Tar sommeren på hjul

Henning Torgersen (34) og Linda Netteberg (33) gjør som hver tredje nordmann: Tar med seg bilen på ferie.

FULL BIL: Henning Torgersen og Linda Netteberg og barna Filip (7) og Aurora(3) skal kjøre bil til Danmark og legoland i sommer. deretter går turen til dyreparken i Kristiansand før de kjører til hytta på Trysil. Foto: Torbjørn Grønning
FULL BIL: Henning Torgersen og Linda Netteberg og barna Filip (7) og Aurora(3) skal kjøre bil til Danmark og legoland i sommer. deretter går turen til dyreparken i Kristiansand før de kjører til hytta på Trysil. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

|||Sammen med barna Filip (7) og Aurora (3) setter de kursen mot Legoland i Danmark, der de har leid hus med et vennepar.

—Vi har akkurat kjøpt ny bil, så det plager meg ikke å skulle kjøre mye i ferien. Barna er også greie å ha med i bil. De har hver sin DVD-skjerm - og det er utvilsomt en velsignelse for barnefamilier å ha tilgang på den type teknologi under lange bilturer, sier Torgersen.

En fersk undersøkelse Norstat har utført på oppdrag fra Storebrand viser at 35 prosent av oss velger bilen som ferieform i sommer, enten i Norge eller i utlandet. 24 prosent - én av fire - skal på charterferie, mens like mange reiser på hytta.

—Vi har lenge sett en større differensiering i valg av ferier, noe som gjør at det er vanskeligere å forutsi reisetrender fra år til år. Én og samme person velger først det enkle, bekvemme og ferdigpakkede - for neste gang å sette sammen reisen på Internett selv. Backpacking det ene året kan følges av chartertur det neste, sier Sara Nordin, analytiker og stipendiat ved Turismeforskningsinstituttet Etour.

Kombiferie

Mange kombinerer ulike ferieformer. En tredjedel (33 prosent) av dem som reiser på bilferie i Norge, kombinerer ferien med chartertur, viser undersøkelsen. 27 prosent tar i tillegg til bilferie i Norge bilen med seg til utlandet, mens 46 prosent også velger å reise på hytta.

— Når mange søker ut til landsbygda handler det også mye om å bryte med den stressende hverdagen, ro seg ned og finne seg selv. Men det er ikke overraskende at charterreiser fortsatt er populært blant folk. Sol- og badeferier kommer nok alltid til å være mye etterspurt, og også ferier som mange opplever gir valuta for pengene - f.eks all-inklusive reiser - øker i omfang. I dagens stressende samfunn ønsker folk å ha det enkelt. De vil ha direkteruter, ferdigpakker og bekvemme ferier. Samtidig søker mange etter flere aktiviterer på charterturen enn før, sier Sara Nordin.

Like dyrt

Halvparten av oss har planer om å bruke like mye penger på ferien i år som i fjor. Hver fjerde nordmann vil bruke mindre penger i år, mens en av fem skal bruke mer.

—De store ferieformene endrer seg lite fra år til år. Preferanser og muligheter for ferie endres med livsfasene vi er i, og vi velger ulik type ferie avhengig av om vi er single eller samboere, småbarnsforeldre eller pensjonister, sier Christer Thrane, sosiolog og professor i reiseliv ved Høgskolen i Lillehammer. Når økonomien går dårligere, velger mange bort de lange reisene til utlandet. Dermed øker reisevirksomheten i eget land, påpeker Thrane.

—For å slippe å spinke og spare på lommepengene, bruker folk billigere transportmidler og reiser over kortere avstander. Det betyr kanskje at de velger bilen i stedet for å fly. Folk ønsker å kose seg når de er på tur. Og i den grad de bruker mindre penger på ferie, tilpasser de seg ved å ta litt andre valg enn de ellers ville gjort, sier professoren.

Mer fleksible

Den økte bilbruken gjenspeiler trolig også behovet vårt for fleksibilitet, tror Sara Nordin i Etour.

—Folk vil ikke «planlegge ihjel» ferien, ettersom hverdagen gjerne preges nettopp av full kalender og tider som skal følges, sier hun.

For familien Torgersen/Netteberg har ikke de økonomiske nedgangstidene hatt betydning for ferievalget. Barna står i sentrum når planene legges.

—Vi har tenkt å bruke bilen en del underveis i ferien, så for oss er det upraktisk å velge et annet transportmiddel, som f.eks fly,sier Torgersen.

BILFERIE: Familien Torgersen/Netteberg synes det er greit med bilferie. En fersk undersøkelsen viser at 35 prosent nordmenn velger bilen som ferieform i sommer. Foto: Torbjørn Grønning
BILFERIE: Familien Torgersen/Netteberg synes det er greit med bilferie. En fersk undersøkelsen viser at 35 prosent nordmenn velger bilen som ferieform i sommer. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer