Stasjonshotell med stil

Keiserdass, familiespøkelse og en spisesal av den staseligste sorten. En av mange grunner til å gå av toget langs Bergensbanen

Spisesalen: Her sitter historien i vegg og tak, boksatavelig talt. Alle foto Ole C. H. Thomassen
Spisesalen: Her sitter historien i vegg og tak, boksatavelig talt. Alle foto Ole C. H. ThomassenVis mer

||| Voss (Dagbladet): Keiser, konger, dronninger, prinser og lorder har steget av toget på Voss i 120 år for så å ta inn på Fleischer's, bare noen få skritt fra perongen.

HISTORISK

Mye er akkurat som før.

Som da Fleischer's nybygg sto ferdig og jernbanen kom til Voss i 1889. Fra Bergen. Og da Keiser Wilhelm II av Tyskland besøkte Fleischers tre ganger fra 1890-1896. Kong Oscar II bodde her 17. juli 1896. Dronning Margherita av Italia i 1903.

Og Kong Haakon VII, selvfølgelig. Han besøkte Fleischer's hele fire ganger fra 1908-1924.

Keiserdassen: Denne merkverdigheten har plass til en kagge. På denne har Keiser Wilhelm II gjort sitt under besøkene på Fleischer's.
Keiserdassen: Denne merkverdigheten har plass til en kagge. På denne har Keiser Wilhelm II gjort sitt under besøkene på Fleischer's. Vis mer

Kongen av Siam (Thailand), Chulalongkorn, i 1907.Fridtjof Nansen var en hyppig gjest. Nina og Edvard Grieg var stamgjester.

Bergensfiffen bodde ofte her. Rieber, Sundt og alle de andre.

Som da Bergensbanen ble ferdigbygget, helt til Oslo, i 1909.

SUR JAPANER

Da Keiser Wilhelm II i sin tid bodde på hotellet måtte man få laget en do for den keiserlige rumpe. En do-stol ble laget og installert i keiserens rom.

Dette klenodium står i resepsjonsgangen og får behørig oppmerksomhet fra de fleste gjester. For en japaner var det ikke nok å bare se.

— Den japanske gjesten ville betale 10.000 kroner for å få stolen på sitt rom, forteller markedssjefen, Solvor Dolve.

Han hadde en påtrengende lyst til å gjøre sitt fornødne med sine edlere deler på samme plass som nevnte keiser. Det var bare ett problem. På Fleischer's var det ingen som frivillig ville ta på seg jobben med å tømme kaggen. Ingen keiserstol på japaneren, som ble temmelig "pissed", eller sur som det heter på norsk.

BARNEVENNLIG: Egen innsjekking for de aller minste.
BARNEVENNLIG: Egen innsjekking for de aller minste. Vis mer

SALONGENE

Å bo på Fleischers er som en reise tilbake til fortida.

Spisesalen og området rundt baren med sine små stuer framstår stort sett som i tidligere tider. Atmosfæren er preget av at historien henger på veggene og sitter i møblene.

Her er det en ro og noe sjelelig som ikke finnes i moderne kjedehoteller.

Spøkelse: Her på rom 407 skal Magdalena Margarethe Fleischer fortsatt være hjertelig tilstede for dem som har slike evner.
Spøkelse: Her på rom 407 skal Magdalena Margarethe Fleischer fortsatt være hjertelig tilstede for dem som har slike evner. Vis mer

Vårt hjørnerom har god gammel takhøyde og røde tunge gardiner. På veggen henger et stort fotografi av den gamle Fleischer foreviget etter en vellykket harejakt.

Et godt valg. Rom 125.

BRANN OG MAT

Den pågående ombyggingen, som omfatter nytt kjøkken, ble sterkt forsinket av en brann i fjor høst.

Fleischers:  Magdalena Margrethe von Schlanbusch, gift med Fredrik Lyth Ørum Fleischer. De drev hotellet, fra 1864 til 1906.
Fleischers: Magdalena Margrethe von Schlanbusch, gift med Fredrik Lyth Ørum Fleischer. De drev hotellet, fra 1864 til 1906. Vis mer

Med brakkekjøkken, uten Vossamat og annen à la carte, kan det kanskje unnskyldes at matopplevelsen blir ganske på det jevne.

Buffe`-mat er ikke vår favoritt.

Det er derimot ekte karamellpudding.

Fleischer's kokte porøse variant får stryk. Luftporer i puddingen er en dødssynd. At det nye kjøkkenet ikke var ferdig under vårt besøk, forsvarer på ingen måte karamellpuddingens åpenbare mangler.

BEVART: Under andre verdenskrig ble Fleischer´s Hotel okkupert av tyskerne, og hotellet var blant de få bygningene på Voss som ikke ble bombet.
BEVART: Under andre verdenskrig ble Fleischer´s Hotel okkupert av tyskerne, og hotellet var blant de få bygningene på Voss som ikke ble bombet. Vis mer

SPØKELSE

Magdalena Fleischer er nok heller ikke helt fornøyd, men ifølge direktør Knut Kettermann har hun ikke vist seg for de ansatte, så vidt han vet.

Derimot har gjester på 407, et rom med strålende utsikt over Vangsvannet, fortalt om bevegelse i rommet og fornemmelsen av noe tilstedeværende.

-Blafrende gardiner og bevegende skygge gjennom rommet, rapporterer Solvor Dolve om gjestenes vitnesbyrd.

DIREKTØREN:  Knut Kettermann foran Fleischers.
DIREKTØREN: Knut Kettermann foran Fleischers. Vis mer

Det sies at det er hotellets første vertinne som fortsatt vil ha en finger med i spillet. Et historisk hotell uten minst ett spøkelse er en attraksjon fattigere. Vi har litt sans for den geskjeftige Magdalena.

FORSIKRINGEN

Hun ble Fleischers redning da mannen trodde at alt var tapt da nybygget brant i 1888. Magdalena hadde egenhendig sørget for assuranse av eksisterende hotell og nybygget under oppføringen uten husbondens vitende. Uten ville ikke Fleischer eksistert i dag.

Noen av de ansatte tror at Magdalena fortsatt kan ha en hjelpende ånd med i driften, men at man må ha spesielle evner for å bli velsignet med opplevelsen.

1909: Fra åpningen som skjedde for 100 år siden, 27 november1909. Foto: Scanpix.
1909: Fra åpningen som skjedde for 100 år siden, 27 november1909. Foto: Scanpix. Vis mer

Vi derimot, er trygg på at hun snart fikser det der med karamellpuddingen.