Syden-salget setter nye rekorder

Reisebyråer i Norge sender det ufyselige været en varm tanke.

SYDENTURER: Parasoller og solsenger frister nordmenn som rømmer unna kjedelig sommervær.
Foto: Gunnar Lier / Scanpix .
SYDENTURER: Parasoller og solsenger frister nordmenn som rømmer unna kjedelig sommervær. Foto: Gunnar Lier / Scanpix .Vis mer

Nordmenn har gått bananas for å kjøpe seg Syden-turer i juli. Rhodos, Mallorca og Kreta er på salgstoppen, og ledelsen i Star Tour og Ving sender det ufyselige været en varm tanke.

- Hos oss i Star Tour har vi salgsrekord for julireiser. Det er tydelig at det store væromslaget etter den fine perioden i begynnelsen av juli har satt en støkk i mange. 15 grader og regn er langt fra feriedrømmen om sol og sommer, sier Christian Lunde, daglig leder i Star Tour.

Det variable været ser også administrerende direktør Gunnar Grosvold i Ving som en viktig årsak til salgsboomen, men han tror dessuten at nordmenns solide kjøpekraft er utslagsgivende.

Ferien står støtt

Uansett dårlig vær - de foreløpige julitallene fra Star Tour og Ving understøtter tidligere prognoser om at utenlandsferien står støtt i den norske befolkning. 37 prosent av dem som ble spurt i en meningsmåling utført for Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) foretrekker reisemål rundt Middelhavet.

Gunnar Grosvold sier at Ving opplevde rekordsalg i juli. Med én uke igjen av måneden viser salget med avreise i sommer en økning på 15 prosent mot samme periode i fjor. Salgsøkningen er størst til Mallorca og Rhodos.

- Bildet er det samme hos oss. Rhodos, Tyrkia og Kreta har vært fantastisk i juli. Vi var riktignok litt bekymret for at salget var litt forsinket, men første dag etter væromslaget eksploderte det. Mange hadde kanskje fått kalde føtter, sier Christian Lunde i Star Tour spøkefullt.

Fulle fly

Belegget på charterflyene som Ving bruker var de tre første ukene av juli på 99,8 prosent - med andre ord fullt. Grosvold opplyser at så godt som alle flyginger i løpet av disse tre ukene fra Vings tolv norske avreiseflyplasser har tatt av smekk fulle.

Av 39.425 seter på Vings fly har bare 67 storseter stått tomme hittil i juli.

Christian Lunde sier at Star Tours avganger fra Bodø til Kreta, avganger fra Tromsø til Kreta og Tyrkia og fra Trondheim til Kreta og Rhodos har hatt 100 prosent belegg i juli. Det samme har vært tilfelle på juliavgangene fra Oslo til Rhodos, Mallorca, Kreta og Tyrkia, sier Lunde.

Ving har i motsetning til Star Tour et visst salg av feriereiser med rutefly. Dette salget økte med 83 prosent i juli i forhold til samme måned i fjor, og størst var økningen til Paris - der Disneyland lokker - og til Roma, London og Barcelona, sier Gunnar Grosvold.

(NTB)