SNØRAFTING; Full fart med gummibåt høyt oppe på fjellet. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
SNØRAFTING; Full fart med gummibåt høyt oppe på fjellet. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

Snørafting, villmarksliv og scootermoro

Vinter i fjellet er ikke bare ski for små og store. På Beitostølen arrangeres lavvotur, snørafting og scooterkjøring for lekne i alle aldrer.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Vintertur til fjells, med mor og far, er ikke lenger ensbetydende med lange turer på mer eller mindre velpreparerte langrennsski, eller kjedelige lange dager for små alpinister. Nå tilbyr vintersportsstedene alternative aktiviteter som kan gi et kjærkomment brudd i en skihverdag som ofte kan bli ensformig for de minste.

Alle vet at barn som har blitt truet ut på tur, på mer eller mindre velpreparerte langrennsski, kan opparbeide fjellvegring

Lek og læring, villmarksliv og morsomme aktiviteter er noe av det som kan være alternativer til slitsomme skiturer eller ensformige dager i slalåmbakken.

Fjellskole

Beito Aktiv & Skiskole driver tradisjonell skiundervisning og arrangerer fjellskole både sommer og vinter. Vinterfjellskolen varer i fire dager og inkluderer overnatting ute i snøhule eller lavvo. Det å tilegne seg ferdigheter og den trygghet som mestring gir kan være avgjørende for å ha glede av livet til fjells, både sommer og vinter. Lek, læring og opplevelser på samme tid. Det høres ut som et kinderegg.•FJELLSKOLE.

Vi ble med en liten gjeng ifra barneskolen på Beitostølen for å få en smakebit av fjellmoro uten ski på beina. Det var tosifret kaldt da vi ble fraktet opp på fjellet med snøscootere. Målet var leiren til Beitosølen Aktiv oppe på fjellet.

Moro

Her oppe, østenfor sentrum, på toppen av alpinbakkene og inn i et dalsøkk, står en diger lavvo. Her er det laget en snørenne for rafting med gummibåt. Det er bål og reinsdyrskinn i lavvoen.

En liten barnesnøscooter får umiddelbar oppmerksomhet fra ungene. Scooteren er drevet av en gressklippermotor. Den er lett og går ikke veldig fort. Alle de fem barna får seg noen runder i tur og orden, både som passasjer og alene.

Scooter

SNØSCOOTER:  Tiril Hilmen(6) er en dreven snøscooterkjører.
SNØSCOOTER: Tiril Hilmen(6) er en dreven snøscooterkjører. Vis mer

Tiril (6) sitter først på med storesøster Vilde (10) som klarer å velte med scooteren, uten at noen av dem slår seg eller blir skremt. Rett etter velger Tiril å kjøre scooteren alene, og håndterer den like lett som de større barna. En dreven gjeng små snøscooterførere.

Så bærer det enda lenger opp på fjellet, med ungene i scooterslede og gummibåten på slep. Det er gammel snø og kaldt, noe som gir dårlig glid og mindre fart enn på mildere nysnø. Gummibåten få derfor scooterhhjelp, med dytting i starten av rafteløypa.

Etter jubelen å dømme er det moro selv om farten ikke er skremmende stor.

Etter noen turer ned er gjengen fornøyd og klar for bålmat og varm sjokolade.
Inne i lavvoen har instruktør Line Nilssen laget mat på bålet. Grillpølser og foliestekt tortillas med kjøtt og grønnsaker står på menyen. Varm sjokolade varmer godt for små og store kropper. Det er lunt og passe varmt i lavvoen. Hjelmer og votter kan tas av. Et rikelig antall reinsdyrskinn gjør det godt og varmt for baken mens mat og drikke går ned på høykant.

Bålmat

—Hva likte dere best av dagens aktiviteter? Vi spør barna.

—Raftingen er morsomst, svaret er det samme fra hver eneste en.

Om noen år er det kanskje en av dem som bringer oss til fjells, på en scooter av den aller største sorten.

LAVVO:Tiril (6)(f.v.), Jo Eivind (8)(, Marthe (10), Torje (10) og Vilde (11) nyter lunchen i lavvoen.
LAVVO:Tiril (6)(f.v.), Jo Eivind (8)(, Marthe (10), Torje (10) og Vilde (11) nyter lunchen i lavvoen. Vis mer