Nydelig lys og stemningsfullt i katedralen på Hunderfossen. Det er plass til 80 mennesker under vielsen. Foto: Odd Roar LangeVis mer

Sju minus på hotellrommet

Lillehammer lokker med kulde og is.

ØYER i Gudbrandsdalen (Dagbladet): Ishotell på Lillehammer? Nei, noe slik må vel ligge i arktiske strøk, under polarhimmelen i Nord-Norge, tenkte mange da folkene i sommerreisemålet Hunderfossen familiepark ville lage vinterpark med landets sørligste ishotell.

I dag, tre år og tre ishotell seinere, har pipa fått en annen lyd.

Både lokalbefolkning og tilreisende gjester lar seg begeistre av OL-regionens nye katedral — som om fire måneder er blitt borte i vårbekken.

En stille natt
— Stillhet, iskunst og ærbødighet, sier parkdirektør Hogne Høstmælingen om stemningen som råder i ishotellet i Hunderfossen i Øyer, noen kilometer nord for Lillehammer.

Beliggende rett over europaveien for Hafjell alpinsenter ligger ishotellet midt i smørøyet for vinterturistene i Gudbrandsdalen. Like nedenfor hotellet ligger jernbanestasjonen, og hotellgjestene kan bli hentet med hest og slede slik at kanalfart åpner vinternatta på hotellet.

Isbjørn
Det første som møter deg innenfor hotelldøra, er en isbjørnbinne med to unger, laget av blankskåret stålis. Det neste er foajeen med Kong Valemons isbar. Her får du, om du ønsker, en drink servert i isglass.

Langs veggene er døråpninger, riktignok uten dører, inn til hvert av de sju rommene og deretter opp en snøtrapp som fører inn i katedralen.

Her utføres både borgerlige og kirkelige vigsler, og det er plass til vel 80 gjester på de pelskledde benkeradene. Langs veggene står utstilte kjoler fra Gudbrandsdalsdøtrene design- og sømatelier i Lillehammer.

Lys og varme
Hele hotellet har en unik belysning med lysende iskunst på alle rom. En opplevelse som varmer hjertet selv om det er fire til sju minusgrader i alle rom.

Å overnatte i ishotell er imidlertid slett ikke så kaldt som en skulle tro. Du ligger på seng med madrass og saueskinn oppå, og godt og varmt i en sovepose som tåler 30 minusgrader.

ISBAR: Iskald drikke nytes i isbaren. Foto: Odd Roar Lange
ISBAR: Iskald drikke nytes i isbaren. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Med ullundertøy, varme sokker og lue på hodet er det ingen fare for at du skal fryse.

—?Den eneste som har flyktet tilbake til det varme hotellet, var en gresk TV- og filmdiva, som bokstavelig talt fikk kalde føtter, forteller Siv N. Skansen i Hunderfossen vinterpark.

Gjestene sjekker inn på Quality Hotel & Resort som ligger en sparkstøttingtur unna familieparken hvor ishotellet ligger.

Sov godt
Ved 23.30-tida om kvelden samler nattevakt Mai-Linn Vinger alle nattens gjester til felles avmarsj til ishotellet.

—?Rommene har plass til tre personer, og det er smart å legge seg så fort som mulig etter at dere får utlevert de oppvarmede soveposene, forteller hun til kveldens norske og tyske gjester.

Vel nede i soveposen kan natteroen senke seg. Ingenting er så stille som i en snøhule. Dette er en vakker utgave, og raskt kommer søvnen snikende.

Sju timer seinere er Mai-Linn Vinger igjen på plass i rommet. Gjestene vekkes, og det er klart for dusj og badstu på varmehotellet, og deretter en lang, deilig frokost. Før diplomet utdeles:

Ice Hotel Certificate for mot, nysgjerrighet for det ukjente, og for evnen til å gripe dagen!

GOD NATT: Med saueskinn og sovepose blir ikke natt for kald. Foto: Odd Roar Lange
GOD NATT: Med saueskinn og sovepose blir ikke natt for kald. Foto: Odd Roar Lange Vis mer