SNØGLEDE: Even Hegbom, snømennene og Martin N. Berntzen inviterer turistene til Snowman international Airport. (Ps. Flyet i bakgrunnen har tilhørt John Travolta, men er nå et treningsfly for flymekanikere.Foto: Odd Roar Lange
SNØGLEDE: Even Hegbom, snømennene og Martin N. Berntzen inviterer turistene til Snowman international Airport. (Ps. Flyet i bakgrunnen har tilhørt John Travolta, men er nå et treningsfly for flymekanikere.Foto: Odd Roar LangeVis mer

Snømannen får egen flyplass

Finland har sikret seg julenissen, men snømannen - han er norsk.

MÅLSELV (Dagbladet): Det har smarte hoder i Målselv i Troms sørget for. For etter at skidestinasjongründer Even Hegbom og lufthavnsjef Martin N. Berntzen slo seg sammen, kan Bardufoss lufthavn offisielt kalle seg Snowman International Airport.

— En morsom tanke ble unnfanget i et lystig lag i en lavvo en sein kveld. Den ble gjort til handling, og her står vi, på snømannens flyplass, gliser Even Hegbom som står bak Myrkdalen Fjellandsby i Voss og Målselv fjellandsby ved Bardufoss.

— Vi ønsker å utvikle regionen til snømannens rike. Snømannen kan vi selge internasjonalt, og da er det selvsagt naturlig at turistene lander på snømannens lufthavn sier lufthavnsjefen.

Snowman International Airport har i dag ca. 160?000 passasjerer årlig. Med snømannpark og Snowmans Land håper både lufthavnsjefen og det lokale næringslivet på betydelig økning.

— Destinasjonen har allerede fått Blånisseland i skianlegget. Men mens Blånissene er kjent bare i Norge, er snømannen et verdenskjent fenomen, mener Even Hegbom.

Vil leke i snøen
 — Helt naturlig at han bor her hos oss, fortsetter Hegbom, som med lufthavnsjefens hjelp fikk Avinor til tro på ideen om Snowman International Airport.

Og merkevareregisteret Wipo i Madrid har allerede gitt Avinor retten til navnet Snowman International Airport.

— Engelskmenn kommer ikke hit for å kjøre på ski. De kommer for å leke i snøen, ta på snøen og ake. Dette er store opplevelser som nordmenn kanskje ler litt av, men det gjør ikke britene, sier Hegbom og Berntzen.

— Vi skal nå utsmykke lufthavna med snømanndekor, og se ikke bort fra at tollernes sjekkpunkter også blir snømanninspirert.

— Dersom vi får dette til å vokse, skal vi sørge for utbygging av lufthavna, og Snowman International Airport skal bli kjent langt utenfor landets grenser, sier de to snømannentusiastene.

Varm jobb
Snømannen og hans internasjonale flyplass i nord var Avinors trekkplaster under en stor lufthavnmesse i Kuala Lumpur i år.

Og tilbakemeldingene fra publikum var klar: En veldig morsom og god idé.

Tilbakemeldingen fra han som var inne i snømanndrakta i Malaysia var like entydig: En veldig, veldig varm jobb!

VARM VELKOMST: Snømannen og turistene får en varm velkomst i en ellers kald og snørik region i indre Troms.Foto: Odd Roar Lange
VARM VELKOMST: Snømannen og turistene får en varm velkomst i en ellers kald og snørik region i indre Troms.Foto: Odd Roar Lange Vis mer