3000 MISTER JOBBEN: Ytterligere 5600 ansatte i SAS-konsernet outsources på bakgrunn av utviklingen i flytrafikken og selskapets svært dårlige resultat for siste kvartal 2008. Foto: SCANPIX
3000 MISTER JOBBEN: Ytterligere 5600 ansatte i SAS-konsernet outsources på bakgrunn av utviklingen i flytrafikken og selskapets svært dårlige resultat for siste kvartal 2008. Foto: SCANPIXVis mer

Slutt på turer til Ibiza og Bilbao

SAS kutter 75 ruter.

(Dagbladet.no): SAS kutter flere av sine ruter til flere feriedestinasjoner Sør-Europa og fokuserer istedenfor på forretningsreisende, ifølge TV2 Nyhetene.

- Som følge av finanskrisen drar færre på ferie med fly. Da må vi tilpasse etterspørselen, og redusere rutene som ikke er lønnsomme, sier kommunikasjonsdirektør i SAS Norge, Thomas Midteide til tv2nyhetene.no.

Konsernet skal til sammen kutte 75 ruter fra de nordiske landene.

Beholder Gran Canaria og Roma
Primært vil dette gjelde flyvninger til ulike feriedestinasjoner i Sør-Europa, slik som Lyon, Valencia, Bilbao og Ibiza.

- Det er ruter som på grunn av finanskrisen ikke har vært noe særlig lønnsomme, sier konsernets kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg til politikken.dk.

Populære storbydestinasjoner som Nice og Roma, samt forretningsruter blir ikke berørt.

- Vi kommer til å beholde flyvninger til de store feriedestinasjonene som Gran Canaria, og også forretningsruter, som heller ikke vært fullt så lønnsomme som SAS forventet, utdyper Sonberg.

Selskapet regner med å spare 670 millioner kroner på tiltaket.

Blodrøde tall
SAS la tidligere i dag fram et rekordunderskudd for 2008, på 5,3 milliarder kroner.

Konsernet skal spare 2,2 milliarder kroner fram til 2011. 3000 ansatte vil bli sagt opp. Ytterligere 5600 ansatte outsources, av disse utgjør ansatte i Spanair, som nå selges, 3000 personer, ifølge SAS.

Det er nettopp feilinvesteringene i Spanair som får skylden for mesteparten av milliardunderskuddet.

Bare omlag en milliard av underskuddskronene stammer fra selve driften av flyselskapet.

Får statsstøtte
For å bøte på situasjonen har SAS valgt å be sine eiere om fem milliarder norske kroner.

Den norske stat har en eierandel på 14,3 prosent i SAS, og vil bidra med 800 millioner kroner.

- Vi har sagt ja til styret i SAS om å delta i en egenkapitalforhøyelse. Dette gjør vi fordi det vil opprettholde grunnlaget for levedyktige arbeidsplasser i Norge, og et godt rutenett i Norge og Skandinavia, sa nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) til NTB i ettermiddag.

Det har fått Norwegian-sjefen Bjørn Kjos til å se rødt.

- Det er tross alt mine og dine penger de bruker til å betale dette gildet her. Så paradokset er at du betaler millioner i skatt, og så skal du sende dem til SAS, sier han til TV 2.


Kjos reagerer særlig på det han mener er en regelrett forskjellsbehandling av to konkurrenter i det norske flymarkedet.


Beholdt jobben
Den norske SAS-divisjonen er den eneste i konsernet som leverte positive resultater på omkring 125 millioner kroner.

Som følge av resultatet valgte de svenske og danske toppsjefene i selskapet å gå av i dag.

Den norske SAS-direktøren Ola H. Strand beholder derimot jobben i konsernledelsen.

Nettmøte med Ola H. Strand onsdag 4. februar kl. 11

- Vi leverte som de eneste et overskudd på 125 millioner kroner. Det sier vi oss relativt godt fornøyd med, tatt situasjonen i det internasjonale finansmarkedet i betraktning, sa Strand til Dagbladet.no tidligere i dag.

Også han bekrefter at innenrikstrafikken i Norge vil bli mest mulig skjermet for kuttene.

- Det vi derimot ser på i forhold til de store kuttene, er ferie og fritidsreiser til områdene rundt Middelhavet. Her blir det nok justeringer, utdypet han.

Stupte på børsene
De dårlige resultatene gikk ikke ubemerket hen på de nordiske børsene.

I løpet av den første handletimen sank SAS-aksjen med over 20 prosent.


Det samme skjedde på Stockholmsbørsen.


SOLGT FOR ÉN EURO: I slutten av januar i år solgte SAS det kriserammede datterselskapet Spanair til en gruppe spanske investorer for én euro. Salget innebærer et tap på nærmere 590 millioner kroner for konsernet. Foto: SCANPIX
SOLGT FOR ÉN EURO: I slutten av januar i år solgte SAS det kriserammede datterselskapet Spanair til en gruppe spanske investorer for én euro. Salget innebærer et tap på nærmere 590 millioner kroner for konsernet. Foto: SCANPIX Vis mer

Aksjekursen endte med et fall på 18,8 prosent ved handelsslutt på Oslo Børs i ettermiddag.

GIKK AV: Administrerende direktør i SAS Danmark,  Susanne Larsen og administrende direktør i SAS Sverige, Anders Ehrling, valgte begge å gå av i forbindelse med omorganisering av konsernet. Arkivfoto: SCANPIX
GIKK AV: Administrerende direktør i SAS Danmark, Susanne Larsen og administrende direktør i SAS Sverige, Anders Ehrling, valgte begge å gå av i forbindelse med omorganisering av konsernet. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer