Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Stupbratt a la carte

Som et «ørnerede», på en klippe mellom to fosser, over Stalheimskleiva, ligger hotellet med landets beste utsikt og eget museum.

STALHEIM: Hotellet på stupet. Sivlegarden til venstre. Stalheimskleivene og naturen som J. C. Dahl gjorde berømt.  Alle foto: Ole C. H. Thomassen
STALHEIM: Hotellet på stupet. Sivlegarden til venstre. Stalheimskleivene og naturen som J. C. Dahl gjorde berømt. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

STALHEIM (Dagbladet):
Skodda henger som et trolsk  slør nedover fjellsidene.

Landskapet kjenner vi fra J.C Dahls «Fra Stalheim».
Lufta er vestlandsk: Fuktig og med duft av vått høy og jord.

Vi ankommer via tunnelen fra bunnen av Nærøydalen. Hotellet er låverødt som trebygningen som brant i 1959. Utvendig brannsikker eternitt. Konstruksjonen er lettbetong.

CICERONE: Hotelsjef Trygve Dugstad er en kunnskapsrik og entusiastisk guide for de som er så heldige å få følge med ham i hotellets museum. Nøkkelknippet er i seg selv en museumsgjenstand.
CICERONE: Hotelsjef Trygve Dugstad er en kunnskapsrik og entusiastisk guide for de som er så heldige å få følge med ham i hotellets museum. Nøkkelknippet er i seg selv en museumsgjenstand. Vis mer

Inne er mye sekstitalls. Salonger med panoramavinduer. Storslått tilpasset utsikten.

FORRETT: Røkt laks på rösti, med posjert egg og hollandaise. FOTO: Ole C. H. Thomassen
FORRETT: Røkt laks på rösti, med posjert egg og hollandaise. FOTO: Ole C. H. Thomassen Vis mer

—Det er først og fremst naturen og utsikten som trekker, slik den gjorde det med keiser Wilhelm og I.C. Dahl, sier hotellsjef Trygve Dugstad mens han leder oss ut på stupet.

Opplevelser og mat
Det første hotellet på Stalheim ble åpnet i 1885. Hotellets historie er dramatisk, med fordums trebygninger og tre branner.

HOVEDRETT: Svinefilet marinert med rosmarin, hvitløk og timian og balsamico. Servert med Parmesangratinert kålrabi, grønn asparges og stekte lokale kantareller . Rødvinsredusert skysaus.
HOVEDRETT: Svinefilet marinert med rosmarin, hvitløk og timian og balsamico. Servert med Parmesangratinert kålrabi, grønn asparges og stekte lokale kantareller . Rødvinsredusert skysaus. Vis mer

Hotellet bygd ute på stupet for utsiktens skyld.

DESSERT: "Sjokolade eksplosjon" Mørk sjokolade og kanelkake servert med vaniljeis.
DESSERT: "Sjokolade eksplosjon" Mørk sjokolade og kanelkake servert med vaniljeis. Vis mer

Og gjestene kommer fortsatt.

De kommer i busslaster fra Flåm og Gudvangen for å drikke kaffe og te, nyte utsikten og se Stallheims eget folkemuseum. En dag kom det 2000, en annen 700.

NATUREN: Området rundt Stalheim har mange turmuligheter. Noen er korte andre er lange, men alle er spektakulære.
NATUREN: Området rundt Stalheim har mange turmuligheter. Noen er korte andre er lange, men alle er spektakulære. Vis mer

Det er mest utenlandske overnattingsgjester. Gruppene spiser seg gjennom buffeen smed mye typisk norsk: Laks, ørret, reker og kreps.

PANORAMA : De stoer vinduen i salongen gir fritt utsyn til den mektige naturen.
PANORAMA : De stoer vinduen i salongen gir fritt utsyn til den mektige naturen. Vis mer

A la carte menyen er et godt alternativ. Vi spiser en treretters som ga mersmak: Forretten var en kreasjon av røykelaks. Hovedretten, en svinefilet med lokale kantareller. Desserten en herlig. Sjokolade, kanelkake og vaniljeis.

Historisk terreng
—Folk bruker naturen mye mer enn før. De kommer til Stalheim for å gå tur. Det er et fantastisk flott turterreng i området, både for korte og lange turer, forteller Dugstad.

LANGHUS:Dette er fra to gårder som har bygd husene sine sammen. Også kalt klyngetun eller rekketun. Med fjøs i ene enden og årestue med ildsted på golvet og hull i taket. Et typisk vestlands langhus fra 1500 tallet
LANGHUS:Dette er fra to gårder som har bygd husene sine sammen. Også kalt klyngetun eller rekketun. Med fjøs i ene enden og årestue med ildsted på golvet og hull i taket. Et typisk vestlands langhus fra 1500 tallet Vis mer

Han snakker seg varm om turen til Naolè, forbi Sivlegarden og ut på husmannsplassen som kan kjennes igjen på J.C. Dahls maleri.

LÅVEFEST: Noen av museets lokaler brukes også i hoteldriften. Med slike omgivelser blir stemningen god fra du bøyer hodet i døråpningen.
LÅVEFEST: Noen av museets lokaler brukes også i hoteldriften. Med slike omgivelser blir stemningen god fra du bøyer hodet i døråpningen. Vis mer

Her er fjellene bratte og turene av varierende lengde og vanskelighet.
Det er mye å oppleve i omgivelsene og i nærområdet.

VAKKERT: Preget av langvarig bruk, men i meget god stand er gjenstandene på Stalheim Folkemuseum.
VAKKERT: Preget av langvarig bruk, men i meget god stand er gjenstandene på Stalheim Folkemuseum. Vis mer

På hotellet er det rester etter tyske stillinger. Da Stalheim var omgjort til et «ørnerede» for å kontrollere veien mellom Gudvangen og Voss.

TRANSPORT: Museet rommer en rekkke gjenstander som ble brukt i transportøyemed. Gamle ski med vidjebindinger og hestesleder var nødvendig for å komme seg rundt i Voss og omegn.
TRANSPORT: Museet rommer en rekkke gjenstander som ble brukt i transportøyemed. Gamle ski med vidjebindinger og hestesleder var nødvendig for å komme seg rundt i Voss og omegn. Vis mer

Kanskje var det klippen ved Rhinens bredd eller Henrich Heines lyriske epos som inspiserte kommandanten til å gi bunkeren navnet Lorelei. I dag kan besøkende se Stalheimskleiva gjennom mitraljøsestillingens skyteskår.

Eget museum
Det private folkemuseet også en tur til Stalheim spesiell. Tønneberg Samlinger er oppkalt etter eier og samler, Kaare Tønneberg, far til Inger Tønneberg, nåværende eier.

LEKVEHUSET: Herskapshuset fra Lekve på Voss er restaurert innvending og utvendig slik det fremsto rundt 1750 - 1760. Det viser kontinental kultur og luksus samtidig som folk bode i årestuer og under samme tak som buskapen på mange av husmannsplassene.
LEKVEHUSET: Herskapshuset fra Lekve på Voss er restaurert innvending og utvendig slik det fremsto rundt 1750 - 1760. Det viser kontinental kultur og luksus samtidig som folk bode i årestuer og under samme tak som buskapen på mange av husmannsplassene. Vis mer

Vi får hotellsjef Dugstad som guide. Han kommer ruslende i nostalgisk brunt. I hånda har han et av det største og eldste nøkkelknipper vi har sett. Dvelende ved bygninger. Alder, opprinnelse og bruk.

 TV-STUE: Rommene har ikke TV. I tilknytning  til hotellets resepsjon kan du se TV i spesielle omgivelser.
TV-STUE: Rommene har ikke TV. I tilknytning til hotellets resepsjon kan du se TV i spesielle omgivelser. Vis mer

En årestue fra 1500-tallet, en låve fra 1650, en smie og to staller.

KOMFORTABELT: Lyst, vennlig og med formidabel utsikt, rom 313.
KOMFORTABELT: Lyst, vennlig og med formidabel utsikt, rom 313. Vis mer

Skysstasjonen på Stalheim fra ca. 1750. Skolestua fra 1881.
På en høyde troner det herskapelige Lekvehuset, fra omtrent 1725.

J. C. DAHL: Lanskapet vi kjenner fra maleriet som henger i Nasjonalmusee, slik det framstår i dag fra veien ned Stalheimskleiva.
J. C. DAHL: Lanskapet vi kjenner fra maleriet som henger i Nasjonalmusee, slik det framstår i dag fra veien ned Stalheimskleiva. Vis mer

Under skolestua går vi inn i samlingene som omfatter et bredt historisk utvalg av gjenstander fra distriktets gårder. Redskaper og bruksgjenstander forteller om et dagligliv med slit, tålmodighet, godt håndverk og en sans for det vakre i utformingen.

TÅKE: Uansett årstid kan du oppleve trollske og fuktige stemninger som dette.
TÅKE: Uansett årstid kan du oppleve trollske og fuktige stemninger som dette. Vis mer

Mest imponerende en samling rikt dekorerte ølstaup, boller og kjengjer, faste deltakere i fest og begravelser.

Vi kan bare tenke oss hva hver enkelt har opplevd, og drømme om ølet de bød på.

Imponert over det mennesker har overlevd på bratte, veiløse gårder i fjellsidene rundt oss, og en god porsjon klokere rusler vi tilbake.

Det er tid for te.

Med utsikt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling