Sperret rullebane i protest

39 arrestert på Stansted.

(Dagbladet.no): En aksjon mot London-flyplassen Stansted, i regi av gruppa Plane Stupid, førte til forsinkelser i morgentimene i dag. 39 personer er arrestert etter sammenstøt med politiet.

Demonstrantene tok seg inn på flyplassen klokken 03.15 i natt, skriver BBC. De lenket seg fast på en rullebane som var stengt for vedlikehold, men som etter planen skulle åpnes for trafikk igjen i dag.

Som et resultat av aksjonen, var Stansted stengt i to timer. De første flyene skulle lettet klokka 06.10. Først klokka 08.10 ble det meldt at flyplassen igjen var åpen for trafikk.

Ryanair mener hendelsen er «uakseptabel», og krever en gransking av sikkerheten på Stansted. De måtte ifølge BBC kansellere 52 flygninger, som enten skulle landet eller lettet fra London-flyplassen i dag tidlig.

Gruppen Plane Stupid hevder i en kunngjøring at okkupasjonen av rullebanen vil «forhindre utslipp av tusenvis av tonn med drivhusgass».

Stansted er et viktig knutepunkt for en lang rekke europeiske billigflyselskaper. Flyplassen har ifølge NTB en kapasitet på 25 millioner passasjerer per år. Operatørselskapet BAA ønsker å utvide Stansted ytterligere.


MILJØPROTEST: Det er gruppa Plane Stupid som står bak aksjonen. Foto: REUTERS/Plane Stupid/SCANPIX
MILJØPROTEST: Det er gruppa Plane Stupid som står bak aksjonen. Foto: REUTERS/Plane Stupid/SCANPIX Vis mer